رقابت شدید فتح و حماس بر سر پرونده بازسازی نوار غزه

تشکیلات خودگردان فلسطین با حمایت امریکا و اروپا در تلاش برای تدوین برنامه‌ای برای بازسازی نوار غزه است؛ منطقه‌ای که حماس بر آن تسلط دارد و با هر گونه تک‌روی تشکیلات خودگردان برای مدیریت روند بازسازی غزه مخالف است.

میدل ایست نیوز: تشکیلات خودگردان فلسطین با حمایت امریکا و اروپا در تلاش برای تدوین برنامه‌ای برای بازسازی نوار غزه است؛ منطقه‌ای که حماس بر آن تسلط دارد و با هر گونه تک‌روی تشکیلات خودگردان برای مدیریت روند بازسازی غزه مخالف است، این در حالی است که واشنگتن و تل‌آویو نیز در تلاش برای دور کردن حماس از برنامه بازسازی هستند.

تنها پس از ساعاتی از پایان جنگ میان اسرائیل و حماس که منجر به تخریب گسترده منازل و زیرساخت‌های نوار غزه شد، «جو بایدن»، رئیس جمهوری ایالات متحده امریکا با «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تماس گرفت و بر حمایت خود از وی به عنوان رهبر فلسطینی‌ها تاکید کرد.

امریکا که حماس را «سازمانی تروریستی» می‌داند، بر بازسازی نوار غزه از طریق تشکیلات خودگردان تاکید کرد و اظهار داشت: نباید به حماس فرصت دارد تا زرادخانه تسلیحاتی خود را بازسازی کند.

مخالفت حماس

در همین رابطه، «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه امریکا اعلام کرد واشنگتن تلاش خواهد کرد تا کمک‌ها برای بازسازی نوار غزه را از طریق طرف‌های مورد اعتماد و مستقل ارسال کند اما در این میان، حماس نظارت تشکیلات خودگردان بر عملیات بازسازی غزه را رد کرد و خواهان تشکیل کمیته‌ای ملی برای این امر شد.

در این میان، یک مقام بلندپایه حماس در گفت‌وگو با ایندی‌پندنت عربی تصریح کرد: واشنگتن نمی‌تواند اراده خود را بر منطقه تحمیل کند حتی اگر دولت‌ها با آن همکاری کند.

وی گفت: همانطور که امریکا در تحمیل دولت افغانستان بر مردم این کشور ناکام ماند، در تحمیل تشکیلات خودگردان بر مردم فلسطین نیز شکست خواهد خورد.

این مقام ارشد حماس تاکید کرد: همانطور که واشنگتن با طالبان وارد تعامل شد، با حماس نیز تعامل خواهد داشت زیرا این گروه، عنوان و نشان فلسطین است و نه رام الله و این موشک‌های حماس به تل‌آویو بود که واشنگتن را به تحرک واداشت.

تاکید بر نقش تشکیلات خودگردان فلسطین

در مقابل، «احمد مجدلانی»، عضو کمیته مرکزی سازمان آزادی‌بخش فلسطین تاکید کرد: تشکیلات خودگردان فلسطین، تنها نهادی است که بر تلاش‌ها برای بازسازی غزه نظارت خواهد کرد زیرا در سطح مجامع جهانی به رسمیت شناخته شده است.

مجدلانی گفت: حماس هیچ طرف و کشوری را نخواهد یافت که آماده همکاری با آن برای بازسازی غزه و حمایت از آن حتی با یک دلار باشد.

وی اظهار داشت: همه طرف‌های بین المللی کمک به بازسازی غزه را مشروط به وجود چشم‌اندازی سیاسی برای صلح کرده است و این که تشکیلات خودگردان و نه حماس بر این روند نظارت داشته باشد.

سنگ‌اندازی‌ها و موانع اسرائیل

دفتر ملی برآورد خسارت‌ها که وابسته به تشکیلات خودگردان فلسطین است، اعلام کرده بازسازی خرابی‌های جنگ 2014 میلادی به دلیل شروط اسرائیل در عدم برخی مواد که در صنایع نظامی استفاده می‌شود و نیز تداوم محاصره غزه، هنوز تکمیل نشده است.

در این میان، سردمداران اسرائیلی، حماس را به سوء استفاده از اموال اختصاص داده شده برای بازسازی غزه در ساخت و حفر تونل و تولید موشک متهم می کنند.

در همین ارتباط، «محمد اشتیه»، نخست‌وزیر فلسطین اظهار داشت: نوار غزه نیازمند یاری‌رسانی فوری و تدوین برنامه‌هایی برای بازسازی و اشتغالزایی است اما وی در عین حال از اسرائیل خواست به محاصره غزه پایان دهد تا عملیات بازسازی به سهولت و بدون تاخیر انجام شود و همانند گذشته در مسیر واردات مواد و تجهیزات به نوار غزه مانع تراشی نکند.

مشارکت مصر

پس از آنکه قاهره اعلام کرد قصد دارد با مشارکت شرکت‌های مصری نیم میلیارد دلار برای بازسازی غزه اختصاص دهد، «سامح شکری»، وزیر امور خارجه مصر تاکید کرد: کمک‌ها به نوار غزه و بازسازی آن با هماهنگی کامل تشکیلات خودگردان فلسطین و برادران‌مان در غزه خواهد بود.

در حالی که محمود عباس به تماس‌ها و هماهنگی‌ها با رهبران کشورهای اسلامی و عربی و اتحادیه اروپا برای تثبیت آتش بس و بازسازی غزه ادامه می دهد، حماس نیز با برقراری ارتباط با طرف‌های مختلف در حال رقابت با تشکیلات خودگردان است به طوری که پس از تماس‌های ابومازن با امیر کویت، «اسماعیل هنیه»، رئیس دفتر سیاسی حماس نیز با امیر کویت تماس گرفت، هنیه همچنین ساعاتی پس از تماس‌ تلفنی ابومازن با امیر قطر، به دیدار با وی در دوحه رفت و درباره بازسازی نوار غزه با وی گفت‌وگو کرد.

درخواست‌ها برای وحدت

در همین رابطه، «جمال زقوت»، تحلیلگر سیاسی فلسطینی اظهار داشت: بازسازی و پایان دادن به محاصره غزه و رفع مشکلات آن تنها از طریق وحدت مردم فلسطین در چارچوب سازمان آزادی‌بخش و وورد فتح و حماس در قالب دولتی وحدت ملی پیش از برگزاری انتخابات عمومی امکان‌پذیر است.

زقوت ادامه داد: دوری از اراده مردم با لغو برگزاری انتخابات به معنای تداوم وضعیت کنونی و اختلافات جاری است و منجر به فرسایش جبهه داخلی فلسطین و جدایی هر چه بیشتر غزه از کرانه باختری و پایان برنامه ملی می شود، درست همان چیزی که اسرائیل به دنبال آن است.

وی با بیان اینکه حماس خواهان تحقق وحدت بر اساس مقاومت و فتح برپایه توافق اسلو است که مدت‌ها پیش به پایان رسیده است، اظهار داشت:فلسطینی‌ها چاره‌ و گزینه‌ای جز یکپارچه‌سازی نهادهای فلسطینی در چارچوب سازمان آزادی‌بخش و تشکیل دولتی ملی و کارآمد ندارند و این هدف در صورتی که هر دو طرف اراده آن را داشته باشند، دست‌یافتنی است.

ما را در تلگرام دنبال کنید ما را در تلگرام دنبال کنید
منبع
ایندی‌بندنت عربی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا