خبر اولسیاسی

حملات اخیر امریکا بر روابطش با عراق تأثیر منفی خواهد گذاشت/ نگرانی افکار عمومی عراق از جان باختن نیروهای ارتش و پلیس و افراد غیر نظامی

«نیوزویک» به شواهدی دست یافته که نشان می‌دهد که این حملات به برخی زیرساخت‌های غیر نظامی عراق آسیب زده است.

میدل ایست نیوز: گزارش‌ها تأکید کرده‌اند که حملات هوایی اخیر ایالات متحده علیه مواضع شبه‌نظامیان عراقی وابسته به ایران، باعث جان باختن شماری از سربازان ارتش عراق و نیروهای پلیس شده است. موضوعی که به این نگرانی دامن زده که هر فردی در هر جایگاهی ممکن است قربانی بعدی این جنگ بی‌سروصدا در کشوری باشد که مدت‌هاست درگیری جنگ است.

ارتش امریکا روز پنج‌شنبه 12 مارس اعلام کرد که طی «ضربات دقیق دفاعی» پنج زاغه سلاح کتائب حزب الله عراق را بمباران کرده است. امریکا این گروه عراقی را مسئول حمله موشکی چهارشنبه (11 مارس) به پایگاه نظامی التاجی می‌داند که به جان باختن 2 سرباز امریکایی و یک سربار انگلیسی انجامید.

ژنرال «کنت مکنزی» با اعلام خبر این حمله تأکید کرد که در این حمله از سلاح‌های بسیار دقیق استفاده شده و افزود که فکر می‌کنیم آسیب‌های جانبی حمله بسیار محدود باشد.

اما «نیوزویک» به شواهدی دست یافته که نشان می‌دهد که این حملات به برخی زیرساخت‌های غیر نظامی عراق آسیب زده است.

روز بعد از این حمله، ستاد عملیات مشترک عراق با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که در این حمله سه سرباز ارتش عراق و دو نیروی تیم ضربت و یک فرد غیر نظامی (احتمالا آشپز) در فرودگاه درحال ساخت کربلا جان باخته‌اند و برخی جنازه‌ها هنوز (کمتر از 24 ساعت بعد از حمله) زیر آوار است.

این حمله برای مردمی که تازه تجربه ترور دو فرمانده نظامی شاخص را پشت سر گذاشته‌اند نگران‌کننده بود، چون از نظر آنها این حمله هم‌وطنانشان را هدف قرار داده بود.

یک مقام عراقی که نخواسته نامش فاش شود به «نیوزویک» گفت که این حمله با موارد قبلی تفاوت داشت چون در آن کسانی جان باخته‌اند که از نظر مردم عراق در حال خدمت بوده‌اند: پلیس، ارتش، و فردی غیر نظامی.

این مقام گفت که شاید در عراق بر سر حادثه ترور قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس اختلاف باشد، اما در این مورد اختلافی درکار نیست و افزود که وزارتخانه‌های کشور و دفاع عراق هزاران حقوق‌بگیر دارد و تقریبا از هر خانواده‌ای یک فرد از نیروهای این وزارتخانه‌هاست و کشته شدن افرادی که فقط به مسئولیتشان عمل می‌کرده‌اند و مقام و رتبه چندانی نداشته‌اند با کشتن چند فرمانده عالی‌رتبه فرق دارد.

او افزود که این یک اشتباه بزرگ ازجانب امریکا بود.

ستاد فرماندهی مرکزی امریکا به درخواست «نیوزویک» برای توضیح در این موضوع پاسخ فوری نداد.

«هشام الهاشمی» کارشناس امنیتی عراقی، نیز معتقد است که خسارت‌های جانی حتی اگر عامدانه نبوده باشد بر روابط دو کشور تأثیر می‌گذارد و تشکل‌های سیاسی وابسته به ایران از آن بیشترین بهره  را خواهند برد.

او گفت که خطاها در این حمله دستاوردهای مردمی و معنوی آن را تحت‌الشعاع قرار داد و جریان‌هایی را که خواستار خروج نیروهای امریکایی از عراق هستند تقویت کرد.

به نظر الهاشمی تبعات این اشتباه می‌تواند به برهم خوردن شدید روابط گروه‌های سیاسی شیعی با امریکا بینجامد هرچند بر روابط کردها و اهل سنت تأثیری نخواهد داشت.

تقریبا همه شخصیت‌های شاخص سیاسی در عراق این حملات را محکوم کردند و وزارت خارجه عراق نیز اعلام کرد که موضوع را به شورای امنیت سازمان ملل خواهد کشاند. اقدامی که بی تردید بر روابط دو کشور تأثیر منفی خواهد نهاد.

این همه در حالی است که عراق درگیر مسائل پیچیده داخلی است و با استعفای دولت پس از اعتراضات گسترده مردمی، نیروهای سیاسی هنوز نتوانسته‌اند بر سر دولت جدید به  توافق برسند و بسیاری از مردم اعتماد خود به توانایی حکومت در مبارزه با فساد و ضعف شدید زیرساخت‌ها و خدمات را از دست داده‌اند.

امریکا بیش از سه دهه است که در عراق به‌صورت یکجانبه عمل کرده است و به نظر می‌آید بار دیگر برای مواجهه با ایران در عراق وارد عمل شده است. از سوی دیگر ایران نفوذ خود را در همه ارکان عراق تقویت کرده و می‌کوشد عراق را به یک متحد راهبردی خود تبدیل کند.

در شرایطی که نه ایران خواستار جنگ است نه امریکا، به نظر می‌آید هر دو کشور جنگ نیابتی را ترجیح داده‌اند و نیروهای وابسته به ایران در کل منطقه دست به اقدامات محدود علیه نیروها و منافع امریکا می‌زنند.

با وجود این، برخی عراقی‌ها در این نزاع ابعاد مثبتی هم می‌بینند. مقام عراقی پیش‌گفته تأکید کرد که این حمله تا حد زیادی کنترل‌شده بود و امریکایی‌ها می‌توانستند بسیار شدیدتر از این عمل کنند و کشتار بسیاری راه اندازند.

منبع
نیوزویک

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا