سیاسی

رئیس اسبق موساد: در برابر فرصتی تاریخی برای جا به جایی مرزهای خاورمیانه هستیم

«شبتای شاویت» تأکید کرد که «کشورهای معتدل عربی به رهبری عربستان» می توانند فلسطینیان را به پذیرش «معامله قرن» وادار کنند.

نکات برگزیده مطلب
  • مرزبندی های «سایس پیکو» دیگر تمام شده و خاورمیانه جدید دیگر ربطی به «سایس پیکو» نخواهد داشت.
  • ما در آستانه یک فرصت تاریخی برای تغییر مرزهای خاورمیانه هستیم که فقط یک بار پیش می آید.
  • چینش دوباره کشورها در خاورمیانه 5 تا 10 سال طول خواهد کشید و این فرصتی برای حل نزاع اسرائیل و فلسطین خواهد بود.
  • هدف اسرائیل فاصله انداختن میان شهروندان عادی با حماس در غزه است، تا کار به جایی برسد که مردم به حماس بگویند «تو را نمی خواهیم».
  • اسرائیل معاهدات صلحی با اردن و مصر و عربستان و کشورهای خلیج دارد، امریکا می تواند ائتلافی از این کشورها برای رهبری عملیات صلح با فلسطین تشکیل دهد

میدل ایست نیوز: «شبتای شاویت»، رئیس اسبق موساد تأکید کرد که کشورهای عربی «معتدل» به رهبری عربستان سعودی می توانند فلسطینیان را به پذیرش «معامله قرن» مجبور کنند.

به گزارش «الرأی الیوم» شاویت در مصاحبه ای که در ژوئیه 2018 انجام شده و قرار است در کتاب «از اوسلو تا قدس» ازسوی انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شود در پاسخ به این پرسش که آیا ابتکار عمل عربی برای صلح در خاورمیانه می تواند مبنای مناسبی برای مذاکرات باشد، گفت که این ابتکار عمل یکی از عناصر اصلی مذاکرات برای حل منازعه اعراب و اسرائیل است زیرا مطرح کننده آن عربستان سعودی است و 22 کشور عربی آن را تأیید کرده اند.

به نظر شاویت، مرحله مرزبندی های «سایس پیکو» دیگر تمام شده و خاورمیانه جدید دیگر ربطی به «سایس پیکو» نخواهد داشت، «ما در آستانه یک فرصت تاریخی برای تغییر مرزهای خاورمیانه هستیم که فقط یک بار پیش می آید، عراق دیگر همان عراق نخواهد ماند، سوریه دیگر همان سوریه نخواهد بود، کردها فرصتی خوب برای استقلال پیدا می کنند».

به گفته شاویت عملیات چینش دوباره کشورها در خاورمیانه 5 تا 10 سال طول خواهد کشید و این فرصتی برای حل نزاع اسرائیل و فلسطین خواهد بود.

او امریکا را کلید همه این برنامه ها دانست و تأکید کرد که بدون دخالت امریکا این عملیات موفق نخواهد بود؛ «الآن نزاع میان شیعه و سنی را داریم، بین اسلام رادیکال و اسلام اعتدالی، اما اسرائیل معاهدات صلحی با اردن و مصر و عربستان و کشورهای خلیج دارد، امریکا می تواند ائتلافی از این کشورها برای رهبری عملیات صلح با فلسطین تشکیل دهد».

شاویت تأکید کرد: «چون همه چیز محرمانه است امریکا باید سراغ هر یک از اینها جداگانه برود، مثلا برود پیش محمد بن سلمان و بگوید: گفته بودی طرح را آماده کنید ابومازن با من، این طرح، اگر منطقی بود بقیه را هم می آوریم و وقتی همه توافق کردیم ابومازن را می آوریم و می گوییم این از طرح ما، یا قبول می کنی یا همه کشورهای عربی تو را کنار می گذارند».

او گفت که این کشورها می توانند فلسطینیان را به رسیدن به راه حل وادار کنند.

شاویت موضوع پناهجویان فلسطینی را راحت ترین بخش مسئله دانست: «این را با پول می توانیم حل کنیم، آنهایی که تعریف پناهنده درباره آنها صدق کند زیاد نیستند و می توان زیر نظر سازمان ملل با آنها تعامل کرد».

او درباره مسئله حماس نیز گفت که هدف اسرائیل فاصله انداختن میان شهروندان عادی با حماس در غزه است، تا کار به جایی برسد که مردم به حماس بگویند «تو را نمی خواهیم».

شاویت درباره قدس نیز گفت: «نمی دانم کدام امت می تواند از گوهر وجودی اش صرف نظر کند، به هر حال باید اسرائیل انعطاف نشان دهد».

شبتای شاویت میان سال های 1989 – 1996 رئیس موساد بوده است.

منبع
الرأی الیوم

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا