میدل ایست نیوز: تحلیلگران و صاحبنظران بر این باورند که دستیابی بغداد و واشنگتن به توافقنامهای که بر اساس آن، ظرف یک برنامه دو ساله نیروهای ائتلاف بین المللی از عراق خارج خواهند شد، یک پیروزی سیاسی به شمار میآید.
به گزارش الجزیره، زمان اعلام این توافق به مثابه یک پیروزی سیاسی برای محمد شیاع السودانی نخست وزیر عراق است، که به دنبال ایجاد تعادل در موقعیت و موضع بغداد به عنوان متحد واشنگتن و تهران است در حالی که ایران و امریکا در تحولات خاورمیانه درست نقطه مقابل یکدیگر به شمار میآیند.
این توافق در حالی به دست آمده است که امریکا به عنوان بخشی از ائتلافی که در سال 2014 برای مبارزه با داعش پس از حمله به مناطق وسیعی از دو کشور عراق و سوریه تشکیل شد، حدود 2500 سرباز در عراق و 900 سرباز در سوریه به عنوان همسایه این کشور دارد و خروج نیروهای ائتلاف در چارچوب توافق به دست آمده یقینا تغییر محسوسی در موضع نظامی واشنگتن در منطقه ایجاد خواهد کرد.
الجزیره درباره این توافق نوشت: عراق و امریکا، بر اساس برنامهای که طی دو سال آینده به صورت مرحلهای اجرا خواهد شد، بر سر خروج نیروهای ائتلاف بین المللی از این کشور به توافق رسیدند و بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی منابع رویترز، این طرح شامل خروج صدها نیروی ائتلاف به رهبری و هدایت امریکا تا سپتامبر 2025 و بقیه آنها تا پایان سال 2026 است.
این منبع تصریح کرد: توافقات گستردهای در مورد این طرح وجود دارد و در انتظار تایید نهایی دو کشور و تعیین تاریخی برای اعلام آن است به گونهای که یک مقام ارشد امریکایی تصریح کرد: ما به توافق دست یافتهایم و اکنون فقط، موضوع مطرح آن است که چه زمانی آن را اعلام کنیم.
این در حالی است که دو کشور همچنین به دنبال ایجاد یک رابطه مستشاری جدید هستند که ممکن است به برخی از نیروهای امریکایی اجازه دهد پس از خروج نیروهای ائتلاف، برای ماموریتهای مستشاری در عراق باقی بمانند.
منابع خبری تصریح کردند: ابتدا قرار بود این اطلاعیه رسمی هفتهها پیش منتشر شود، اما به دلیل تشدید اوضاع و تنشهای منطقهای مربوط به جنگ اسرائیل در نوار غزه و همچنین به منظور حل برخی از جزئیات باقی مانده، به تعویق افتاد اما در همین ارتباط برخی منابع به خبرگزاری رویترز تاکید کردهاند اعلام این توافق ممکن است در این ماه صورت گیرد.
فرهاد علاءالدین، مشاور نخست وزیر عراق در روابط خارجی در این باره خاطر نشان کرد: مذاکرات فنی با واشنگتن درباره خروج از این کشور پایان یافته است و ما در آستانه انتقال روابط بین عراق و اعضای ائتلاف بین المللی به سطح جدیدی هستیم که بر روابط دوجانبه در زمینههای نظامی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی متمرکز خواهد بود.
از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خارجه امریکا و یک مقام دفاعی این کشور نیز تصریح کردند: دولت جو بایدن، رئیس جمهور امریکا و محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق، در بیانیه مشترکی در ماه آوریل تأکید کردند چندین عامل را برای تعیین زمان و چگونگی پایان ماموریت ائتلاف در عراق و چگونگی حرکت به سمت و سوی شراکتهای امنیتی دوجانبه و دائمی مورد بازنگری قرار خواهند داد.
گفتنی است نیروهای امریکایی ابتدا در سال ۲۰۰۳ پس از حمله به عراق و سرنگونی رژیم صدام وارد عراق شدند و در سال ۲۰۱۱ از این کشور خارج شدند. اما در سال ۲۰۱۴ بنا به درخواست دولت وقت عراق، در راس نیروهای ائتلاف بار دیگر برای مبارزه با داعش به این کشور بازگشتند و کشورهای دیگری از جمله آلمان، فرانسه، اسپانیا و ایتالیا هم صدها نیرو در قالب این ائتلاف، به عراق اعزام کردند ضمن آنکه مذاکرات مربوط به خروج نیروهای ائتلاف از عراق به ابتکار نخست وزیر این کشور و در بحبوحه حملات گسترده گروههای مسلح عراقی به نیروهای امریکایی مستقر در پایگاههای عراق در ژانویه سال جاری آغاز شد.