از «چگوارای عرب» تا «احمد ابوالغیط»؛ چه کسانی دبیران کل اتحادیه عرب بودند؟
دولت مصر امروز رسما «احمد ابوالغیط» را برای یک دوره پنج ساله دیگر برای تصدی دبیرکلی اتحادیه عرب نامزد کرد.

میدل ایست نیوز: دولت مصر امروز رسما «احمد ابوالغیط» را برای یک دوره پنج ساله دیگر برای تصدی دبیرکلی اتحادیه عرب نامزد کرد.
اتحادیه عرب که مقر آن در قاهره است، تاکنون توسط شخصیتهای مصری اداره شده است به استثنای «الشاذلی القلیبی»، تونسی که به مدت 11 سال دبیرکل این اتحادیه را در زمانی برعهده داشت که مصر با امضای توافق کمپ دیوید با اسرائیل به خشم کشورهای عربی دامن زده بود و این کشورها در پی این اقدام، عضویت مصر را به حالت تعلیق درآوردند و مقر این اتحادیه را به تونس منتقل کردند.
در ادامه به معرفی دبیران کل اتحادیه عرب طبق ترتیببندی زمانی میپردازیم:
عبد الرحمن عزام 1945 – 1952. (مصر)
عزام به « چگوارای عرب» معروف بود چرا که وی در چندین جنگ حضور داشته و در میان نیروهای امپراتوری عثمانی علیه صربها جنگیده است. وی همچنین به همراه «احمد الشریف السنوسی» علیه بریتانیاییها به جنگ پرداخته و در تشکیل ارتش مصر شخصیتی تاثیرگذار بوده است.
عزام که دارای تابعیتی بریتانیایی بود، از نخسین افرادی بود که ایده ایجاد اتحادیه عرب با حضور همه کشورهای عربی را مطرح کرد.
عبد الخالق حسونة 1952 – 1972(مصر)
حسونه دومین دبیرکل اتحادیه عرب است که در شهر قاهره به دنیا آمد، پدرش حسونه النواوی، شیخ الازهر بودخ است، وی همچنین در دانشگاه کمبیریج بریتانیا تحصیل کرده در نخستین هیات دیپلماتیک مصری عضویت داشته است.
محمود رياض 1972 – 1979(مصر)
محمود رياض عسكري مصری پیش از دبیرکلی اتحادیه عرب، سفیر مصر در دمشق در سال 1955 میلادی بوده است، وی همچنین در هیات مصری برای امضای پیمان وحدت با سوریه در سال 1958 میلادی حضور داشته است.
ریاض همچنین مشاور «جمال عبدالناصر» و «انور السادات»، روسای جمهور پیشین مصر بوده و در سال 1962 میلادی به نمایندگی دائم مصر در سازمان گمارده شد، وی از سال 1964 میلادی تا 1972 میلادی وزارت امور خارجه مصر را برعهده داشته است.
الشاذلي القليبي 1979 – 1990(تونس)
القلیبی پس از انتقال مقر اتحادیه عرب به تونس، دبیرکلی اتحادیه عرب را عهده دار شد، وی کمی پیش از جنگ دوم خلیج در اعتراضات به مداخله خارجی در امور داخلی عراق از سمت خود استفعا داد.
أحمد عصمت عبد المجيد 1991 – 2001(مصر)
عصمت عبدالمجید دیپلمات مصری که سکان هدایت دستگاه دیپلماسی مصر را طی سالهای 1948 میلادی تا 1991 برعهده داشت، به مدت 10 سال از 1991 عهدهدار دبیرکلی اتحادیه عرب شد.
عمرو موسى 2001 – 2011(مصر)
عمر موسی، وزیر امور خارجه سابق مصر در سال 2012 میلادی نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد اما جایگاه پنجم را در این انتخابات به دست آورد.
در زمان دبیرکلی عمر موسی رخدادهایی نظیر حمله امریکا به عراق و محاصره نوار غزه توسط اسرائیل روی داد
نبيل العربي 2011 -2016(مصر)
العربی پس از آنکه مصر نامزد خود «مصطفی الفقی» و قطر نامزد خود «عبدالرحمن العطیه» را از رقابت برای تصاحب دبیرکلی اتحادیه عرب خارج کرد، به این سمت رسید و تا سال 2016 میلادی در جایگاه باقی ماند.
وی پیش از دبیرکلی اتحادیه عرب، در دولت عصام شریف، وزارت خارجه مصر را برعهده داشت.
احمد ابوالغیط (مصر)
ابوالغیط از سال 2016 میلادی سمت دبیرکلی اتحادیه عرب را برعهده دارد و انتظار میرود یک دوره پنج ساله دیگر برای تصدی این سمت انتخاب شود.