خبر اولسیاسی

تلاش چارچوب هماهنگی برای معرفی نامزدهای جانشینی «مصطفی الکاظمی»

به نظر می‌آید که هنوز راه زیادی تا کاهش اختلافات و تشکیل دولت جدید و معرفی رؤسای مجلس و جمهوری و دولت در عراق مانده است.

میدل ایست نیوز: با پافشاری همه طرف‌های دارای نفوذ در صحنه سیاسی عراق بر مواضعشان، به نظر می‌آید که هنوز راه زیادی تا کاهش اختلافات و تشکیل دولت جدید و معرفی رؤسای مجلس و جمهوری و دولت در عراق مانده است.

در حالی که قرار است اولین جلسه مجلس عراق در روز یکشنبه آینده (9 ژانویه) برگزار شود و قانونا باید در آن رئیس مجلس و معاونان وی معرفی شوند، و لازمه چنین چیزی توافقی جامع درباره رؤسای سه‌گانه است، برخی منابع از پافشاری گروه‌های چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه بر دولت توافقی و مخالفت با تمدید ریاست هر سه رئیس فعلی دولت و جمهوری و مجلس خبر می‌دهند.

چارچوب هماهنگی یا بیت شیعی چتر جامع گروه‌های سیاسی شیعه است که مقتدی صدر از زمان اعلام تحریم انتخابات دیگر در آن حاضر نشد، هرچند در مدت اخیر دو دیدار میان سران این چارچوب با مقتدی صدر انجام شده است.

در برابر چارچوب هماهنگی، مقتدی صدر که در میان نیروهای سیاسی عراق بیشترین کرسی‌ها را به دست آورده (73 کرسی) و خود را پیروز انتخابات می‌داند بر ضرورت تشکیل دولت اکثریت تأکید و اعلام کرد که در صورت تشکیل دولت توافقی، به اپوزیسیون خواهد پیوست.

در روزهای اخیر بغداد و نجف اشرف شاهد تحرکات و تماس‌های سیاسی گسترده برای دیدار دوباره صدر با سران چارچوب هماهنگی بوده تا بتوان به توافقی درباره دولت جدید و مسئله فراکسیون اکثریت، که قانونا باید تشکیل‌دهنده دولت جدید باشد، رسید.

این تلاش‌ها پس از بی نتیجه ماندن جلسه هفته گذشته صدر با سران چارچوب هماهنگی در نجف اشرف و لغو کنفرانس مطبوعاتی پس از این دیدار بود.

روزنامه رسمی «الصباح» عراق، به نقل از یک منبع آگاه خبر داد که صدر هرگونه دیدار دوباره با سران چارچوب هماهنگی را مشروط به پذیرش شرط هایی کرده که در دیدار اخیر با آنان در میان گذاشته است.

به گفته این منبع مطلع، یکی از شرط های صدر «کنار گذاشتن نوری المالکی از هر توافق سیاسی مربوط به تشکیل دولت جدید است». این منبع درباره دیگر شرط های صدر سخن نگفته است.

منابعی در بغداد و نجف اشرف به پایگاه خبری «العربی الجدید» گفته‌اند که سران چارچوب هماهنگی به صدر رسماً گفته‌اند که حاضر به پذیرش تمدید نخست‌وزیری «مصطفی الکاظمی» نیستند، هرچند صدر خود مخالفتی با این موضوع ندارد به خصوص که الکاظمی نامزدی مستقل شمرده می‌شود.

یک نماینده شاخص مجلس عراق که در جلسه اول سران چارچوب هماهنگی با صدر در منزل «هادی العامری» در ماه گذشته حضور داشته تأکید کرد که هنوز هیچ نشانه توافق مطرح نشده و همه آنچه درباره تلاش برای وساطت از جانب مرجعیت عالی شیعه یا تهران مطرح می‌شود بی اساس است.

این نماینده که نخواسته نامش فاش شود تأکید کرد که باید تلاش شود که صدر از موضع خود کوتاه بیاید چون هر دولت غیر توافقی بیش از 6 ماه دوام نخواهد آورد و افزود که نام هیچ کس برای نخست‌وزیری مطرح نشده و هرچه مطرح می‌شود با هدف کنار گذاشتن نام مصطفی الکاظمی است.

در این راستا، «مختار الموسوی»، نماینده ائتلاف فتح، اصلی‌ترین نامزدهای نخست‌وزیری را «حیدر العبادی» (نخست‌وزیر اسبق)، «اسعد العیدانی» (استاندار بصره)، «علی شکری» (وزیر برنامه‌ریزی اسبق) دانست و افزود که برخی گروه‌ها درون چارچوب هماهنگی نخست‌وزیری «نوری المالکی» را هم مطرح  کرده‌اند.

او گفت که تصمیم‌گیری درباره نامزد نخست‌وزیری موکول به مرحله بعد از توافق درباره توافقی یا اکثریتی بودن دولت آینده است.

از سوی دیگر، «ریاض المسعودی»، از سران جریان صدر، گفت که این جریان تاکنون نامزد خود برای نخست‌وزیری را مطرح نکرده چون مذاکرات با نیروهای سیاسی هنوز به این موضوع نرسیده است و افزود که جریان صدر چهره‌های متعددی دارد که مناسب این مقام هستند.

او گفت که برخی نیروهای سیاسی کسانی همچون العبادی و العیدانی و شکری را مطرح کرده‌اند اما ــ به گفته وی ــ تصمیم‌گیری در این باره با جریان صدر است چون بیشترین کرسی‌ها را به خود اختصاص داده است.

 

همچنین بخوانید:

چند روز مانده به تشکیل مجلس عراق، از فراکسیون اکثریت خبری نیست

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا