پردهای تازه از تغییرات فرهنگی در عربستان: اقبال چشمگیر به فلسفه
صحنه فرهنگی عربستان سعودی شاهد فعالیتهای چشمگیری در عرصه ترویج فلسفه است و در این راستا چند مرکز برای مطالعات فلسفی در این کشور راهاندازی شده است.

میدل ایست نیوز: صحنه فرهنگی عربستان سعودی شاهد فعالیتهای چشمگیری در عرصه ترویج فلسفه است و در این راستا چند مرکز برای مطالعات فلسفی در این کشور راهاندازی شده است.
به گزارش «الجزیره»، اخیرا وزارت آموزش عربستان اعلام کرده که آموزش فلسفه و تفکر انتقادی را به مواد درسی مدارس اضافه میکند.
«طریف السلیطی»، نویسنده و عضو هیئت مؤسس کانون فلسفی عربستان، تأکید میکند که توجه به فلسفه نشاندهنده پیشرفت در تحرکات فرهنگی است.
به گفته السلیطی، عربستان در سالهای اخیر شاهد گسترش انواع نگارشهای علمی و ادبی و شاخههای گوناگون علوم انسانی و علوم طبیعی است و جوانان وارد عرصه تولید فرهنگی در این عرصهها شدهاند و اکنون نیز شاهد تدریجی توجه به فلسفه در عربستان هستیم.
او میافزاید که نوشتههای فلسفی در یک ـ دو دهه اخیر در مجلات و پایگاههای الکترونیک عربستان پدیدار شد و تأکید میکند که حضور قدرتمند کنونی فلسفه در صحنه علمی و فرهنگی عربستان نتیجه سالها تلاش فعالان این عرصه است که اخیرا جوانان نیز به آن پیوستهاند.
السلیطی ادامه میدهد که تردیدی نیست که فلسفه جذابیت خاص خود را دارد و میتواند مخاطبان بیشتری را به خصوص از میان مردان و زنان جوان به خود جذب کند.
وی میافزاید که کنش فلسفی در عربستان اکنون به اوج خود رسیده و هدف از آن توسعه فرهنگی در عربستان است که میتواند دستاورد بزرگی در پرورش نسلهای آینده در عربستان داشته باشد.
السلیطی تأکید میکند که با این همه، دانشگاههای عربستان هنوز آموزش فلسفه را آغاز نکردهاند و ابراز امیدواری میکند که آموزش فلسفه به زودی آغاز شود.
وی افزایش فروش کتابهای فلسفی در عربستان را نیز نشانهای مثبت و امیدوارکننده دانست و ابراز امیدواری کرد که این یک موج مقطعی نباشد و به «تولید یک گفتمان فلسفی معاصر در عربستان از نوع آنچه در مصر و کشورهای مغرب عربی رخ داد بینجامد و اکنون نوبت عربستان و کشورهای شورای همکاری باشد که وزنه خود در اندیشه و فرهنگ جهان عرب را بالا ببرند».
«خالد الغنامی»، نویسنده و مترجم و پژوهشگر ادیان و فلسفه، در عربستان نیز تأکید میکند که اقبال به فلسفه در عربستان نتیجه فعالیتهای گسترده «کانون فلسفی» است که در سال 2020 به صورت فردی و با کنار هم جمع شدن گروهی از اهل فکر در این کشور شکل گرفت.
به گفته الغنامی، «کانون فلسفی» اولین تشکل با محوریت فلسفه در تاریخ عربستان است و میکوشد که افراد علاقهمند به فلسفه را وارد مشارکت در عرصه اجتماعی کند.
او تأکید میکند که این کانون از اصلیترین عوامل رواج فلسفه در عربستان بود و اکنون گاه تا چند هزار نفر در نشستها و هماندیشیهای این کانون شرکت میکنند و دنبالکننده فعالیت آن هستند.
وی میافزاید که نسل جدید در عربستان توجه جدی به مطالعه کتابهای علوم انسانی و از جمله کتابهای فلسفی دارد و این موضوعی بسیار امیدوارکننده است و تأکید میکند که عربستان در پی تحقق یک نهضت علمی و فلسفی است که البته با توجه به جامعه محافظهکار عربستان که در برابر هر امر تازهای مقاومت نشان میدهد تحقق چنین نهضتی کار آسانی نیست.
الغنامی میافزاید که جوانان عربستان دیگر هراسی از فلسفه ندارند و بلکه به آن و به هر حوزه معرفتی تازهای به دیده احترام و اشتیاق نگاه میکنند و این میتواند در نهایت پیامدهای مهمی در جامعه عربستان داشته باشد.