میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه بی بی سی عربی، حدود 300 ملیون نفر کرد و فارس و پشتون و آذری و غیره در 21 ماه مارس هر سال، عید نوروز را جشن می گیرند که در زبان کردی و فارسی به معنای روز جدید است و آغاز سال جدید برای مردم کرد و فارس به شمار می رود.
کردها می گویند که این عید را از سال 612 پیش از میلاد جشن گرفته اند، به این معنا که آنها امسال وارد سال 2633 شده اند.
نوروز تنها عیدی است که همه اقوام و ادیان و ملت های مختلف در قاره های مختلف آن را جشن می گیرند و این روز در بسیاری از کشورهای جهان تعطیل رسمی است.
بیشتر کسانی که نوروز را جشن می گیرند صدها سال است که آن را یک جشن مذهبی یا فرهنگی به شمار می آورند، ولی این جشن نزد کردها، به ویژه در عصر حاضر اهمیتی ملی و قومیتی یافته است؛ چنان که به رویدادی سالانه تبدیل شده که کردها از طریق آن بر هویت و حقوق و مطالبات ملی و سیاسی خود تاکید می کنند.
در گذشته نزدیک، در سوریه و ترکیه اجازه برگزاری جشن های نوروزی داده نمی شد، ولی کردهای ایران و عراق شرایط بهتری نسبت به بقیه داشتند، زیرا مردم ایران خود عید نوروز را هرچند با آداب و رسوم مختلف جشن می گرفتند و همچنین کردهای عراق پس از آنکه خود مختاری خود را در دهه 70 قرن گذشته در اقلیم کردستان به دست آوردند، جشن های نوروزی را با شکوه بیشتری برگزار کردند.
این در حالی بود که دولت های مختلف در سوریه و ترکیه به شدت از برگزاری این جشن ها ممانعت می کردند و شرکت کنندگان آن را بازداشت می کردند تا جایی که بسیاری جان خود را برای بزرگداشت این روز از دست دادند.
آیین های نوروز نزد کردها از غروب روز 20 مارس با روشن کردن آتش نوروز که سنتی دیرینه است، آغاز می شود.
این آیین به زمان سقوط امپراتوری آشوری به دست مادها( اجداد کردها) و به دست کاوه آهنگر باز می گردد که بر اساس روایت کردی از تاریخ عید نوروز با مشعلی به دست به بالای کوه می رود تا علامت پیروزی را به مردم ابلاغ کند.
به نوشته وبگاه العرب، کردهای عراق برای جشن عید نوروز با مشعل هایی به دست به قله کوه عقره در کردستان عراق رفتند و نوروز، اولین روز ماه فرودین در سال شمسی ایرانی و همزمان با آغاز فصل بهار است.
همه شهرها و روستاهای اقلیم کردستان شاهد برگزاری جشن ها با حضور کمرنگ مردم بود، زیرا امسال نسبت به سال های گذشته تعداد کمتری از قله کوه در استان دهوک بالا رفتند.
با وجود مشارکت مردم عراق از همه استان ها در جشن های عید نوروز و آداب و رسوم کردها و رقص ها و لباس های سنتی و مشعل ها و آتش بازی، نگرانی ها در مورد کرونا بسیاری را در خانه ها نگه داشت.
«عبد العزیز رمضان» یکی از برگزارکنندگان جشن های نوروزی گفت اجرای جداسازی عمومی توسط مقامات در منطقه کردستان به علت انتشار ویروس کرونا باعث کاهش تعداد شرکت کنندگان در جشن های امسال شده است.
ترس از ابتلا به بیماری کرونا باعث کاهش تعداد شرکت کنندگان شد و باعث شد تعداد محدودی که در جشن ها مشارکت کرده اند از ماسک ها استفاده کنند و تا حد امکان پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند.