تظاهرات در اعتراض به وضعیت برق و پیچیده تر شدن بحران سیاسی عراق
شهرهای جنوب و مرکز عراق شاهد تظاهرات و تجمعات اعتراضی گاه همراه با بستن مسیرهای اصلی و حمله به ادارات به علت کاهش تأمین برق همزمان با گرمای هوا هستند.

میدل ایست نیوز: از روز یکشنبه گذشته، شهرهای جنوب و مرکز عراق شاهد تظاهرات و تجمعات اعتراضی گاه همراه با بستن مسیرهای اصلی و حمله به ادارات به علت کاهش تأمین برق همزمان با گرمای هوا هستند.
دولت پیشبرد امور در عراق به ریاست «مصطفی الکاظمی» با نگرانی بسیار این اعتراضات را زیر نظر دارد. به طور خاص در بصره، به نظر میآید که اوضاع چندان خوب نیست، چون رطوبت هوا بالا رفته و قطعی برق بیشتر شده و صاحبان ژنراتورهای خصوصی هم به بهانههای مختلف در تأمین برق خلاف قرارداد عمل میکنند.
به گزارش «العربی الجدید» روزهای یکشنبه و دوشنبه گذشته، ناصریه، از مراکز اصلی اعتراضات عراق در سالهای گذشته، شاهد بسته شدن جاده ناصریه به بغداد توسط معترضان بود. در دیالی، نجف، دیوانیه، بابل، مثنی هم تظاهرات و تجمعات شبانه برگزار شد.
همزمان با افزایش دمای هوا و به علت کاهش تولید برق در نتیجه کاهش صادرات گاز از ایران ــ که خود نتیجه عدم پرداخت بدهیهای عراق به ایران در موعد مقرر است ــ برق دولتی فقط 8 ساعت در روز آن هم به صورت پراکنده وصل میشود. مردم عراق البته اکثرا مشترک ژنراتورهای خصوصی هستند که آنها هم به وسوسه سودجویی میافتند.
یک مقام دولتی عراقی تأکید کرد که هیئت دولت عراق کمیتهای فوقالعاده برای بررسی نحوه مواجهه با بحران برق تشکیل داده است.
به گفته این مقام که نخواسته نامش فاش شود، عراق به علت تحریمهای امریکا و نیز به علت نبود دولت دارای اختیارات لازم برای مصرف اموال خزانه، هنوز نتوانسته 1.6 میلیارد دلار بدهیهایش بابت خرید گاز را به ایران بپردازد.
این مقام تأکید کرده که امریکا به عراق اجازه تحویل این مبالغ به دلار را نداده و عراق میکوشد که ایران را به دریافت یورو یا دینار عراقی متقاعد کند.
این مقام همچنین ابراز نگرانی کرد که در صورت ادامه مشکل برق، شاهد گسترش اعتراضات مردمی در مناطق گوناگون خواهیم شد و این به نوبه خود پیچیدگیهای صحنه سیاسی عراق را مضاعف خواهد کرد.
از سوی دیگر، «احمد العبادی»، سخنگوی وزارت برق عراق، تأکید کرد که ایران به صورت ناگهان 5 میلیون فوت مکعب از گاز صادراتی خود به عراق را کم کرد و این باعث کاهش شدید تولید برق عراق شد.
او گفت که علت این اقدام ایران، مسئله بدهیهای عراق است و هماکنون دولت عراق در حال چارهاندیشی برای این مشکل و مذاکره با ایران برای ازسرگیری صادرات گاز در سطح توافقشده است.
وی تأکید کرد که عراق برای تولید برق در نیروگاههای خود کاملا وبسته به ایران است و هرگونه کم و زیاد در صادرات گاز از جانب ایران تأثیر مستقیم بر وضعیت برق عراق خواهد گذاشت.
العبادی افزود که وزارت برق عراق وضعیت نامناسب مردم و اعتراض آنان را درک میکند و با همه توان برای کاهش مشکل میکوشد.
ماه گذشته، «عادل کریم»، سرپرست وزارت برق عراق، در مصاحبهای تلویزیونی گفت که عراق با ایران درباره صادرات روزانه 50 میلیون متر مکعب گاز به توافق رسیده و افزود که عراق 5 تا 10 سال آینده به گاز ایران نیازمند است.
او گفت که ایران در حال حاضر روزانه 35-38 میلیون متر مکعب گاز به عراق صادر میکند و افزود که در صورت ثبات در صادرات گاز از ایران به موجب توافقات، تولید برق عراق در فصل تابستان به 25 هزار مگاوات خواهد رسید.
وی گفت که تولید برق عراق در حال حاضر 21 هزار مگاوات است و می کوشد با افزایش واردات گاز از ایران این مقدار را تا تابستان به 25 هزار مگاوات برساند.
عراق در اوج فصل گرما به حداقل 35 هزار مگاوات برق نیاز دارد.
مسئله برق از جدیترین مشکلات خدماتی است که مردم عراق از دهه 1990 گرفتار آن هستند. بر اساس برآوردها، عراق تاکنون بیش از 41 میلیارد دلار برای توسعه شبکه برق هزینه کرده است اما بخش بزرگی از این هزینه به علت فساد هدر رفته است.
در حالی که نیروهای سیاسی عراق هنوز نتوانستهاند درباره تشکیل دولت جدید به توافق برسند، دولت پیشبرد امور در عراق به ریاست مصطفی الکاظمی، میکوشد که با تصویب قانون امنیت غذایی اختیارات لازم برای تخصیص بودجه به برخی بخشهای فوری از جمله برای پرداخت بدهی واردات گاز از ایران در آستانه فصل تابستان را پیدا کند. این قانون در دستور کار جلسه امروز (چهارشنبه 8 ژوئن) مجلس عراق قرار دارد.