خبر اولسیاسی

جنبش حماس در دو راهی انتخاب ایران یا مصر

پس از سفر «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس به همراه هیاتی عالی‌رتبه از رهبران این جنبش به تهران برای حضور در مراسم تشییع سردار سلیمانی، گمانه‌هایی مبنی بر نزدیکی بیش از پیش حماس با محور ایران مطرح شده است.

میدل ایست نیوز: در حالی که ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده نیروی قدس سپاه ایران توسط ایالات متحده امریکا، اقدامی بسیار غافل‌گیرکننده به شمار می رود، شاهد سفر «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در راس هیاتی بلندپایه از رهبران این جنبش به تهران بودیم که به نوبه خود اقدامی غافل‌گیرکننده به حساب می آید، وی آخرین بار در فوریه سال 2012 میلادی به ایران سفر کرده بود.

به گزارش المانیتور، سفر اسماعیل هنیه هر چند درچارچوب پروتوکل‌های مرسوم و برای مشارکت در مراسم تشییع سردار سلیمانی انجام گرفت اما این حضور از این زاویه جالب توجه است که وی به عنوان تنها شخصیت غیر ایرانی به ایراد سخنرانی در این مراسم پرداخت و تاکید کرد که مقاومت فلسطین بعد از ترور سلیمانی دچار ضعف و شکست نخواهد شد، وی همچنین سردار سلیمانی را «شهید قدس» توصیف کرد.

هنیه پس از شرکت در مراسم تشییع سردار سلیمانی، نشستی را به همراه دیگر رهبران حماس با سردار «اسماعیل قاآنی»، فرمانده جدید نیروی قدس برگزار کرد، در مجموع این دیدارها، این فرضیه را تقویت می کند که حماس، دوران شک و تردید درباره مناسبات خود با ایران را که در پی آغاز بحران سوریه در سال 2011 میلادی بروز کرده بود را پشت سر گذاشته و اکنون وارد مرحله جدیدی از ائتلاف با تهران، آن هم در سطحی بالاتر شده است.

این حضور رئیس دفتر سیاسی سازمان حماس در تهران، می تواند بیانگر گرایش این جنبش به سوی محور ایران باشد، به ویژه این که حماس پیوسته ایران را به عنوان نخستین حامی مالی و نظامی گروه های مسلح در نوار غزه می داند و همسویی خود را با اقدامات سیاسی ایران در سطح منطقه اعلام می کند. البته حماس با پیوستن به محور ایران، رابطه خود را با آن چه به نام محور مقابل (مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی) یاد می شود از دست می دهد و این تحول، روند آتش بس درازمدت میان اسرائیل و جناح های فلسطینی در نوار غزه را آسیب پذیر خواهد کرد و بر وخامت اوضاع امنیتی غزه خواهد افزود.

هنیه حدود یک ماه پیش، پس از موافقت مصر، ، نوار غزه را به مقصد سفر به برخی از کشورها از جمله ترکیه، قطر و عمان ترک کرد، اما مقامات مصر، پیش از آغاز این سفر به رئیس دفتر سیاسی حماس تأکید کرده بودند که باید در تور سفرهای خارجی خود، مقصدی به نام تهران وجود نداشته باشد.

در همین رابطه، منابع آگاه فلسطینی اظهار داشتند که سازمان حماس شرط پیشنهاد شده از سوی مصر را پذیرفته و به مقامات مصری تعهد داده بود که اسماعیل هنیه به هیچ صورتی به تهران نمی رود، همین بود که مقامات مصری با سفر اسماعیل هنیه به خارج از غزه موافقت کردند اما حماد الرقب، سخنگوی سازمان حماس با رد این اظهارات، گفت: حماس نه تنها برنامه سفرهای خارجی اسماعیل هنیه را اعلام نکرده بلکه هیچ تعهدی مبنی بر این که هیئت حماس به تهران سفر نمی کند، نداده بود، افزون بر آن، قاهره هیچ پیش شرطی را در پیوند به سفر اخیر هیئت سازمان حماس به خارج مطرح نکرده است.

