گزارشی از قراردادهای آلوده به فساد دولت وقت المالکی با ارتش امریکا

پایگاه دیلی بیست آمریکا از معامله‌های فسادی پرده برداشت که میان ارتش آمریکا و دولت عراق در بالاترین سطوح و مناصب در دوره نوری مالکی، نخست وزیر اسبق عراق رخ داده است.

میدل ایست نیوز: پایگاه دیلی بیست آمریکا از معامله‌های فسادی پرده برداشت که میان ارتش آمریکا و دولت عراق در بالاترین سطوح و مناصب در دوره نوری مالکی، نخست وزیر اسبق عراق رخ داده است.

در تحقیقاتی که پایگاه دیلی بیست انجام داده، شخصیت برجسته‌ای در ارتش ایالات متحده امریکا دیده می شود که نام او فرانک هیلمیک است که به نام افسر استثنائی و فوق العاده معروف است که دیوید پترائوس، این لقب را به او داده است. طبق این گزارش، این شخص یک ژنرال برجسته است که در عراق فعالیت کرده و با عقب نشینی نیروهای آمریکایی در سال 2011 از این کشور خارج شد تا حدود یک سال بعد که این بار با ماموریت “دلالی” به عراق بازگشت.

این تحقیقات بر روابط مشکوک این ژنرال بازنشسته امریکایی با رهبران برجسته‌ای در دولت عراق همچون نوری مالکی، نخست وزیر اسبق عراق و اطرافیان نزدیک او متمرکز شده است و این تحقیقات به بررسی معامله‌های مشکوک و قراردادهایی می پردازد که در به طور مخفیانه درباره پایگاه‌های نظامی در عراق رقم خورده ست. این گزارش اسامی شناخته‌شده‌ای از افراد و شرکت‌ها و دیدارهای مبهم و مکان‌هایی ارائه می‌دهد، از جمله اسامی مطرح در آن، عصام الأسدی، ابو مهدی المهندس و شرکت‌های سوسی، آفاق، سالیبورت، شهد الشرق و مکان‌هایی همچون اردوگاه التاجی و پایگاه هوایی بلد و غیره است.

داستان چگونه شروع شد؟

بر اساس گزارش این پایگاه خبری، بعد از عقب نشینی امریکا در حالی بود که کشور طی آن برای بازسازی خود مبارزه می‌کرد، قراردادهای کلانی وجود داشت. در این هنگام، ژنرال هیلمیک طرف‌های خاص ارتباطی خود را برای بهره برداری از این امر به کار گمارد و یک نظامی بازنشسته‌ را به خود نزدیک ساخت که به این امر معروف بود که معاملاتی را با افراد با نفوذی درعراق منتعقد می‌کرد که غرق در فساد بودند، همچنین دست کم روابط سطحی با برخی از مزدوران معروف ایرانی داشت.

در اواخل سال 2012میلادی، هیلمیک معاون رئیس شرکت سوسی شد. در آن هنگام، این شرکت، یک شرکت کوچک بود که بر ترجمه و آموزش مترکز بود. طبق گفته یک افسر سابق در شرکت مذکور که راز تعیین هیلمیک در این پست را برملا کرد، این امر به دلیل توانایی‌هی مشخص او و بالاخص شبکه ارتباطاتش در عراق بود. او قبل از اینکه به سوسی ملحق شود، شرکت مذکور به هیچ وجه، قرارداد بزرگی در زمینه امنیت یا خدمات لجستیک را دریافت نکرده بود. از زمان ورود هیلمیک، شرکت سوسی حدود دو میلیارد دلار را در طی قراردادی در عراق به دست آورد و فعالیت خود را گسترش داد تا شامل فعالیت‌های تجاری نیز بشود. معاملات گسترده این شرکت منجر به این شد که با چالش‌های حقوقی مواجه شود.

دوستان قدیمی هیلمیک

هیلمیک شخصاً نوری مالکی، نخست وزیر وقت عراق را می‌شناخت. در دسامبر 2012، با مالکی به نمایندگی از شرکت سوسی دیدار کرد. بر اساس مصاحبه‌ای که با پایگاه “Human Events” داشت، هیلمیک گفت: «زمانی که در عراق بودم، به من فرصتی دست داد تا با نخست وزیر نوری مالکی که روابط گسترده‌ای با وی دارم، دیدار کنم. من و جولیان سیتیان، رئیس اجرایی شرکت سوسی در این نشست بودیم و 45 دقیقه با مالکی نشست داشتیم.»

هیلمیک همچنین با مسئولان عراقی عالی رتبه‌ نیز ملاقات داشت. او در این باره می‌گوید: «برای دیدن دوستان قدیمی‌ام رفتم.» وی در ادامه می‌گوید که مالکی به او خبر داده است که درهای عراق برای فعالیت باز است. دیلی بیست گزارش داد که شخصیت اصلی پیرامون مالکی به نام عصام الأسدی حضور داشت به گونه‌ای که افراد متعددی از مسئولان دیپلماتیک و اطلاعاتی در مورد ارتباطات الأسدی با مالکی صحبت کرده بودند و یکی از منابع این روابط را “گسترده و عمیق” توصیف کرده است. الأسدی همچنین شناخت دقیقی از برخی از شخصیت‌هایِ نزدیک به مالکی از جمله ابو مهدی المهندس داشت که وزارت خزانه داری آمریکا او را به عنوان یک تروریست تحریم کرده است. ممکن است میان الأسدی و المهندس ارتباطات کاری یا رابطه کاری وجود نداشته باشد، اما همانطور که عکس به آن اشاره دارد، آنها در اطراف خود مالکی حضور داشته‌اند.
دیلی بیست این عکس را منتشر نکرده است.

مافیای بدون مرز

دفتر نخست وزیر عراق به شرکت سوسی توافق انحصاری را برای استفاده از اراضی چهار پایگاه نظامی عراق که عبارت از اردوگاه التاجی در شمال بغداد، پایگاه عملیاتی در بسمایا، بندر دریایی ام قصر، و پایگاه هوایی بلد، اعطا کرد. این توافق بدین معنا بود که فقط شرکت سوسی و نه هیچ پیمانکار دیگری می‌تواند دست به فعالیت‌های تجاری در این پایگا‌ه‌ها دست بزند. توافق بهره برداری از این اراضی توسط یک مسئول دولتی عراقی امضا شد که از نزدیک با یک شبکه فساد ایجاد شده پیرامون شرکتی که در اصل به نام “آفاق أم قصر برای خدمات دریایی” معروف بود، فعالیت می‌کرد. اما در پایان با نام آفاق به آن اشاره می‌شود که در رهبری بخش گسترده‌ای از آن در دست عصام الأسدی و مالکی قرار دارد.

دیلی بیست در ادامه می‌نویسد: شرکت آفاق روابط خود را با شرکت‌های شل و بازرگانان و مسئولان دولتی عراقی کنونی و پیشین که با مالکی رابطه دارند، تقویت کرد و یک شبکه فساد سازمان یافته‌ای را تاسیس کردند، به گونه‌ای که شرکت‌های آفاق با شرکت‌های خارجی فعالیت می‌کند که فعالیت‌هایشان را در عراق انجام می‌دهند و سهمی از سودها را کسب می‌کنند. همچنین قراردادهای انحصاری را به صورت پنهانی برای امدادرسانی‌ها همچون سوخت و آب از شرکت‌هایی که با آن برای دستیابی به سودهای بیشتر همکاری می‌کرد، به دست آورد.

المالکی مدیریت شرکت آفاق را برعهده داشت و آنطور که یک مسئول دولتی سابق آمریکایی می‌گوید، این شرکت در راستای اهداف نخست وزیر فعالیت می کرد. این در حالی است که افراد دیگری می‌گویند که فعالیت در عراق می‌طلبید که به نحوی توافقی با آفاق باشد تا این فعالیت‌ها پیش برود. سوسی نیز به عنوان شریکی با آفاق به حساب می‌آمد. در این میان از وجود روابطی میان آفاق با یک پیمانکار نظامی دیگر نیز پرده برداشته شد که شرکت سالیبورت بود. پرواضح شد که حضور سالیبورت به دلیل پرداخت‌های کذائی به مسئولان دولت عراق از طریق شراکت با آفاق بود. پس از آن، شرکت بین المللی کالیبورن، که شرکت پیمانکاری مادر بود، پذیره نویسی عمومی که به ارزش 100 میلیون دلار بود، متوقف کرد و در آن هنگام، این شرکت علت لغو پذیره نویسی عمومی را به تغییر در بازارهای سهام نسبت داد.

قراردادهای پنهان

در ماه مه سال 2013 میلادی شرکت سوسی قراردادی امنیتی و لوجستیکی در پایگاه هوایی بلد از ارتش ایالات متحده امریکا دریافت کرد اما مدتی بعد آن را از دست داد، این شرکت با وجود اینکه این قراردادها را درپایگاه بلد و اردوگاه التاجی از دست داد اما باز هم پول زیادی به دست می آورد. سوسی در ماه دسامبر سال 2018 میلادی موفق شد قراردادی به ارزش بیش از 1.1 میلیارد دلار در پایگاه بلد به دست آورد.

