میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه ایندیپندنت عربی، تاریخچه اکتشاف نفت در عراق به دهه سی قرن گذشته و از زمان کشف اولین چاه در میدان بابا گورگور در کرکوک، استان مورد منازعه، برمی گردد.
کارشناسان انرژی نسبت به دستکاری در بخش نفت عراق هشدار می دهند، ولی «جبار علی اللعیبی»، وزیر نفت سابق عراق می گوید: باید گفت که بخش نفت در عراق بیشترین اهمیت را در تامین درآمدهای کشور دارد و ستون اصلی زندگی در آن را تشکیل می دهد.
اقتصاد کشور، پایداری خود را از درآمدهای این بخش که بیش از 90 درصد درآمد کشور را شامل می شود، به دست می آورد.
اللعیبی در ادامه می افزاید اما آیا منطقی است که عراق از پالایشگاه های کشورهای همسایه نفت وارد کند یا به گاز سوزی ادامه دهد؟ این امر در کشوری مانند عراق که پس از عربستان سعودی دومین ذخایر بزرگ خاورمیانه را دارد، کاملا غیر منطقی است.
وی همچنین می گوید لازم است از نیروهای جوان جدید در بخش نفت استفاده شود، کسانی که می توانند این بخش را از شرایط نامطلوبی که در آن قرار دارد و به علت مداخله های افراد غیر متخصص در این زمینه به سمت سراشیبی تندی حرکت می کند، نجات دهند.
وزیر سابق عراق در ادامه می افزاید متوجه شده ایم که ضایعات زیادی در این بخش حیاتی که بودجه کشور به آن وابسته است، وجود دارد؛ چنان که مجموع ضایعات سالانه به 15 میلیارد دلار می رسد و می توان بر آن غلبه کرد.
به اعتقاد اللعیبی، واردات فرآورده های نفتی برای کشور عراق که نفت را با میانگین بالایی تولید می کند، شرم آور است.
با افزایش مشارکت بخش خصوصی و مشارکت آن با اصول خاص علمی در تولید بنزین بهبودیافته و ایجاد مبانی و استانداردهایی برای تضمین سود وزارت نفت و کاهش وابستگی به گاز وارداتی برای نیروگاه های برق و استفاده از نفت خام یا گاز به جای آن، می توان بر این بحران غلبه کرد و همچنین اجرای طرح فوری و سریع سرمایه گذاری در زمینه گاز از طریق طرح اجاره و توسعه نیروگاه های پردازش گاز و تأسیسات، همانطور که در میدان نفتی الناصریه در سال 2017 انجام شد.
کاهش سرعت صنعت نفت در عراق مستلزم ایجاد مشارکت بین المللی با تجربیات موفق و مطالعه شده، تغییر الگوی مدیریت نفت و افزایش تلاش ها برای تکیه بر جوانان متخصص عراقی و آموزش آنها و به کار گرفتنشان در این بخش حیاتی است.
به اعتقاد وزیر سابق نفت، با توجه به این حقیقت که اقتصاد ما همچنان به میزان بسیاری به درآمدهای نفتی وابسته است، توان تحمل هیچ ماجراجویی جدیدی را زیر فشار نیروها و افرادی که فقط به فکر منافع خاص خود هستند، ندارد.
وی همچنین به ضرورت دستیابی به نرخ تولید 7.5 میلیون بشکه در روز شامل هفت میلیون بشکه، صادرات و مصرف داخلی و نیم میلیون بشکه در روز، ظرفیت مازاد و تولید و صادرات سه نوع نفت سبک، متوسط و سنگین اشاره کرد.
کشور عراق در دهه هفتاد در صنعت پتروشیمی در حال پیشرفت بود، ولی جنگ ایران و عراق آن را متوقف کرد و ده ها هزار کارگر در بصره در این زمینه مشغول به کار بودند.
وی همچنین در ادامه می افزاید حمایت و احیای بخش اکتشافات نفت و توسعه آن، بخش اساسی حوزه نفت است، زیرا ذخایر نفتی کشور را افزایش می دهد.
مشکل بنادر صادراتی عراق که پروژه های آن به تعویق افتاده است همچنان مانعی بر سر راه صادرات نفت است.
جبار اللعیبی در ادامه تاکید می کند که من خواستار رشد و توسعه بندرهای صادراتی در جنوب کشور تا رسیدن به ظرفیت تولید روزانه شش میلیون بشکه بوده ام و همچنین ازسرگیری تکمیل پروژه خط لوله عراق و ترکیه با ظرفیت یک میلیون بشکه در روز و ایجاد شبکه خط لوله در سراسر عراق برای انتقال فرآورده های نفتی و ساخت و توسعه انبارهای ذخیره نفت در فاو تا به تولید 25 میلیون بشکه و بیشتر برسد.