اجتماعیخبر اول

کرونا و چالش آموزش مجازی در جهان عرب

حدود نصف ساکنین جهان عرب به شبکه جهانی اینترنت متصل نیستند و نسبت بی سوادی در میان بزرگسالان 45 درصد تخمین زده می شود.

میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه الجزیره، بحران ویروس کرونا بر بخش آموزش تاثیر گذاشت و برای کاهش احتمال انتشار ویروس، مدارس و دانشگاه ها و موسسه های آموزشی را وادار به تعطیلی کرد و نگرانی شدید کارکنان این بخش را برانگیخت.

به نوشته وبگاه دویچه وله، در پی تعطیلی مدارس و دانشگاه ها به علت بیماری کرونا، کشورهای عربی سعی در گسترش آموزش از راه دور دارند ولی این کار نه تنها با موانعی مواجه شد بلکه عیب ها و کاستی های نظام های آموزشی را نیز آشکار کرد که اساسا در الگوی سنتی موجود؛ یعنی آموزش در کلاس های درسی ناموفق بودند.

کشورهای مراکش و مصر و اردن و الجزایر و تونس و سوریه و کشورهای حوزه خلیج فارس و غیره همگی برای نجات سال تحصیلی به آموزش از راه دور روی آورده اند و  سایت های خاصی را برای ادامه آموزش دانش آموزان و دانشجویان در نظر گرفته اند یا از رسانه های گروهی مانند کانال های تلوزیونی و رادیوهای دولتی استفاده کرده اند.

بزرگ ترین مشکلات آموزش مجازی، شرایط نامساعد زندگی جمعیت بزرگی از مردم و نبود پوشش اینترنت در  همه مناطق کشورهای عربی و عدم توانایی وسایل ارتباط جمعی در ایجاد محیطی مشابه کلاس های درس سنتی است، علاوه بر مشکلات بنیادی که نظام های آموزشی عربی از آن رنج می برند.

با وجود استفاده گسترده از اینترنت در منطقه، بسیاری از کشورها از تکنولوژی مهیا شده توسط آموزش مجازی استفاده نکرده اند و کشورهای عربی تجربه بسیار اندکی در این زمینه دارند و تنها در برخی کشورهای نفتی ثروتمند قدری موفقیت آمیز بوده است.

در حالی که بسیاری از کشورهای عربی از وارد کردن آموزش از راه دور به سیستم دانشگاهی خود نیز ناتوان بوده اند، دانشگاه های معتبر سراسر جهان، بیش از یک دهه است که به انجام کنفرانس های مجازی می پردازند.

اگر مشکل امکانات و دسترسی به اینترنت در شهرها مطرح است، در روستاها با شدت بیشتری وجود دارد، به ویژه که دارای شبکه اینترنتی قوی نیستند.

به نوشته وبگاه الثوره نت، از سال 2000 رشد بخش آموزش مجازی 900 درصد افزایش یافته است، در حالی که بر اساس اعلان اتحادیه بین المللی مخابرات، در سال 2019 تعداد کاربران اینترنت در کشورهای عربی، 51.6 درصد از کل جمعیت بوده است؛ یعنی حدود نصف ساکنین جهان عرب به شبکه جهانی اینترنت متصل نیستند و نسبت بی سوادی در میان بزرگسالان کشورهای عربی 45 درصد تخمین زده می شود که بیش از میانگین جهان و کشورهای در حال توسعه است و همچنین 63 درصد از کودکان خاورمیانه قادر به خواندن و نوشتن متنی ساده در ده سالگی نیستند.

به نوشته وبگاه وطن، کمپین عربی آموزش برای همه، اولین نشست خود را از نشست های عربی منطقه ای- ملی درباره آینده آموزش در منطقه عربی برگزار کرد.

در طول گفتگوها تاکید شد بیماری مهلک کرونا همه را غافلگیر کرده است ولی بیشتر نظام های آموزشی در منطقه عربی تلاش های خود را تنها به تکمیل سال تحصیلی محدود کرده اند.

بیماری کرونا تاثیر بسیاری بر روند آموزش از نظر سلامت و اثر روانی و اجتماعی بر دانش آموزان و معلمین و نظام آموزشی داشته است، همچنین واکنش ها به آن متفاوت بوده، زیرا امکانات در منطقه عربی متفاوت است.

برخی کشورها از امکانات خوبی برخوردار بودند که آنها را قادر به اجرای بلافاصله آموزش از راه دور و آموزش مجازی کرد و برخی دیگر از کشورها نتوانستند این کار را به سرعت انجام دهند، همچنین کیفیت آموزش مجازی از کشوری به کشور دیگر متفاوت است و از نظر آمادگی اولیای امور و فراهم بودن اینترنت و برق و وسایل جدید ارتباطی تفاوت وجود دارد، علاوه بر عامل مهم تر که معلمین بودند و آمادگی لازم را نداشتند و کل نظام آموزشی آماده نبود و در نهایت در نظام آموزش و پرورش منطقه عربی ضعف آشکاری وجود داشت؛ چنان که مشاهده می کنیم کشورهای حوزه خلیج فارس به دلیل فراهم بودن امکانات مالی، بیشترین آمادگی را داشتند ولی شیوه مشخصی برای آموزش مجازی وجود نداشت، علاوه بر عدم توانایی اولیای امور و دانش آموزان در ارتباط برقرار کردن با آموزش مجازی.

درسی که از این تجربه به دست می آید این است که امکان پیشرفت نظام های آموزشی منطقه عربی وجود دارد و این بیماری یک اثر مثبت داشته است و آن این است که تصمیم گیرندگان اکنون از آموزش جدید و آینده و جایگزین ها سخن می گویند و آموزش مجازی مورد پذیرش قرار گرفته است.

بیماری کرونا ضعف روند آموزش سنتی را که نیاز به اصلاح دارد، آشکار کرد و این بیماری، ایجاد یک انقلاب در آموزش را سرعت بخشید.

به نوشته وبگاه الاثیر، لازم است که روند بررسی و اجرای آموزش مجازی تسریع شود، امری که در حال حاضر نه یک انتخاب که یک ضرورت است.

به نوشته وبگاه صوت العراق، بسیاری از کارشناسان بر اهمیت گسترش آموزش مجازی و نگاه به آن به عنوان یک گزینه و استراتژی در آینده برای آموزش و نه وسیله ای که فقط در بحران ها و مصیبت ها استفاده می شود، تاکید می کنند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده − 1 =

دکمه بازگشت به بالا