
میدل ایست نیوز: با پایان گرفتن زیارت اربعین صحنه سیاسی عراق آبستن احتمالات گوناگون است و همه چشمها به تصمیم نهایی ریاست مجلس برای ازسرگیری جلسات دوخته شده است.
به گزارش «العالم الجدید»، «غریب عسکر»، دبیر مجلس نمایندگان عراق، تأکید میکند که درخواستی رسمی با بیش از 200 امضا برای ازسرگیری جلسات مجلس بعد از زیارت اربعین به ریاست مجلس رسیده است.
او افزود که هنوز ریاست مجلس درباره موعد ازسرگیری جلسات تصمیم نگرفته اما تشکیل نشدن جلسات در حال حاضر هیچ توجیهی ندارد.
وی میافزاید که درباره ازسرگیری جلسات مجلس و تسریع در انتخاب دولت جدید اجماع سیاسی وجود دارد و رئیس مجلس باید فراخوان ازسرگیری جلسه انتخاب رئیس جمهوری و ادامه روند تا تشکیل دولت را صادر کند اما متأسفانه شاهد وقتکشی رئیس مجلس به عللی نامعلوم هستیم.
در 30 اوت گذشته، هواداران متقدی صدر بعد از حدود یک ماه تحصن در مجلس عراق به دستور وی از منطقه خضراء خارج شدند.
در پی آن، کارمندان بخش اداری مجلس فعالیت خود را از سرگرفتند اما به علت برگزاری زیارت اربعین، تشکیل جلسات مجلس به بعد از اربعین موکول شد.
«ریبین سلام»، از سران حزب دموکرات کردستان، تأکید میکند که تفاهماتی در سطح عالی با اتحادیه میهنی کردستان درباره مقام ریاست جمهوری صورت گرفته و تعیین تکلیف این پرونده در آینده نزدیک انجام خواهد شد.
وی میافزاید که برگزاری جلسه مجلس برای انتخاب رئیس جمهوری و تشکیل دولت جدید نیازمند توافق سیاسی است و لازم است که جریان صدر هم در این توافق حضور داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که این روند بدون مانعتراشی پیش میرود.
از سوی دیگر، «غیاث السورجی»، از سران اتحادیه میهنی کردستان، تأکید میکند که مسئولیت تأخیر در روند تشکیل دولت متوجه کردها نیست و نزاع سیاسی پیش آمده اساسا نزاعی میان نیروهای سیاسی شیعه است.
وی میافزاید که اتحادیه میهنی کردستان و حزب دموکرات در چند روز اخیر به تفاهمات خوبی برای تعیین تکلیف مقام ریاست جمهوری رسیدند هرچند توافق نهایی هنوز حاصل نشده و مذاکرات ادامه دارد و این موضوع در آینده بسیار نزدیک حل و فصل خواهد شد.
این در حالی است که دو حزب اصلی کرد پس از اجرای انتخابات عراق در سال گذشته اختلافات بسیار شدیدی بر سر مقام ریاست جمهوری پیدا کردند که مانع از توافق آنها بر سر نامزد ریاست جمهوری شد.
در همین راستا، یک عضو ارشد جریان صدر که نخواسته نامش فاش شود تأکید کرد که جریان صدر هرگز اجازه تشکیل دولت از سوی چارچوب هماهنگی را نخواهد داد و از روشهای خیابانی مانع از تشکیل دولت چنین دولتی خواهد شد.
او گفت که رئیس مجلس موعد انتخاب رئیس جمهور را تعیین نخواهد کرد چون میداند که در صورت برگزاری چنین جلسهای بدون موافقت جریان صدر، هواداران صدر دوباره مجلس را خواهند گرفت و افزود که برای همین بعید است که به زودی جلسات مجلس از سر گرفته شود.
وی افزود که مطالبات جریان صدر کاملا روشن است، انحلال مجلس و تعیین موعد انتخابات جدید و برگزاری انتخابات زیر نظر دولت کنونی مصطفی الکاظمی یا هر دولتی که نه چارچوب هماهنگی آن را تشکیل داده باشد نه جریان صدر.
هفته گذشته ائتلاف السیاده و حزب دموکرات کردستان پس از محمد الحلبوسی و مسعود بارزانی با انتشار بیانیهای مشترک بر اهمیت اجرای انتخابات پیش از موعد پس از فراهم شدن لوازم قانونی آن بر اساس سازوکارهای قانونی و تشکیل دولتی با اختیارات کامل که از اعتماد همگان برخوردار باشد و ادامه فعالیت مجلس تا زمان اجرای انتخابات تأکید کردند.
چارچوب هماهنگی نیروهای سیاسی شیعه نیز از این بیانیه استقبال و تأکید کرد که به گزینه قانونی اجرای انتخابات بعد از فراهم شدن زمان مناسب و زیر نظر دولتی با اختیارات کامل و بازگشت نهادهای قانونی به فعالیتشان پایبند است.