خبر اولسیاسی

الاخبار: «اسماعیل قاآنی» در سفری متفاوت به بغداد بر عراقی بودن الحشد الشعبی و لزوم تبعیت از مرجعیت عالی شیعه تاکید کرد

«اسماعیل قاآنی» تأکید کرد که ایران به هیچ نحو در مسائل داخلی عراق دخالت نخواهد کرد.

میدل ایست نیوز: «اسماعیل قاآنی»، فرمانده نیروی قدس سپاه ایران، در دومین سفر خود به عراق پس از جانشینی سردار سپهبد «قاسم سلیمانی» به مدت دو روز در بغداد با چهره های عراقی دیدار کرد.

به گزارش روزنامه «الاخبار»، چاپ بیروت که بازتاب دهنده مواضع حزب الله لبنان دانسته می شود، این سفر سفری فوق العاده نبود و هدف از آن را چیزی بیش از «تأکید بر تأکیدات پیشین» و نیز گوش دادن به نگرانی های متحدان ایران در عراق نباید دانست.

دیدارهای قاآنی به دور از چشم رسانه ها انجام شد و در آنها بر آنچه در سفر پیشین گفته شده بود تأکید شد.

اما این سفر به چند لحاظ دلالت های خاصی داشت. نخست آنکه قاآنی به عنوان عضوی از هیئت ایرانی به ریاست «رضا اردکانیان»، وزیر برق ایران، به عراق رفت و برای این سفر روادید رسمی دریافت کرد و با سران آنچه از آن به «بیت سیاسی شیعی» یاد می شود دیدار کرد. او در این دیدارها نظر آنان درباره عملکرد ایران در عراق را شنید.

«چالشی» ترین دیدارهای قاآنی البته با سران سازمان الحشد الشعبی بود که لازم بود سؤالات بسیاری را پاسخ دهد. قاآنی در این دیدارها سخن خود در سفر قبل را تکرار کرد که «حشد یک نیروی کاملا عراقی» است.

او از نیروهای حشد خواست که آرامش را حفظ کنند و با آرامش در پی حل مشکلات برآیند و تأکید کرد که «حشد تابع مرجعیت عالی شیعه» است و تهران نیز از چنین حشدی حمایت می کند و حاضر نیست که وارد اختلافات داخلی عراق شود، بلکه اگر از آن بخواهند برای کاهش اختلافات تلاش خواهد کرد.

اظهارات اسماعیل قاآنی در جمع نیروهای حشد از اشاره به مسائل سیاسی نیز خالی نبوده است. او بار دیگر تأکید کرد که ایران به هیچ نحو در مسائل داخلی عراق دخالت نخواهد کرد و عملکرد ایران متفاوت خواهد بود.

او نمونه روشن این سیاست ایران را انتخاب «مصطفی الکاظمی» به نخست وزیری دانسته که نه گزینه ایران بود و نه ایران وی را به متحدانش در عراق تحمیل کرد، بلکه صرفا به انتخاب نیروهای سیاسی عراق احترام گذاشت و مسئولیت این انتخاب را هم به خود این نیروها واگذار کرد. او در این دیدار تأکید کرده که «موفقیت الکاظمی بی شک به نفع هردو کشور خواهد بود و ناکامی او بر هر دو کشور اثر خواهد نهاد».

نحوه و زمان انجام این سفر مسائل بسیاری را مطرح کرد. در این باره باید به چند نکته مهم توجه داشت:

  1. این سفر چند روز پیش از جلسه رأی اعتماد برای تکمیل کابینه «مصطفی الکاظمی» انجام شده که می تواند به معنای حمایت ایران از تکمیل این کابینه باشد.
  2. این سفر چند روز پیش از آغاز مذاکرات راهبردی عراق با ایالات متحده انجام شده است.
  3. این سفر نشان داد که نیروی قدس سپاه هرچند همچنان در سیاست های ایران در عراق سرنوشت ساز است، اما به صورت بخشی از نهادهای رسمی ایران عمل می کند و احتمالا در آینده نزدیک شاهد کانال های ارتباطی تازه ای باشیم که روابط تهران و بغداد را نظم بیشتری می بخشد.
  4. این سفر نشان داد که ایران لازم می داند که دغدغه های متحدان خود در عراق را بشنود و به آنها پاسخ دهد و در عین حال وارد جزئیات درگیری های ایران و عراق نشود و به نقش «آشتی دهنده» اکتفا کند.

چند منبع آگاه سیاسی با مقایسه روشی که اسماعیل قاآنی پیش گرفته با آنچه سلفش پیش گرفته بود تأکید می کنند که شرایط عراق و منطقه از آنچه از سال 2003 شاهد بودیم تغییرات بسیاری یافته که اقتضا می کند دستورالعملی متفاوت پیش گرفته شود.

منبع
الاخبار

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − شش =

دکمه بازگشت به بالا