
میدل ایست نیوز: مسئولان و نمایندگان پارلمان عراق اقرار می کنند سیاست خارجی عراق موضع روشنی نسبت به قضایایی که نیازمند موضعگیری رسمی کشور است ندارد.
آن ها تاکید کردند دولت عراق توانایی رهایی از سلطه احزاب و برخی شخصیت های دارای نفوذ را ندارد و این امر اعتماد جامعه بین المللی به عراق را تهدید کرده و تاثیر منفی بر روابط خارجی عراق می گذارد.
موضع رسمی عراق در مسائل مختلف واضح و روشن نیست و در بحران ها و مسائل منطقه ای دچار تشویش می شود از این رو نیروهای سیاسی عراق از مواضع مبهم عراق یا سکوت آن برای موضعگیری خود سوء استفاده می کنند که به نظر می رسد این موضعگیری عراق است و این موضوع درباره مسائل داخلی مانند وجود نیروهای خارجی در کشور، گفت وگو با واشنگتن، نفوذ ترکیه در شمال عراق و اقدام ایران برای بمباران اقلیم کردستان و مسائل خارجی مانند پرونده عادی سازی روابط با عربستان نیز صدق می کند.
تاثیر مواضع احزاب و شخصیت های دارای نفوذ بر منافع عراق و روابط خارجی آن از لحاظ سیاسی، اقتصادی و امنیتی کاملا مشهود است و بر امکان امضای تفاهمنامه و توافقات بین المللی در سایه تهدید و فشار این طرف ها تاثیر منفی می گذارد.
در این رابطه «آلا طالبانی»، عضو کمیسیون روابط خارجی عراق در پارلمان هشدار داد نبود موضع روشن و آشفتگی در سیاست خارجی کشور تاثیر منفی بر عملکرد دولت می گذارد.
وی در گفت وگویی با روزنامه قطری «العربی الجدید» گفت: «در هر پرونده خارجی که نیازمند موضعگیری رسمی است برخی طرف ها دخالت می کنند از آنجا که برخی طرف ها و نهاد ها مشخص بیانیه هایی مخالف با شیوه حکومت را صادر می کنند و عکس العمل هایی برخلاف موضع دولت نشان می دهند؛ این آشفتگی در مسائل منطقه ای و روابط عراق با سایر کشورهای خطرناک است.»
وی اشاره کرد وزارت خارجه عراق سیاست خارجی را اجرا می کند اما باید دید چه کسی این سیاست را ترسیم کرده است، زیرا ترسیم سیاست خارجی به ساماندهی نیاز دارد.
طالبانی تشکیل کمیته عالی ترسیم سیاست خارجی به ریاست نخست وزیر و عضویت وزیر خارجه و نهادهای مرتبط با سیاست خارجی را خواستار شد و گفت این کمیته باید تنها طرفی باشد که سیاست خارجی عراق را ترسیم می کند و همه طرف های اقتصادی، سیاسی و امنیتی نیز باید بدون اعتراض آن را اجرا کنند.
وی اشاره کرد دولت عراق در برخی مسائل که نیاز به موضعگیری رسمی دارد به علت همین آشفتگی چشم پوشی می کند که این موضوع در بلند مدت نتایج خطرناکی خواهد داشت.
عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق از دولت خواست روش خود در این زمینه را تصحیح کند زیرا آشفتگی به نفع عراق و روابط خارجی آن نیست و عراق باید تعادل در سیاست خارجی را در پیش بگیرد.
در مقابل یک مسئول در وزارت خارجه عراق گفت پیروی دولت فعلی و دولت های پیشین عراق از روش طفره رفتن و پرهیز از تعامل با پرونده های مختلف منطقه از جمله سوریه، یمن، روابط با کشورهای خلیجی و حتی تحریم های ایران تاثیر منفی بر عراق خواهد گذاشت.
وی توضیح داد نیروهای سیاسی از این شکاف سوء استفاده کرده و بیانیه ها و مواضع خود را منتشر و از کلمات ما و عراق استفاده می کنند که گویی موضع عراق است.
وی در گفت وگویی با العربی الجدید گفت که در مسائل داخلی عراق هم همین مشکل در خصوص عدم موضعگیری رسمی وجود دارد از این رو می توان گفت دید سیاسی دولت تحت فشار نیروهای سیاسی دارای نفوذ در کشور قرار دارد.
«علی البدیری»، نماینده ائتلاف عراقیون در پارلمان تاکید کرد سیاست خارجی عراق تحت کنترل طرف های منطقه ای و داخلی قرار دارد.
البدیری در گفت وگویی با العربی الجدید گفت یکی از مشکلاتی که دولت عراق با آن مواجه است موضعگیری رسمی درباره یک مساله به علت فشار و نفوذ برخی از فراکسیون ها و شخصیت های دارای نفوذ است علاوه بر اینکه برخی طرف های منطقه ای نیز بر روند سیاسی عراق تاثیر می گذارند.
وی بیان کرد آشفتگی در سیاست خارجی عراق نتیجه ای قطعی برای هر دولتی است که با توافق سیاسی بر سر کار می آید زیرا اسیر اراده و تمایلات فراکسیون هایی می شود که برنامه های خود را دیکته می کنند.
وی اشاره کرد وزارت خارجه عراق از سال 2003 تاکنون به دست برخی از فراکسیون ها و شخصیت های دارای نفوذ اسیر است.
«بهاء الاعرجی»، معاون نخست وزیر اسبق عراق گفت که برخی از طرف ها در عراق می خواهند هرج و مرج در کشور به وجود بیاورند تا کشور به مرحله بی حکومتی برسد.
الاعرجی تاکید کرد برخی فراکسیون های سیاسی مفهوم نظام پارلمانی را نفهمیده اند که این امر تظاهرات ضد دولتی به بهانه دموکراسی را به دنبال خواهد داشت و نشان از تمایل برخی برای ایجاد هرج و مرج در کشور برای رسیدن کشور به بی حکومتی دارد.
کارشناسان معتقدند تداوم این وضعیت اعتماد جامعه بین المللی از عراق را سلب می کند و مانع از تعامل آن ها با عراق می شود زیرا دولت توانایی محافظت از منافع آن کشورها بر اساس توافقات صورت گرفته را ندارد.
در همین راستا «عماد العجیلی»، کارشناس مسائل سیاسی گفت: «نبود سیاست یکسان و متعادل و عدم توانایی دولت در حفاظت و اجرای توافقات صورت گرفته اعتماد کشورها به عراق را سلب می کند.
وی تاکید کرد آشفتگی در تصمیم ها عراق را نسبت به حفاظت از منافع خارجی در کشور ناتوان می کند و این موضوع از حملات برخی احزاب به شرکت های سرمایه گذار در عراق و برخی سفارت های خارجی در کشور مشخص است.
کارشناس مسائل سیاسی عراق نسبت به عواقب وخامت بار این مساله بر عراق هشدار داد و گفت عراق به تصمیمی یکسان و اینکه در اجرای تصمیمات خود قدرت داشته باشد و هر طرفی را که مخالف آن است کنار زده و قاطعانه آن را مجازات کند نیاز دارد.
العجیلی افزود دولت باید از خطرات این مساله بر منافع کشور آگاه باشد و برای گسترش سلطه خود در تصمیماتش بر همه در کشور اقدام کند.