مبادلات اطلاعاتی منظم عربستان ـ اسرائیل ـ امارات علیه ایران
روزنامه «هاآرتص» با انتشار گزارشی از ابعاد روابط امنیتی عربستان و امارات با اسرائیل پرده برداشت.

میدل ایست نیوز: روزنامه اسرائیلی «هاآرتص» با انتشار گزارشی از مبادلات اطلاعاتی منظم میان عربستان و امارات و اسرائیل خبر داد.
این روزنامه در آخرین بخش سلسله گزارش هایی درباره عربستان سعودی که دیشب در پایگاه اینترنتی خود منتشر کرد تأکید کرد که این سه کشور با یکدیگر تبادلات اطلاعاتی منظمی در مسائل مربوط به ایران دارند.
در این گزارش آمده که «بنیامین نتانیاهو» در ماجرای قتل «جمال خاشقجی» از توان اطلاعاتی اسرائیل برای دفاع از «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان استفاده کرد زیرا او برای برنامه مشترکش با امریکا برای انزوای ایران روی عربستان حساب بسیاری باز کرده است.
این گزارش افزوده که به هم رسیدن منافع عربستان و اسرائیل باعث ایجاد یکی از مهم ترین محورهای منطقه ای در خاورمیانه شده که البته چندان سخنی از آن گفته نمی شود و آن همان محور ریاض ـ تل آویو ـ ابوظبی است.
براساس این گزارش تقویت روابط با اسرائیل برای عربستان چالشی جدی است چون نیاز عربستان به رویارویی با ایران آن را به اسرائیل نزدیک می کند اما از طرف دیگر با داشتن ادعای رهبری جهان عرب نمی تواند این روابط را به صورت رسمی و علنی درآورد به خصوص که وضعیت فلسطینی ها در مناطق اشغالی روز به روز بدتر می شود.
این روابط چنان نزدیک به هم شده که نتانیاهو از معدود سران جهان بود که در پی ماجرای قتل خاشقجی به صورت علنی از حکومت عربستان دفاع کرد.
این گزارش افزوده که یکی از اصلی ترین علل نگرانی اسرائیل از فروپاشی نظام حکومت عربستان آن است که اگر چنین اتفاقی بیفتد اطلاعات سلاح ها و سامانه های جنگی عربستان در اختیار مخالفان که احتمالا مخالف اسرائیل هم هستند قرار خواهد گرفت و اسرائیل این را خطر مهمی برای امنیت ملی خود می داند.
بارزترین وجه نزدیک شدن اسرائیل به عربستان همکاری های اطلاعاتی آنهاست. «یوسی کوهن»، رئیس موساد دیدارهای متعددی با مقامات امنیتی عربستان داشته و مشارکت استراتژیک عربستان با اسرائیل به حد هماهنگی سیاسی هم رسیده که به طور خاص یکی از نمودهای آن توافق بر سر تسلیم جزایر تیران و صنافیر مصر به عربستان بوده است.
در سال 2012 نیز در پی حمله سایبری به رایانه های شرکت نفت عربستان (آرامکو) ریاض از شرکت های سایبری اسرائیلی خواست که برنامه هایی برای دفاع دربرابر این حملات در اختیار بگذارد. همچنین ریاض تماس های بسیاری با شرکت سایبری NSO دارد و گزارش های متعدد نشان داد که عربستان برنامه های تجسسی این شرکت را خریداری کرده است.
این گزارش نشان داده که دو تن از نزدیک ترین افراد به ولیعهد عربستان، یعنی «احمد العسیری» معاون سابق مدیر سازمان استخبارات عربستان و نیز «سعود القحطانی» مشاور سابق دربار عربستان که هردو پس از ماجرای قتل خاشقجی از سمت خود کنار گذاشته شدند متولیان موضوع رابطه با اسرائیل بوده اند.
یک مقام بلندپایه عربستانی به روزنامه هاآرتص گفته که ماجرای خاشقجی باعث کاهش توان عربستان در گسترش روابطش با اسرائیل شده، زیرا عربستان نگران است که جایگاهش در جهان عرب و جهان اسلام بیش از پیش آسیب ببیند و ترجیح می دهد بحران تازه ای برای خود درست نکند.
این گزارش آینده روابط اسرائیل و عربستان را منوط به توانایی بن سلمان در حفظ نفوذ و قدرتش در کشور دانسته است.