با توجه به اینکه المالکی و آفاق توافق‌نامه استفاده از اراضی انحصاری را به شرکت سوسی اعطا کردند و به شرکت های دیگر اجازه رقابت با سوسی در این قرارداد هنگفت داده نشد، سود شرکت سوسی برخلاف دیگر پیمانکارانی که بدون توافق با دولت عراق در پایگاه‌های عراقی فعالیت می کنند، تنها محدود به قراردادهای نظامی نمی شد به طوری که شرکت سوسی اجازه داشت ورود شرکت‎های دیگر به اردوگاه التاجی و فعالیت‌های خدماتی آن را محدود کند.

در مقابل، وزارت دفاع امریکا از سیطره انحصاری شرکت سوسی در اردوگاه التاجی ابراز ناراضی می کرد، بنابر نامه‌ای که وزارت خارجه آن را به رشته تحریر در آورده و سایت دیلی بیست آن را به دست آورده است: «وزارت دفاع امریکا تلاش کرد دولت عراق را متقاعد کند تا اجازه رقابت بر سر قراردادهای اردوگاه التاجی به طرف‌های مختلف داده شود.»

در ادامه این نامه آمده است که سفارت امریکا در بغداد به طور مستمر در همه مناسبت‌ها، حمایت خود را از درخواست وزارت دفاع برای لغو توافق‌نامه انحصاری که شرکت سوسی در اردوگاه التاجی منعقد کرده بود، اعلام می کرد.» قرارداد التناجی تنها یک مورد از قرارداهای بی شمار این شرکت است.

به نظر می‌رسد که رابطه سوسی با آفاق و عصام الأسدی با قرارداد توزیع سوخت به سفارت آمریکا در بغداد آغاز شد که ژنرال هیلمیک یک ماه قبل از پیوستن رسمی‌اش به این شرکت در مورد آن مذاکره می‌کرد.

دیلی بیست گزارش داد که شرکت (Iraq oil technology) شرکت وابسته به “مجموعه العاصم المتحدة” بود. بر اساس نسخه آرشیو شده از پایگاه اینترنتی العاصم از سال 2011، عصام الأسدی مالک مجموعه العاصم المتحده بود. یک مسئول در شرکت سوسی می‌گوید، عصام الأسدی آن روابط سیاسی را که این شرکت برای انتقال نفت در داخل عراق به آن نیاز داشت، فراهم کرد. دیلی بیست اسناد شرکت‌های عراقی را به دست آورده است که نشان می‌دهد شرکت شهد الشرق مالکش شخصی در شبکه آفاق بود و او نیز عضو هیات مدیره بانک آفاق، بانک اسلامی جهانی بود که سامی شنان زوید الأسدی، یکی از مسئولان شرکت آفاق مالک آن بود.

در سال 2013، سوسی با هتل بابل تعاملاتی داشت. این هتل در بغداد واقع شده است و طبق گفته سه کارمند سابق در سوسی، عصام الأسدی ریاست آن را برعهده دارد. در آن هنگام، هیلمک در توییتی درسال 2013 نوشت: هتل بابل که بهترین گزینه برای اسکان پیمانکار است، از طریق تمهیداتی که شرکت سوسی انجام داده است، در دسترس خواهد بود. در پاسخ به سوال‌هایی پیرامون هتل بابل، سخنگوی سوسی می‌گوید، این شرکت به هیچ وجه هیچ مالکیت مستقیم یا غیرمستقیمی در این هتل نداشت و بیان نکرد که آیا این شرکت رابطه تجاری با هتل بابل داشته است یا خیر. در مقابل، هیچ اتهام‌های مشخصی در مورد فساد در زمینه معاملات بابل –سوسی مطرح نشد.

افسر منحصر به فرد

طبق گزارش دیلی بیست، در زندگی نامه این ژنرال آمریکایی آمده است که او قهرمان جنگی و مرد کارهای زیرکانه بود. ژنرال فرانک هیمیک، افسر ارتش آمریکا بود. در سال 2004، هدایت حمله‌ای را برعهده داشت که در آن عدی و قصی، پسران صدام کشته شدند. پس از آن؛ هیلمیک ماموریت آموزشی ناتو در عراق را رهبری کرد و یک سال به عنوان معاون فرمانده تمام نیروهای آمریکایی در عراق سپری کرد. اما در دسامبر 2011، ارتش آمریکا از عراق پس از چند ماه عقب نشینی کرد. پس از 36 سال در ارتش، هیلمیک بازنشست شد و دیوید پترائوس، مدیر وقت آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا او را یک افسر استثنائی توصیف کرد.

ما را در تلگرام دنبال کنید ما را در تلگرام دنبال کنید
منبع
ناس نیوز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا