پس از هفت سال سردی روابط، «محمود عباس» به امارات متحده می رود
مهم ترین جنبه سیاسی این سفر بستن صفحه تنش میان رام الله و ابوظبی به علت پناه دادن امارات به «محمد دحلان» است.
میدل ایست نیوز: منابع بلندپایه فلسطینی خبر دادند که «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی طی چند روز آینده برای ابراز تسلیت بابت درگذشته شیخ سلطان بن زاید، برادر حاکمان امارات، به ابوظبی خواهد رفت. به گفته این منابع، این سفر پس از چند سال سردی روابط با وساطت عربستان سعودی انجام می شود. آخرین بار محمود عباس در سال 2011 به امارات رفته بود.
یک مقام فلسطینی که پیش تر عضو کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین بود و پیگیر روابط فلسطین و امارات است بی آنکه بخواهد نامش فاش شود به «المانیتور» گفت که این سفر جنبه اجتماعی دارد اما خالی از ابعاد سیاسی نیست و مهم ترین جنبه سیاسی آن بستن صفحه تنش میان رام الله و ابوظبی به علت پناه دادن امارات به «محمد دحلان» دشمن سرسخت محمود عباس است.
در سال 2012، درخواست امارات از محمود عباس درباره تعویق ارائه درخواست عضویت فلسطین در سازمان ملل که به اشاره ایالات متحده مطرح شده بود، ازجانب عباس رد شد و این نیز روابط دوجانبه را سردتر کرد.
به گفته این مقام به احتمال قوی در این سفر موضوع کمک های مالی به تشکیلات خودگردان که دچار بحران مالی شدید است نیز مطرح خواهد شد.
در دسامبر 2014، گزارش های مطبوعاتی از تلاش های امارات برای نشاندن محمد دحلان به جای محمود عباس در ریاست تشکیلات خودگردان خبر دادند. موضوعی که وزیر خارجه ترکیه در اکتبر گذشته آن را تأیید کرد.
اما محمود عباس سیاستمداری پراگماتیست است که مواضع خود را برحسب منافع سیاسی تغییر می دهد و با سفر به امارات در پی خارج شدن از انزوای سیاسی ای است که امریکایی ها در پی تحمیل به وی هستند.
«عبدالله عبدالله»، عضو شورای انقلابی فتح و رئیس کمیسیون سیاسی مجلس فلسطین، گفت: «حاکمان امارات باید قدردان سفر محمود عباس باشند تا صفحه تازه ای در روابط آغاز کنند، به خصوص که تنش را خود آنها آغاز کردند و فلسطین در این سال ها هیچ مشکلی برایشان درست نکرد این در حالی است که به دحلان پناه داده اند و او کارگزار آنها در منطقه است و همین خود به اندازه کافی برای فلسطینیان مایه شرمندگی هست».
اختلافات امارات با فلسطین به عادی سازی رو به گسترش روابط امارات با اسرائیل، پناه دادن به دحلان، و فشارهای امارات و عربستان و مصر بر فلسطین برای پذیرش طرح موسوم به «معامله قرن» مربوط می شود.
تازه ترین انتقاد از سیاست های امارات را اخیرا «احمد صبح علی»، رئیس کمیسیون سیاسی شورای انقلابی فتح، در پی افتتاح سفارت امارات در گواتمالا مطرح کرد. گواتمالا در مه 2018 سفارت خود در اسرائیل را از تل آویو به بیت المقدس منتقل کرد. امارات همچنین با تصمیمات اتحادیه عرب برای قطع روابط با گواتمالا مخالفا کرد.
در ماه آوریل گذشته نیز در پی اظهارات «انور قرقاش»، وزیر مشاور در امور خارجی امارات که گفته بود قطع روابط با اسرائیل کار غلطی بوده، «نبیل ابوردینه»، وزیر روابط عمومی و سخنگوی محمود عباس، با لحنی تحقیرآمیز از قرقاش یاد کرد و گفت که تاکنون نام وی را نشنیده است.
از سال 2011، امارات کمک های خود به تشکیلات خودگردان را که از 1994 تا آن زمان به 2 میلیارد دلار رسیده بود قطع کرد. البته همچنان امارات کمک هایی به فلسطینیان می رساند اما همه این اموال ازطریق دحلان و نه تشکیلات خودگردان پرداخت می شود.
اوج اختلافات رام الله با ابوظبی در 5 نوامبر بود که امارات حاضر به دادن روادید به مفتی قدس جهت شرت در کنفرانس فقه اسلامی در دبی نشد. اقدامی که باعث شد بسیاری از مقامات فلسطینی بگویند که برای ورود به امارات با آنان برخوردهای بدی شده است.
سفر عباس پس از تکمیل تدارکات و توافق بر برنامه ها در هر لحظه ممکن است انجام شود. او بسیار امیدوار است که بتواند بار دیگر امارات ثروتمند را کنار خود داشته باشد. به خصوص که حمایت های امریکا را از دست داده و حمایت های اروپا نیز کم شده است.
تقویت روابط با امارات که بخشی از محوری منطقه ای با عربستان قاهره است به تقویت جایگاه سیاسی محمود عباس نیز کمک خواهد کرد.