
میدل ایست نیوز: شیوع کرونا در منطقه و جهان مانع از آن نشد که دولت عراق تسهیل سفر گردشگران خارجی به کشور از راه کاهش روال اداری صدور روادید را با جدیت بررسی کند.
در سال های گذشته بارها موضوع تسهیل صدور روادید به خصوص برای گردشگران و زایرانی که به زیارت اماکن مقدس سفر می کنند مطرح شده بود اما هیچ پیشرفتی در این زمینه حاصل نشده بود.
تعدد طرف های درگیر در صدور روادید مانع اصلی در اجرای طرح دولت عراق برای تسهیل سفر به این کشور و تقویت بخش گردشگری در عراق است.
اما ظاهرا بحران اقتصادی شدید در کشور هیئت وزیران را به تلاش برای یافتن راه حلی برای این مسئله از راه کاهش روال اداری و حذف حلقه های زاید در این روند از راه ایجاد سامانه الکترونیکی صدور روادید تشویق کرده است.
هفته گذشته کمیته عالی دولتی متشکل از چند وزارتخانه عراق در این باره جلسه ای برگزار کرد.
«حیدر مجید»، سخنگوی دبیرخانه هیئت دولت عراق، گفت که این اولین نشست برای بررسی این طرح بود و جلسات دیگری هم برگزار خواهد شد و هدف نهایی تنظیم سازوکاری مشخص برای ایجاد سامانه ای متمرکز برای صدور روادید است.
او گفت که دولت با جدیت در پی اجرای پروژه دولت الکترونیک و انتقال نامه ها و بخشنامه های میان وزارتخانه به صورت الکترونیک است و افزود که روال الکترونیک هم از بوروکراسی می کاهد هم مانع از فساد و تقلب می شود هم کار مراجعان را راحت می کند و موجب رونق گردشگری و سرمایه گذاری در کشور می شود.
کمیسیون روابط خارجی مجلس عراق پروژه سامانه صدور روادید در عراق را گامی مهم برای کاهش فساد اداری در پرونده صدور روادید و تشویق گردشگران به سفر به عراق دانست.
رامی السکینی، نماینده عضو این کمیسیون در مجلس عراق، ضمن استقبال از این طرح از وزارت خارجه عراق خواست که از روش های دیپلماتیک برای متقاعد کردن دیگر کشورها به اقدامی مشابه درباره شهروندان عراقی تلاش کند.
او گفت که غالب گردشگران خارجی که به عراق می آیند زایران اماکن مقدس هستند و شرایط امنیتی کشور مانع از آن می شود که گردشگری در دیگر بخش های عراق رونق بگیرد و افزود که تسهیل در صدور روادید ممکن است مشوقی برای سفر گردشگران به عراق باشد.
«علی الحمیداوی»، عضو کمیسیون فرهنگ و گردشگری در مجلس عراق، نیز تأکید کرد که تسهیل در صدور روادید می تواند به رونق گردشگری در عراق کمک کند و افزود که یکی از موانع جدی این رونق دشواری و پیچیدگی صدور روادید برای سفر به عراق در بسیاری از سفارتخانه های جهان است.
او افزود که برخی دستگاه ها در عراق برای این پیچیدگی وضعیت امنیتی کشور را بهانه می آورند و تأکید کرد که اوضاع امنیتی کشور بسیار بهتر شده و می توان در این زمینه سختگیری ها را کمتر کرد.
به جز سال 2020 که شاهد توقف گردشگری زیارتی در عراق بود، این کشور سالانه دست کم 5 میلیون زایر را در خود می پذیرد. این زایران به طور خاص از فرودگاه های نجف اشرف و بغداد وارد عراق می شوند و بیشتر شهرهای نجف اشرف، کربلا، بغداد، و سامرا را زیارت می کنند. بسیاری از زایران هم از مرزهای زمینی در استان های واسط و میسان و دیالی که مرزهای مشترک با ایران و کویت دارند وارد عراق می شوند.
اقتصاد شهرهای نجف اشرف و کربلا تا حد زیادی وابسته به گردشگران خارجی است و در سال 2020 با توقف سفر زایران آسیب های شدیدی دیده است.