
میدل ایست نیوز: «عثمان الغانمی»، وزیر کشور عراق امروز چهارشنبه وارد اقلیم کردستان شد که نشان از آغاز دوباره تلاشها برای گفتوگو میان بغداد و اربیل به منظور حل و فصل پروندههای مورد اختلاف دارد، گفتوگوهایی که طی هفتههای اخیر دچار رخوت و کمتحرکی شده است.
در همین رابطه، منابع آگاه در اربیل در گفتوگو با العربی الجدید تصریح کردند: الغانمی در این سفر با «ریبر احمد»، وزیر کشور دولت محلی اقلیم و دیگر مسئولان دولتی اربیل درباره شماری از پروندههای مشترک مورد اهتمام طرفین از جمله بحث امنیت مناطق مورد مناقشه میان بغداد و اربیل و نیز امنیت مرزهای اقلیم یا کشورهای همسایه رایزنی خواهد کرد.
منابع مذکور تصریح کردند: مسئولان اقلیم کردستان به سفر الغانمی به عنوان گامی که میتواند شماری مسائل روی زمین مانده را حل کند و باب گفتوگو بر سر دیگر موضوعات را بگشاید، مینگرند.
بغداد و اربیل پیشتر بر سر ایجاد مراکز هماهنگی امنیتی مشترک میان نیروهای عراقی و پیشمرگه توافق کردند اما به دلیل تعطیلی گفتوگوها میان دولت مرکزی و دولت محلی هنوز عمل به این توافق نهایی نشده است.
در همین راستا، سرلشکر تحسین الخفاجی، سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک ضمن تاکید بر عدم فعالیت مراکز هماهنگی با پیشمرگه، تصریح کرد: نیروهای عراقی در انتظار توافق نهایی برای ایجاد سازوکار و ساختار سازمانی مربوط بدان و مسئولیتهای طرفهای مختلف هستند.
قرار بود که هیات کُردی برای پیشبرد مذاکرات این هفته وارد بغداد شود اما این سفر به دلیل عدم توافق طرفهای کُردی بر سر موضعی واحد در قبال مطالبات دولت مرکزی درباره تحویل همه درآمدهای نفتی صادر شده از اقلیم، نیمی از درآمدهای گذرگاههای مرزی اقلیم در مقابل پرداخت کامل سهم اقلیم از بودجه، این سفر انجام نشد.
در این میان، ایالات متحده امریکا از زبان «روب وولر»، سرکنسول امریکا در اربیل هم وارد خط بحران میان بغداد و اربیل شده و آمادگی خود را برای حمایت از گفتوگوهای طرفین اعلام کرده است، وی در دیدار با «قوباد طالبانی»، معاون نخست وزیر دولت محلی اقلیم کردستان تاکید کرد که واشنگتن با اهتمام به رایزنی های بغداد و اربیل نگاه می کند و از دو طرف می خواهد تا برای دستیابی به توافقی جامع که ضامن ثبات عراق و اقلیم باشد، تلاش کنند.
حزب دمکرات اقلیم کردستان گفتمان خود با بغداد درباره تحویل گذرگاههای مرزی اقلیم به دولت مرکزی را تشدید کرد.
در همین رابطه، «عماد باجلان»، از مسئولان ارشد حزب دموکرات اقلیم کردستان عراق تصریح کرد: «دولت اقلیم به شدت با تحویل گذرگاههای مرزی موجود در اقلیم به ارتش و پلیس فدرال مخالف است و علت این امر به کنترل این گذرگاهها از سوی دولت اقلیم کردستان و نه گروههای شبهنظامی باز می گردد.»
وی افزود: «دولت بغداد اخیرا شیوه جدیدی در مذاکرات با طرف کُردی در پیش گرفته است که آن، تعلل و وقتکُشی در حقوق قانونی کردستان و بکارگیری حقوق کارمندان به عنوان عامل فشار بر اقلیم است.»
یک منبع در دولت اقلیم کردستان هم از شرط دولت مرکزی عراق برای پرداخت حقوق کارمندان اقلیم کردستان عراق خبر داد.
این منبع اظهار داشت: «هیئت مذاکره کننده اقلیم کردستان امروز به اربیل بازگشت و فردا طی نشستی با «مسرور بارزانی»، نخست وزیر اقلیم پس از بررسی شرط بغداد موضع نهایی خود را اتخاذ خواهد کرد.
این منبع در خصوص شرط بغداد برای پرداخت حقوق کارمندان گفت: «بغداد از اقلیم کردستان خواست تمام درآمد نفتی و 50 درصد از درآمدهای حاصله از گذرگاه های مرزی را به دولت مرکزی در بغداد تحویل دهد تا دولت مرکزی نیز پرداخت ماهانه 600 میلیارد دینار را قبول کند.»