دانشگاه امریکایی بیروت پس از یک و نیم قرن فعالیت میان مرگ و زندگی دست و پا می زند
دانشگاه امریکایی بیروت و بیمارستان وابسته به آن پیش بینی زیان 30 میلیون دلاری در سال جاری را کرده اند.

میدل ایست نیوز: یکی از قدیمی ترین دانشگاه های جهان عرب گرفتار بدترین بحران خود از زمان تأسیس در 1866 شده است که نتیجه آن خسارت های شدید مالی و تعدیل نیرو بوده است. جنگی سخت برای بقا که نتیجه وضعیت فروپاشی اقتصادی در این کشور است.
در این بیش از یک قرن و نیم ده ها شخصیت برجسته در سطح جهان در رشته های گوناگون از دانشگاه امریکایی بیروت برآمده اند که برخی از آنها از جمله نخست وزیر فعلی لبنان به مناصب عالی حکومتی نیز رسیده اند.
دانشگاه امریکایی بیروت بحران های سختی ازجمله جنگ های جهانی اول و دوم و نیز جنگ داخلی بیروت میان سال های 1975-1990 را پشت سر گذاشته است. در جنگ داخلی، شماری از کارکنان این دانشگاه از جمله دو رئیس دانشگاه کشته یا ربوده شدند و یک بار نیز بمبی درون یکی از تالارهای آن منفجر شد.
با وجود این، به نظر می آید مشکلات کنونی لبنان بزرگ ترین تهدید برای این مرکز علمی است که یکی از 200 دانشگاه برتر جهان است و با از پا افتادنش نسل های بعدی لبنان و جهان از یکی از مراکز علمی معتبر در سطح جهان محروم می شوند.
«فضلو خوری»، رئیس دانشگاه امریکایی بیروت، در گفت وگو با «رویترز» می گوید که بحران فعلی جدی ترین چالشی است که این دانشگاه تجربه کرده است. «کشور در حال فروپاشی فاجعه بار است».
با بالا رفتن تورم و بیکاری و فقر بسیاری از خانواده ها توانایی پرداخت هزینه های سنگین تحصیل در دانشگاه را ندارند. خوری می افزاید: «دولت به شدت بدهکار است، مرکز طبی دانشگاه امریکایی بیروت (بیمارستان امریکایی) که هرساله صدها بیمار از خاورمیانه و آسیای مرکزی برای درمان به آن مراجعه می کنند، 150 میلیون دلار از دولت طلب دارد و دولت نمی تواند بپردازد».
خوری از طرح اقتصادی دولت لبنان نیز ابراز نگرانی می کند چون در آن بخشی از بار تأمین هزینه ها به دوش دارندگان حساب های کلان از جمله دانشگاه ها افتاده است.
البته این دانشگاه در کنار چند دانشگاه دیگر با لابیگیری هایی توانست دولت را متقاعد کند که از این سختگیری ها و افزایش مالیات بر سپرده معاف شود، همچنان نگرانی هایی وجود دارد که دولت تحت فشار شدید اقتصادی به این وعده ها عمل نکند.
دانشگاه امریکایی بیروت و بیمارستان وابسته به آن پیش بینی زیان 30 میلیون دلاری در سال جاری را کرده اند و در مورد سال آینده نیز کاهش 60 درصدی درآمدها به 249 میلیون دلار را برآورد می کنند. این با این فرض خوشبینانه است که قیمت دلار حدود 3000 لیره لبنان بماند.
این دانشگاه که به علت ویروس کرونا مجبور به لغو بورسیه های تحصیلی شده در حال بررسی گزینه های دیگری برای کاهش هزینه ها ازجمله تعطیلی چند دانشکده است.
خوری با ارسال ایمیلی به همه دانشجویان دانشگاه امریکایی نوشت: «نجات دانشگاه تنها اولویت ماست. نجاتش می دهیم».