به هر حال، رهبران سازمان حماس بدون عبور از مصر نمی توانند به خارج سفر کنند و باید پیش از اقدام به هر سفر خارجی، موافقت مصر را به دست آورند. البته برای به دست آوردن موافقت مصر، سازمان حماس این بار حدود پنج ماه انتظار کشید تا سر انجام موفق به دریافت مجوز سفر هیئت حماس به خارج از نوار غزه شد.

به نظر می رسد سفرهای متعدد اسماعیل هنیه به تهران در چارچوب تمایل حماس برای بازگشت به آغوش ایران صورت می گیرد، به ویژه این که «احمد عبد الهادی»، نماینده سازمان حماس در لبنان افشا کرد که قاسم سلیمانی در گذشته چند بار از نوار غزه دیدن کرده و در ایجاد برنامه‌های دفاعی و ساخت تونل‌های تهاجمی نقش داشته است.

وی درباره سفر هیئت حماس به تهران، گفت که هدف از سفر اخیر رهبران حماس به خارج، تلاش برای ایجاد روابط با کشورهای مختلف منطقه است و حماس سعی دارد روابط سیاسی و استراتژیک خود را توسعه دهد.

در همین راستا، برخی منابع اعلام کرده‌اند پس از سفر هیئت سازمان حماس به تهران، مصر دیگر به اسماعیل هنیه اجازه بازگشت به نوار غزه را نمی دهد زیرا حماس به شروط مطرح شده از سوی مصر احترام قائل نشده است.

طبق اطلاعات یاد شده، مصر و چند کشور سنی مذهب دیگر، از حماس خواسته بودند تا در مراسم تشییع جنازه قاسم سلیمانی شرکت نکند، اما سازمان حماس همه این خواسته‌ها و سفارش ها را نادیده گرفته و هیئت حماس به منظور شرکت در مراسم تشییع جنازه و عزا داری قاسم سلیمانی وارد تهران شد.

از سوی دیگر، گفته می شود اسرائیل نیز از تلاش حماس برای پیوستن به محور ایران ابراز نگرانی می کند و آینده اوضاع منطقه را در پرتو تحولات اخیر به سود صلح و آرامش نمی بیند
.
در همین حال، حماد الرقب اظهار داشته است که شایعات پخش شده مبنی بر این که اسماعیل هنیه دیگر نمی تواند به نوار غزه باز گردد، عاری از حقیقت است و هیچ مانعی برای بازگشت رئیس دفتر سیاسی حماس به غزه و جود ندارد، اما برنامه سفرهای خارجی هیئت حماس تا هنوز پایان نیافته و ممکن است برای مدت دیگری نیز ادامه داشته باشد.

سخنگوی حماس در لبنان علاوه کرد که هیچ مشکلی برای این که حماس از داخل غزه و یا از خارج آن، رهبری شود وجود ندارد، بنابراین، در تصمیم گیری‌های حماس هیچ تغییری را شاهد نخواهد شد و حتی اگر اسماعیل هنیه در خارج از نوار غزه باقی بماند، تأثیری در روند امور و فعالیت های سازمان حماس به جود نخواهد آمد.

در مقابل، منصور ابوکریم، کارشناس امور سیاسی و روابط بین الملل، معتقد است که سفر اسماعیل هنیه به تهران، نه تنها سازمان حماس را در انزوا قرار می دهد بلکه کشورهای که از این پس، اسماعیل هنیه در آن ها اقامت داشته و یا به آن ها سفر کند نیز با چالش های سیاسی رو به رو می شوند. این کارشناس سیاسی می افزاید که سفرهای متعدد اسماعیل هنیه به تهران و دیدار وی با اسماعیل قاآنی، فرمانده جدید سپاه قدس و سایر فرماندهان سپاه پاسداران ایران نشان می دهد که سازمان حماس قصد دارد به صورت کامل به محور ایران بپیوندد.

منصور ابوکریم در پایان اظهار داشت پس از سفرهای اخیر به تهران، اسماعیل هنیه، مسیر بازگشت خود را به نوار غزه مسدود کرده است و بعید است که قاهره از این پس، برای اسماعیل هنیه اجازه بازگشت به نوار غزه را بدهد. البته اگر اسماعیل هنیه قصد بازگشت به نوار غزه را نداشته باشد، احتمال می رود که وی در دوحه، پایتخت قطر باقی بماند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا