اقتصادیدیدگاهسیاسی

پیامدهای کرونا در اقتصاد جهان عرب

در میان کشورهای عربی، لبنان با نسبت 12 درصد، بدترین رکود اقتصادی را خواهد داشت.

میدل ایست نیوز: به گزارش وبگاه خبری شبکه آرتی عربی، اتحادیه کشورهای عرب، گزارشی درباره پیامدهای اقتصادی بحران گسترش ویروس کرونا در کشورهای عربی منتشر کرده است، درحالی که کارشناسان نگران هستند که در پی این بحران، ملیون ها نفر کار خود را از دست بدهند.

در این گزارش که توسط دبیرخانه اتحادیه کشورهای عرب تهیه شده است، پیامدهای این بحران در اقتصادهای در حال رشد به عنوان علامت خطری که اقتصاد جهانی را تهدید می کند، بررسی شده است.

این گزارش، پیامدهای کرونا در اقتصاد کشورهای عربی را به دو بخش کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می کند.

پیامدهای کوتاه مدت در کشورهای عربی: بر اساس گزارش، توقف پروازها باعث زیان های بسیاری در دو بخش هواپیمایی و گردشگری خواهد شد که بسیاری از کشورهای عربی به عنوان منبع اصلی درآمد به آن وابسته اند و همچنین گردشگری داخلی به علت منع رفت و آمد و تعطیلی مراکز تفریحی و رستوران ها زیان خواهد دید و به دو گزارش سازمان گردشگری عربی و اتحادیه هواپیمایی کشورهای عربی اشاره شد که بر اساس آن، دو بخش گردشگری و هواپیمایی در پی بحران کنونی حدود 46 ملیارد دولار خسارت دیده اند و همچنین کار حدود یک ملیون نفر در معرض تهدید قرار گرفته است و کارشناسان اقتصاد، کساد و رکود بازارها همزمان با تورم بالا را پیش بینی می کنند.

پیامدهای بلندمدت: این گزارش تاکید می کند که این بحران بر رشد اقتصادی کشورهای عربی تاثیر منفی خواهد گذاشت و این تاثیرات عبارتند از:
– زیان هایی به میزان 420 ملیارد دولار از سرمایه های بازار.(8 درصد ثروت منطقه)
– زیانی به میزان 63 ملیارد دولار از درآمد (تولید ناخالص داخلی) کشورهای عضو اتحادیه کشورهای عرب.
– بدهی اضافی به میزان 220 ملیارد دولار.( برابر با 8 درصد تولید ناخالص داخلی منطقه)
– زیان روزانه 550 ملیون دلار از درآمدهای نفتی، در صورت ثابت ماندن قیمت نفت بین 25-30 دولار برای هر بشکه.
– کاهش صادرات به میزان 28 ملیارد دولار و کاهش 2 ملیارد دولاری درآمدهای حاصل از تعرفه های گمرکی.
– از دست دادن 1.7 ملیون شغل در سال 2020 که تعداد بالای بیکاران در منطقه را بیش از پیش افزایش می دهد، چنانکه پیش از بحران به 16 ملیون نفر می رسید.
– 8.3 ملیون نفر از ساکنین منطقه را دچار فقر می کند و باعث افزایش تعداد فقرا می شود که پیش از بحران به 96 ملیون نفر می رسید.

به گزارش وبگاه خبری آناتولی، کشورهای عربی در پی تاثیر ویروس کرونا بر بودجه دولتی خود، به کاهش هزینه های کلی روی آورده اند، در رأس آنها عربستان و عمان و دبی هستند و تعداد دیگری از کشورها از جمله مصر و عراق به احتمال اجرای ریاضت اقتصادی در دوره پیش رو اشاره کرده اند.

«جهاد ازعور»، مدیر خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول، در پی پیامدهای ویروس کرونا در اقتصاد جهانی از احتمال کاهش صادرات نفت کشورهای منطقه خاورمیانه در سال 2020 به میزان 220 ملیارد دولار سخن گفت.

وی افزود کسری بودجه کشورهای منطقه احتمالا از 10 درصد کل تولید ناخالص داخلی سال جاری فراتر می رود.
أزعور خواستار اتخاذ سیاست های مالی و پولی بیشتر مانند افزایش حمایت اجتماعی و کمک های مالی و مالیاتی و ضمانت های دولتی برای کاهش شوک حاصل از بحران کرونا شد.

وی تاکید کرد مبارزه با کرونا در کشورهای منطقه، 64 ملیارد دولار هزینه در بر داشته است و بانک های مرکزی به سرعت عمل کرده اند و در هفته های اول بحران، بیش از 47 ملیارد دولار پول نقد به کشورهای منطقه تزریق شده است.

به گزارش وبگاه خبری الجزیره، بر اساس گفته «زکریا کرتی»، کارشناس اقتصاد، قطعا بخش نفت بیش از بقیه زیان خواهد دید و همچنین با توجه به برخی گزارش ها، بخش گردشگری در کل کشورهای عربی علاوه بر 10 ملیارد دولار از شرکت های هواپیمایی، 40 ملیارد دولار خسارت خواهد دید.

بخش گردشگری برای برخی کشورهای عربی مانند مراکش و تونس و به ویژه اردن و مصر مهم است، زیرا این بخش، 15 درصد از کل تولید ناخالص داخلی این دو کشور را در بر می گیرد و نیز در مراکش، بخش صنعت خودرو به علت کاهش تقاضای جهانی برای آن زیان خواهد دید.

به گزارش وبگاه شبکه الجزیره، به جز کشور مصر با وجود فشارهای غیر دائمی بدهی های خارجی،( قسط های 2020 به میزان بیست ملیارد دولار) هیچ کشور عربی دیگری از رکود اقتصادی سال 2020 در امان نخواهد بود و  در میان کشورهای عربی، لبنان به علت بحران چند جانبه با نسبت 12 درصد، بدترین رکود اقتصادی را خواهد داشت و از نظر تاثیرات منفی، کشور الجزائر در مرتبه دوم است، چنانکه اقتصاد آن به میزان 5.2 درصد افت خواهد کرد.

«مصطفی عبدالسلام»، نویسنده و روزنامه نگار کارشناس در مسائل اقتصادی می گوید: جهان امروز به علت گسترش بیماری کرونا از بحرانی بزرگتر از سال 2008 رنج می برد و این بیماری از زمان بحران رکود اقتصادی بزرگ سال 1929 تا کنون، خطرناک ترین بحران جهان است.

وی تاکید کرد بحران کنونی، میانگین فقر در کشورهای عربی را به خصوص آنها که با گردشگری در ارتباط هستند، افزایش می دهد.

عبدالسلام افزود سازمان بین المللی کار به از دست دادن 195 ملیون فرصت شغلی در جهان به علت کرونا اشاره کرد که 1.7 ملیون آن در جهان عرب است و این مسئله ای است که به دولت های عربی دارای کسری بودجه و درصد بالای بیکاری آسیب می رساند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − نه =

دکمه بازگشت به بالا