داستان مهاجرت در عراق و علل آن
بیش از چهار میلیون پناهنده عراقی در تمام نقاط جهان وجود دارند.

میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه خبری یقین، مهاجرت از وطن از آفاتی است که ملت های قربانی استعمار و جنگ های داخلی و نبود مفهوم حکومت و آزادی اندیشه بدان دچار هستند.
به نظر می رسد که از ابتدای خلقت تا کنون هیچ امتی بدین آفات دچار نشده مگر این که اکثر آنها مجبور به مهاجرت شده اند.
همچنین مردم عراق در گذر از مراحل متعدد ناچار به مهاجرت از کشور شده اند که می توان آنها را به چهار مرحله اصلی تقسیم کرد:
مهاجرت اول: این مرحله شامل دوره پس از حمله عراق به کویت در سال 1990 است، پس از آن که مردم عراق در دهه نود قرن گذشته خود را در برابر فاجعه تحریم های بین المللی در نتیجه جنگ یافتند، هزاران نفر در جستجوی لقمه ای برای زندگی و اندکی دارو و دست یافتن به یک زندگی مناسب مجبور به مهاجرت شدند.
مهاجرت دوم: این مرحله از مهاجرت پس از پایان تحریم های بین المللی و آغاز اشغال عراق توسط آمریکا در سال 2003 بود که مفهوم حقیقی زندگی را از بین برد و ارزش های انسانی را در کشوری که به بهانه انتشار آزادی بدان وارد شده بود، سست کرد و مهاجرت بی تردید نتیجه افزایش بی عدالتی به شکل ها و صورت های مختلف و نبود امنیت و ضعف حکومت مرکزی و حملات ترور و بازداشت و مهاجرت های اجباری رسمی و غیر رسمی بود به این دلیل شاهد مهاجرت بیش از یک ملیون عراقی به کشورهای دور و نزدیک جهان بودیم.
مهاجرت سوم: این مرحله پس از سال 2006 و دقیقا در ابتدای فوریه و پس از جنایت انفجار حرم مطهر عسکریین (ع) در سامرا رخ داد که از جنایات کاملا حساب شده بود و آثار شرورانه بسیاری برجای گذاشت.
مهاجرت چهارم: این مرحله شامل دوره تسلط سازمان تروریستی داعش بر بسیاری از شهرهای عراق است و پس از آن آغاز جنگ های آزاد سازی که تر و خشک را با هم سوزاند و میان مردم و نظامیان تفاوتی قائل نشد و این آخرین مرحله از مهاجرت های داخلی و خارجی عراق بود.
آمار دقیقی از تعداد عراقی های موجود در خارج از کشور وجود ندارد ولی بر اساس آمارهای اعلام شده گذشته توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد بیش از چهار ملیون پناهنده عراقی در تمام نقاط جهان وجود دارند.
شرایط موجود در داخل عراق تفاوت چندانی نداشته است، چنانکه مردم عراق از نوعی دیگر از مهاجرت رنج بردند هنگامی که از ترس جنگ و درگیری های فرقه ای و عدم امنیت و همچنین حوادث طبیعی و آلودگی آب ها و خشکی خاک ناچار به آوارگی و مهاجرت در داخل کشور عراق شدند و وزارت مهاجرت عراق از وجود بیش از دو ملیون آواره در اردوگاه های آوارگان این کشور خبر می دهد.
به نوشته وبگاه خبری مرکز الروابط، شرایط سیاسی و امنیتی و اقتصادی بحرانی در هر کشور یکی از علل مهم مهاجرت نیروهای شایسته و توانمند آن به خارج است و از جمله آنها کشوهای عربی هستند که اکثر آنها از تنش های سیاسی و جنگ های داخلی که عرصه را بر اهالی علم و دانش تنگ کرده، رنج می برند.
این شرایط آنان را ناچار به مهاجرت می کند چرا که اندیشه برای نوآوری نیازمند ثبات و آرامش است. همچنین به علت تنش های سیاسی و امنیتی موجود در عراق، شاهد موج بزرگ فرار مغزها در این کشور بوده ایم.
مهاجرت نیروهای شایسته درعراق از سال 1963 آغاز و تا کنون ادامه داشته است و آن به زیان علم و اقتصاد ملی است.
در عراق نیروهای علمی و توانمندی که صادقانه در پی خدمت به وطن هستند مورد احترام قرار نمی گیرند و به نیروهای توامند خارج از کشور نگاه خصمانه ای وجود دارد و با آنان چون اشخاصی بیگانه از خاک وطن برخورد می شود.
به نوشته وبگاه خبری العربی الجدید، وزارت بهداشت عراق از افزایش مهاجرت پرسنل پزشکی به خارج از کشور خبر داد و بر این مسئله تاکید کرد که شرایط کنونی موجود در کشور برای پزشکی مناسب نیست و مهاجرت نیروهای توانمند منجر به کمبود شدید نیرو در بیمارستان های عراق شده است.
«سیف البدر»، سخنگوی وزارت بهداشت عراق گفت در چند سال گذشته کشور عراق شاهد مهاجرت حدود 20 هزار پزشک بوده است هر چند آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد.
وی همچنین افزود کشورهای همسایه و جهان، پزشکان عراقی را جذب می کنند چرا که نیروهایی ماهر و توانمند هستند و در ادامه تاکید کرد حقوق پایین و تهدیدهای دائم یکی از مهم ترین علل مهاجرت پرسنل پزشکی است و همچنین تهدیدهای عشائری که پزشک با آن مواجه است دلیل دیگر مهاجرت محسوب می شود.
به نوشته وبگاه خبری الشرق الاوسط، سازمان بهداشت جهانی خشونتی را که علیه پرسنل پزشکی و بهداشت عراق صورت می گیرد محکوم کرد.