«ماجینه» و «گل یا پوچ» از رسوم معروف عراق در رمضان
به رسم ماجینه در بصره قرقیعان می گویند و بزرگسالان نیز در آن شرکت می کنند.
میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه الحره، از روز اول ماه مبارک رمضان مانند بسیاری از کشورهای عربی و اسلامی، بیشتر مردم تغییر حال و هوای حاکم بر کشور عراق را به حال و هوای صمیمانه و پر از سنت ها و رسوم گذشتگان احساس می کنند.
سنت هایی که مردم عراق قرن هاست آنها را زنده نگه داشته اند.
با وجود پیشرفت تکنولوژی، صدای طبل مسحرجی یا مسحراتی به لهجه عراقی، در اولین سحر ماه مبارک رمضان در همه جا شنیده می شود و مردم را از ضرورت برخاستن برای خوردن سحری مطلع می کند و در اولین روزهای ماه مبارک رمضان، عبور مسحرجی به چیزی شبیه به یک جشن در خیابان تبدیل می شود.
«نوار المرتضی»، شهروند عراقی از بغداد می گوید: مسحرجی بر طبل خود می کوبد حتی اگر همه مردم بیدار باشند.
وی در ادامه به وبگاه الحره می گوید: صدای طبل همراه با ندای «سحر است، ای روزه داران سحر است» مردم را بلافاصله وارد احساس آغاز شدن ماه مبارک رمضان می کند، با وجودی که در حقیقت با پیشرفت تکنولوژی، مردم کمتر به کسی نیاز دارند که آنها را در سحر بیدار کند.
پس از زمان افطار، تعداد بسیاری از کودکان با لباس های رنگارنگ به خیابان ها می آیند، به ویژه در مناطق قدیمی و سنتی، در حالی که با آواز می خوانند «ماجینه ای ماجینه، کیسه را باز کن و به ما بده».
کودکان، درِ خانه ها را می زنند و مردم با دادن خرما یا شیرینی ها و شکلات های مختلف یا مبلغ اندکی پول به آنها پاسخ می دهند، ولی این رسم در بسیاری از مناطق کشور کم رنگ شده است، به جز مناطق قدیمی بصره که به این سنت «قرقیعان» می گویند و بزرگسالان نیز در آن شرکت می کنند.
المرتضی می گوید که فرزندانش به سختی در این مراسم شرکت می کنند، زیرا آنها اکنون بیشتر به بازی های ویدیویی علاقه مند هستند.
بازی محیبس (گل یا پوچ) یا مخفی کردن انگشتر یکی از سنت های رمضانی متفاوت در عراق است؛ چنان که تیم های تشکیل شده از جوانان و افراد مسن به نمایندگی از مناطق خود مسابقات ماه مبارک رمضان را برای این بازی برگزار می کنند.
بازی به این صورت است که دو تیم با پنهان کردن یک انگشتر در دست یکی از افراد تیم شان با هم رقابت می کنند، سپس تیم رقیب باید آن را پیدا کند و این کار به مهارت و شانس زیادی نیاز دارد.
پس از پیدا شدن انگشتر، بازی به تیم مقابل منتقل می شود تا انگشتر را پنهان کنند و دو تیم برای جوایزی مانند شیرینی باقلوا و زولبیا با هم رقابت می کنند.
این شیرینی ها خاص عراق است و در ایام ماه رمضان به مقدار زیادی مصرف می شود.
در روزهای اول ماه رمضان، خانواده ها انواع خاصی از غذاها را تهیه می کنند که در روزهای دیگر سال کمتر پخته می شود.
بسیاری از مردم عراق معمولا در طول ماه مبارک رمضان، غذاها و شیرینی های مختلف را میان همسایه ها و بستگان خود پخش می کنند.