میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه ایندیپندنت عربی، عراق از ذخایر بزرگ نفت برخوردار است و این در حالی است که اکثر دولت های کشورهای ثروتمند به سمت در پیش گرفتن یک رویکرد جدید در آینده می روند که چندین سال به طول می انجامد و اتکا به نفت را به عنوان منبع اصلی درآمد کاهش می دهد، ولی این نگاه در عراق، به ویژه با وجود دولتهای متوالی پس از سال 2003 و اتکای آنها به نفت برای تأمین مالی 97 درصد از بودجه شان وجود ندارد، با وجود اینکه این کشور از ظرفیتهای بزرگی در بیشتر زمینهها، به ویژه در زمینه های صنعتی، کشاورزی و گردشگری برخوردار است.
در فوریه گذشته، موسسه بین المللی GFP آخرین طبقه بندی خود را از کشورهای دارای بیشترین ذخایر نفتی در سال 2021 اعلام کرد و در گزارشی عنوان کرد که کشور عراق از نظر ذخایر نفتی در رتبه پنجم جهان و در جهان عرب در رتبه دوم قرار دارد و این ذخایر بالغ بر 148.800 میلیارد بشکه است.
بر اساس اعلام این موسسه، کشور ونزوئلا با ذخیره نفتی بالغ بر 302.300 میلیارد بشکه در میان 92 کشور در رتبه اول این طبقه بندی قرار دارد و کشور عربستان سعودی با ذخیره 266.200 میلیارد بشکه در رتبه دوم و پس از آن کانادا با ذخیره 170.500 میلیارد بشکه در رتبه سوم و سپس ایران با 157.200 میلیارد بشکه در رتبه چهارم قرار دارند.
سپتامبر گذشته، «برهم صالح»، رئیس جمهور عراق اعلام کرد که جمعیت عراق به 40 میلیون نفر رسیده است و در سال 2050 به 80 میلیون نفر خواهد رسید و تقاضای جهانی برای نفت در سال 2030 به دلیل سیاست های زیست محیطی در جهان کاهش خواهد یافت.
این امر در کاهش درآمد کل منطقه تاثیر خواهد داشت و ما باید به سمت چارچوب های همکاری منطقه ای حرکت کنیم که این واقعیت ها را در نظر بگیرد.
«مظهر محمد صالح»، مشاور مالی و اقتصادی نخست وزیر عراق به این نکته اشاره می کند که دو منبع بزرگ در عراق وجود دارند که اگر به درستی استفاده شوند، کشور عراق زندگی بهتری خواهد داشت و آن دو، ساماندهی کشاورزی با استفاده از تراکم کشاورزی بالا و به صرفه برای زمین و با بازدهی بالا، علاوه بر استفاده مناسب از آب و ایجاد خوشه های صنعتی مشترک کشاورزی از تولید کودها و سموم دفع آفات تا انواع لوازم کشاورزی است، مشروط بر اینکه با مدیریت خردمندانه آب همراه باشد که هر قطره آب را برای خدمت به زندگی و تولید کشاورزی حفظ می کند.
مورد دوم در توسعه مدرن بخش گردشگری، به ویژه گردشگری مذهبی و تاریخی است، زیرا عراق یکی از مهم ترین مناطق جهان اسلام در جذب این دو نوع گردشگر است.
به اعتقاد «صالح لفته»، نویسنده و کارشناس امور سیاسی و اقتصادی، کشور عراق جایگزین هایی دارد که می تواند کاهش درآمدهای نفتی را جبران کند.
وی همچنین به بخش معادن، صنعت و بخش کشاورزی و صنایع غذایی اشاره کرد که می تواند میلیاردها دلار را تامین کند.
عراق همچنین دارای بخش گردشگری با آینده ای امید بخش و هزاران مکان باستان شناسی کشف نشده و جغرافیای متنوعی است که به جذب علاقمندان به سفر و گردشگری کمک میکند، ولی اگر دولت توجه سریع و ویژه ای به آن نکند، همه جایگزین های ذکر شده قادر به جبران کسری شدید بودجه نخواهند بود.
وی در ادامه افزود گردشگر به دنبال آسایش و تفریح و وجود خدماتی مانند مسکن، حمل و نقل و جاده های امن است تا بیاید و پول خود را هزینه کند، در حالی که در عراق هنوز زیرساخت ها به دلیل فساد و برنامه ریزی ضعیف توسعه نیافته است.
با وجود شهرت عراق به عنوان کشوری دارای کشاورزی و زمین های حاصلخیز و منابع بزرگ آب، این کشور تولیدات و محصولات کشاورزی بسیاری را از کشورهای همسایه وارد می کند.
این امر به علت بی توجهی به کشاورزی و زمین و عدم حمایت از کشاورزان و استفاده از ماشین های کشاورزی قدیمی است که باعث شده محصولات به دست آمده از زمین حتی اندکی از تلاش و اموال صرف شده را پوشش ندهند.
به اعتقاد لفته، برای اینکه عراق به خوبی برای کاهش قیمت نفت آماده شود، باید یک اقتصاد متنوع ایجاد شود که وابستگی کامل به نفت را از بین ببرد و ذهنیت اقتصادی موجود را که در حال حاضر کشور با آن اداره می شود، تغییر بدهد.