میدل ایست نیوز: گروه تروریستی داعش حملات خود علیه شهرهای عراق و هدفگیری نیروهای امنیتی و نظامی در اطراف بغداد و مناطق شمالی و غربی این کشور را با بهرهبرداری از خلاهای امنیتی و اختلافات سیاسی که بر تصمیمات امنیتی تاثیرگذار است، افزایش داده است.
با وجود اقدام نیروهای امنیتی در تداوم عملیات تعقیب عناصر داعش در شهرهای آزاد شده، این گروه تروریستی تلاش میکند تا موجودیت خود را در پایتخت عراق به ویژه بعد از عملیات اخیر در الرضوانیه به اثبات برساند، عملیاتی که همزمان با کاهش نقش نیروی ائتلاف بینالمللی به خصوص در عملیات هوایی و خروج شمار زیادی از آنها منجر به کشته و زخمی شدن 10 تن از نیروهای امنیتی شد و نگرانی ناظران و کارشناسان امور امنیتی را درباره احتمال بازگشت مجدد عملیاتهای تروریستی به دنبال داشت همچنین داعش در اقدامی دیگر دست به ربودن 4 عضو عشیره البوعیسی از شهر الرطبه الانبار زد علاوه بر این، عملیات انتقامجویانه در دیالی، جنوب غرب کرکوک و صلاح الدین علیه قبایل و رهبران محلی که به نیروهای امنیتی عراقی در بیرون راندن داعش کمک کردند، افزایش یافته است.
در همین رابطه، «کاطع الرکابی»، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق تصریح کرد: مقامات امنیتی عراق نیازمند نو کردن طرحهای نظامی در تعامل با گروههای تروریستی هستند که همانند داعش بدون هماهنگی مرکزی فعالیت میکنند به طوری که نیروهای امنیتی اکنون با گروههای پراکندهای رو به رو هستند که دست به عملیات غافلگیری پس از رصد اشتباهات و خلاهای امنیتی در مناطق زراعی و دورافتاده می زنند.
الرکابی در گفتوگو با العربی الجدید اظهار داشت: مناطق آزاد شده بیشترین آسیب و خسارت را از عملیات داعش متحمل میشوند اما اکنون این گروه تروریستی در تلاش است تا با هدف قرار دادن بغداد، مردم عراق را دچار رعب و وحشت کند و جوسازی رسانهای در این باره به راه بیاندازد.
از سوی دیگر، «سعد المطلبی»، از مسئولان محلی بغداد تصریح کرد: روتین و بروکراسی اداری در تعامل امنیتی در عراق و در پیش گرفتن شیوههای قدیمی در تامین امنیت مناطق مختلف از طریق بازرسی در خیابانها یا ایجاد مراکز ایست و بازرسی همواره موجب خلا امنیتی میشود.
المطلبی به العربی الجدید گفت: دولت کنونی سرگرم منازعات خود با احزاب و جریانهای سیاسی و فضاسازی لازم برای پیش از انتخابات پارلمانی است از این رو پرونده امنیتی اهمیت کمتری در اولویتهای دولت دارد.
اما «طارق العسل»، از رهبران حشد عشایری در استان الانبار اظهار داشت: عملیات و حملات گروه تروریستی داعش در ترساندن اهالی تاثیرگذار است به ویژه که این گروه دست به حملات خاص نظیر ربایش یا سر بریدن می زند و از آن فیلمبرداری کرده و در شبکههای اجتماعی پخش می کند.
وی افزود: داعش تلاش دارد تا با این عملیات که پس از حملات نیروی هوایی عراق انجام میدهد؛ موجودیت خود را اثبات کند همچنین معروف است که عناصر داعش پس از هر حمله که متحمل میشوند، به عنوان واکنش دست به عملیات نوعی میزنند.
در همین ارتباط، «سرمد البیاتی»، کارشناس امور امنیتی عراق تاکید دارد: گروه تروریستی داعش در حملات اخیر خود بر بکارگیری بمبهای دستی و بیشتر از اسلحهها سبک و نیمه سنگین تکیه میکنند، این بدان معناست که داعش از حیث تسلیحاتی و تجهیزات ضعیفتر شده است و دیگر توان اشغال شهرهای بزرگ را همانند سالهای پیش ندارد.
البیاتی اظهار داشت: اکثریت عناصر داعشی که به مناطق مختلف عراق حمله میکنند، از اهالی همان مناطق هستند و از پیچ و خم این مناطق کاملا آگاهی دارند و به صورت بزن در رو فعالیت میکنند، از همین رو، شهرهای آزاد شده نیازمند افزایش تلاشهای امنیتی و عملیات پیشگیرانه برای شناسای عناصر مخفی شده داعشدر اطراف شهرها هستند.
عراق پس از نبردهایی خونین که سه سال به طول انجامید، در سال 2017 میلادی موفق شد گروه تروریستی داعش را شکست داده و شهرهای اشغال شده را بازپس گیرد اما هستههای خفته این گروه تروریستی همچنان به عملیات و حملات گاه بیگاه خود علیه نیروهای امنیتی به ویژه در مناطق دوردست در شمال و غرب عراق ادامه میدهند.