فلسطین در پی گسترش روابط اقتصادی خود با روسیه
فلسطین و روسیه اخیرا در حالی برسر تشکیل سومین کمیسیون مشترک روابط توافق کرده اند که آمارهای رسمی از بیکاری 31 درصدی در فلسطین خبر می دهد.

- قرار است وزارت کار فلسطین با وزرات کار و امور اجتماعی روسیه توافقنامهای برای تأمین فرصتهای شغلی برای جوانان فلسطینی در روسیه امضا کنند
- حجم مبادلات تجاری دو کشور در 8 ماه گذشته 60 درصد افزایش داشته است.
- فعالیتهای فلسطین برای گسترش روابط با روسیه زیر نظر شخص «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، انجام میشود و او میخواهد که روابط اقتصادی دو کشور به همان خوبی باشد که روابط سیاسیشان است
- فلسطینیها به روسیه پیشنهاد تأسیس نیروگاه برق و نیز همکاری در حفاری در میدانهای گازی را خواهند داد.
میدل ایست نیوز: روابط بازرگانی و اقتصادی میان تشکیلات خودگردان فلسطین و روسیه گسترش فراوان یافته است. «عبیر عوده»، وزیر اقتصاد فلسطین، با «ماکسیم تاپیلین»، وزیر کار و امور اجتماعی روسیه، پروتکل سومین کمیسیون مشترک فلسطینی ـ روسی در حوزه همکاری بازرگانی و اقتصادی را در 7 نوامبر سال جاری در شهر رامالله، مرکز کرانه باختری، امضا کردند. موضوعی که به احتمال قوی باعث افزایش روابط اقتصادی میان دو کشور در سالهای آینده شود.
به گزارش «المانیتور»، دو طرف در پایان نشستی با هدف تشویق شرکتهای روسی به سرمایهگذاری در فلسطین، تفاهماتی در حوزه انرژی و گمرک و کار و اشتغالزایی امضا کردند و موضوع تأسیس شهرکهای صنعتی روسی در فلسطین و همکاری برای ساخت کارخانههای مشترک و نیز توافق برسر امضای تفاهمنامه معافیت کالاهای فلسطینی از گمرک در روسیه نیز در این نشست بررسی شد. این توافقات شامل کرانه باختری و نوار غزه با هم میشود.
وزیر اقتصاد فلسطین در سخنرانی خود در آغاز این نشست تأکید کرد که این نشست با هدف تحقق میدانهای مشترک همکاری میان کمیتههای مشترک و کانالهای دیپلماتیک دو کشور با هدف ایجاد شرکتهایی که فعالیت واقعی داشته باشند تشکیل شده است. او افزود که روسیه قرار است تسهیلاتی را برای ورود کالاهای فلسطینی به بازار روسیه در نظر بگیرد و خواستار آن شد که حجم مبادلات مالی میان دو کشور بهخصوص واردات مستقیم کالا از روسیه به فلسطین در راستای افزایش رشد اقتصادی دو کشور بیشتر شود.
او از تمایل فلسطین به گسترش روابط با روسیه در همه زمینههای اقتصادی و آموزشی و فرهنگ و صنعتی و گردشگری و انرژی و ارتباطات و نیز افزایش همکاری فعالان بخش خصوصی و تقویت سرمایهگذاری روسیه در فلسطین در سال آینده سخن گفت.
عوده «فلسطین را سرزمینی سرشار از نیروهای کار ماهر و تحصیلکرده» خواند که «سرمایه انسانی بزرگی برای فلسطین فراهم میآورند و فرهنگ تولید را تقویت میکنند. برای همین مجموعهای از قوانین و نظامها برای تقویت سرمایهگذاری و بهبود فضای کار درنظر گرفته شده و قرار است وزارت کار فلسطین با وزرات کار و امور اجتماعی روسیه توافقنامهای برای تأمین فرصتهای شغلی برای جوانان فلسطینی در روسیه امضا کنند بهخصوص که میانگین بیکاری در فلسطین بسیار بالاست».
تاکنون آمار دقیقی از شمار نیروی کار فلسطینی در روسیه منتشر نشده و علت آن کم بودن این شمار است. وضعیتی که دولت فلسطین میکوشد تا جای ممکن آن را تغییر دهد. بهخصوص که آمار بیکاری در این کشور بسیار بالاست و آمارهای سازمان مرکزی آمار فلسطینی در بیانیهای که 8 نوامبر 2018 منتشر کرد میانگین بیکاری را در کرانه باختری و نوار غزه 31.7 درصد (54.9 درصد در غزه و 17.3 درصد در کرانه باختری) اعلام کرد.
تاپیلین، وزیر کار و امور اجتماعی روسیه، نیز در سخنان خود گفت که تشکیل سومین کمیته مشترک میان دو کشور تأکیدی بر جدیت روابط دوجانبه «به عنوان بخشی مهم از سیاست خارجی روسیه» است و افزود: «اکنون در تلاشیم که روابط دو کشور در بخشهای سیاسی و بازرگانی توسعه یابد».
او گفت: «روسیه به همکاری دو کشور و تلاشها برای صلح و توسعه اقتصادی فلسطین اهمیت بسیاری میدهد» و افزود: «فعالیتهای دو کمیته مشترک پیشین باعث رسیدن به چند توافقنامه مهم شده که ازجمله آنها توافق بر تشویق سرمایهگذاریهای دو طرف است که در سال 2017 امضا شد و کمک میکند که فعالان اقتصادی دو کشور بر همکاریهای دو جانبه خود بیفزایند».
تاپلین بر اهمیت همکاری دو کشور در بخش صنعت و اقتصاد بهخصوص تأسیس شهرک صنعتی در فلسطین تأکید کرد.
در این جلسه، هر کشور درباره حجم مبادلات تجاری میانشان آمارهای مختلفی ارائه دادند، بر اساس آمارهای طرف فلسطینی حجم این مبادلات میان 10-15 میلیون دلار بود، اما آمارهای روسیه 4 میلیون دلار را نشان میداد. بر این اساس، طرفین توافقنامه تبادل اطلاعات و آمارهای گمرکی تجاری یکدیگر را امضا کردند و علت این اختلاف را اختلاف در سازوکارهای محاسبه و ثبت کالا دانستند.
تاپیلین همچنین گفت: «روسیه فعالان اقتصادی روس و فلسطینی را به برقراری روابط مستقیم با یکدیگر برای اجرای پروژههای مشترک تشویق میکند و هر سال حجم مبادلات افزایش پیدا میکند و در هشت ماه گذشته شاهد رشد 60درصدی این مبادلات بودهایم».
«عبدالحفیظ نوفل»، سفیر فلسطین در روسیه، به «المانیتور» گفت: «هدف اصلی از تشکیل کمیته مزبور افزایش مبادلات بازرگانی و گسترش آن است تا منطقه آزاد تجاری مشترک میان دو کشور تأسیس شود و کالاهای دو کشور بدون عوارض گمرکی در آن رد و بدل شود».
او گفت: «نشست کمیته مشترک روابط دو کشور نشان میدهد که رهبران سیاسی هردو کشور خواستار گسترش روابط در همه عرصهها هستند و ثابت میکند که امکانات واقعی و گستردهای در عرصه اقتصادی میان دو کشور وجود دارد».
نوفل افزود که فعالیتهای فلسطین برای گسترش روابط با روسیه زیر نظر شخص «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، انجام میشود و او میخواهد که روابط اقتصادی دو کشور به همان خوبی باشد که روابط سیاسیشان است.
به گزارش خبرگزاری رسمی فلسطین، محمود عباس نیز در 6 نوامبر در دفتر ریاست تشکیلات خودگردان با وزیر کار و امور اجتماعی روسیه دیدار کرد. عباس در این دیدار «بر اهمیت روابط فوقالعاده میان دو کشور و تقویت روابط اقتصادی و بازرگانی و توجه ویژه فلسطین به این موضوع در راستای منافع دو کشور» تأکید کرد.
بخش انرژی از مهمترین بخشهایی است که فلسطینیان امیدوارند بتوانند مبادلات خود با روسیه را در آن گسترش دهند. عبدالحفیظ نوفل خبر داد که فلسطینیها به روسیه پیشنهاد تأسیس نیروگاه برق و نیز همکاری در حفاری در میدانهای گازی را خواهند داد.
«ظافر ملحم»، رئیس سازمان انرژی و منابع طبیعی فلسطین، به المانیتور گفت: «یکی از زیربخشهای کمیته مشترک میان دو کشور کمیته انرژی است که چند وزارتخانه ازجمله وزارت انرژی در آن حضور دارند و هدف از آن تقویت روابط در بخش انرژی است، ازجمله در بخش انرژیهای تجدیدپذیر و سنتی و همکاری در حفاری میدانهای نفتی و گازی و کشف آنها و آموزش کادرهای فلسطینی و تبادل اطلاعات آماری میان دو کشور در بخش انرژی».
ملحم گفت که در سه ماهه نخست سال آینده سفری به مسکو خواهد داشت تا بر سر سازوکارهای اجرای توافقات میان دو کشور توافق صورت گیرد و این توافق بهصورت عملی و ملموس اجرا شود.
ظافر تأکید کرد که جستوجو برای کشف میدانهای گازی و نفتی و حفاری در آنها از مهمترین موضوعات همکاری با طرف روسی است «بهخصوص که ما به پژوهشهای جغرافیایی و پیمایش زمینی و هوایی درون مرزهای فلسطین نیازمندیم و این موضوعی است که روسها در آن تجربههای باارزشی دارند».
فلسطینیان امیدوارند که گشایش اقتصادی و تجاری با روسیه به رشد اقتصاد و تجارت خارجی فلسطین بیفزاید و سرمایههای روسی را به فلسطین بکشاند تا بتوانند پروژههای بزرگ و حیاتیای مانند انرژی و ساخت شهرکهای صنعتی را اجرا کنند و در این مسیر فرصتهای شغلی گسترده ایجاد کنند و افقهای تازهای دربرابر بخش خصوصی فلسطین باز کنند.