بازسازی نوار غزه؛ طرح ارائه شده توسط مصر چه ویژگیهایی دارد؟
در بحبوحه تشدید تلاشهای دیپلماتیک در منطقه برای شکست پیشنهادات رئیس جمهور امریکا که خواستار کوچاندن ساکنان غزه و کنترل بر آن شده است، ویژگی و نشانههای طرح عربی درباره بازسازی نوار غزه در حال شکلگیری است و شامل مراحلی چون ترمیم ساختمانهای قابل سکونت، تجهیز بیمارستانها، بازسازی زیرساختها و تأسیسات حیاتی میشود.

میدل ایست نیوز: در بحبوحه تشدید تلاشهای دیپلماتیک در منطقه برای شکست پیشنهادات دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا که خواستار کوچاندن ساکنان غزه و کنترل بر آن شده است، ویژگی و نشانههای طرح عربی محتمل درباره بازسازی نوار غزه در حال شکلگیری است.
به گزارش الخلیج آنلاین، هدف از این طرح که پیش بینی میشود در اجلاس قریب الوقوع سران کشورهای عربی در قاهره، ارائه شود و به تصویب برسد، جلوگیری از اجرای طرحهای ترامپ و ایجاد راه حلی برای بازسازی نوار غزه بدون اخراج ساکنان آن است.
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر و عبدالله دوم، پادشاه اردن بر توافق قاهره و امان بر سر ضرورت بازسازی فوری غزه و همکاری با امریکا برای دستیابی به صلح پایدار بر اساس راه حل دو کشوری تاکید کردند.
جزئیات این طرح
طرح مصر برای بازسازی نوار غزه شامل مراحل مختلفی است که از ترمیم ساختمانهای قابل سکونت، تجهیز بیمارستانها، بازسازی زیرساختها و تأسیسات حیاتی آغاز و شامل تامین کمکهای لازم برای معیشت ساکنان آن در طول دوره بازسازی میشود.
روزنامه عربستانی الشرق الاوسط، به نقل از رخا احمد حسن، دستیار وزیر خارجه سابق مصر اعلام کرد «این طرح فنی بر نیروی کار فلسطینی و نظارت و تجربههای کشورهای عربی متکی است».
حسن با اشاره به مراحل بازسازی که در بالا ذکر شده است، بیان کرد قاهره در حال برنامهریزی برای میزبانی از کنفرانس بینالمللی برای تامین مالی این عملیات است.
این طرح همچنین شامل آواربرداری از برخی مناطق غزه در 6 ماه اول، استقرار بیمارستانها و مدارس سیار در آن و جذب 24 شرکت بینالمللی و 18 دفتر مشاورهای برای انجام پروژههای غزه با حمایت کشورهای عربی و اروپایی است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، بازسازی نوار غزه که جنگ میان «اسرائیل» و جنبش «حماس»، آن را ویران کرده است، به بیش از 53 میلیارد دلار نیاز دارد که از این مبلغ بیش از 20 میلیارد دلار باید در طول سه سال اول تامین شود.
توافق سیاسی
وزارت خارجه مصر در تاریخ 12 فوریه تاکید کرد قاهره متعهد است تا طرح کاملی را برای بازسازی غزه ارائه کند که ضامن بقای فلسطینیها در سرزمین خود باشد.این وزارتخانه همچنین بر پایان دادن به اشغالگری اسرائیل و اجرای راه حل دو کشوری تاکید کرده بود.
در این بیانیه تاکید شد که هرگونه دیدگاهی برای حل مسأله فلسطین، باید موضوع مهار خطرات علیه صلح در منطقه، تلاش برای مهار بحران و تعامل با ریشههای درگیری از طریق پایان دادن به اشغالگری اسرائیل در اراضی فلسطین و اجرای راه حل دو کشوری، به عنوان تنها راه برای دستیابی به ثبات و همزیستی مشترک میان ملتهای منطقه را در نظر بگیرد.
پس از درخواست فلسطین و هماهنگی قاهره با منامه (رئیس کنونی شورای اتحادیه عرب در سطح سران) مصر در بیست و هفتم فوریه جاری میزبان نشست اضطراری کشورهای عربی خواهد بود.
انتظار میرود در این نشست اقدام یکپارچه عربی برای مقابله با برنامههای امریکایی و اسرائیلی مورد بررسی قرار گیرد و پیامی واحد مبنی بر اینکه هرگونه فرآیند کوچاندن اجباری به منزله «پاکسازی نژادی» و نقض آشکار حقوق بینالملل است، ارسال شود.
رسانههای عربی به نقل از احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب اعلام کردند «نشست اضطراری کشورهای عربی طرحی عربی را در مقابل پیشنهاد امریکا بررسی خواهد کرد که مبتنی بر توافق فلسطینیها و حمایت کشورهای عربی و بینالمللی است و هیچ گونه چشم پوشی درباره اراضی فلسطینی وجود نخواهد داشت».
احمد رفیق عوض، نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسی بر این باور است که «طرح عربی برای بازسازی نوار غزه، طرحی سیاسی است و نه اقتصادی. بدون وجود توافق سیاسی بازسازی نوار غزه ممکن نیست و باید در خصوص این پرونده به چندین سؤال پاسخ داد».
این نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسی بیان کرد «مهمترین سؤالات مربوط به طرفی است که پولهای تامین شده برای عملیات را دریافت، طرحها را اجرا و از این پرونده حفاظت میکند، که در اینجا به توافق سیاسی نیاز داریم. آیا اداره بازسازی توسط فلسطینیها خواهد بود، یا کشورهای عربی، یا بینالمللی و عربی؟ و آیا دولت اشغالگر با آن موافقت خواهد کرد؟».
عوض افزود «بازسازی نوار غزه به توافق سیاسی، فلسطینی، عربی و بینالمللی و تعیین نهاد تامین کننده مالی این عملیات نیاز دارد. آیا این نهاد اتحادیه اروپا یا صندوقهای بینالمللی متعدد خواهند بود یا نهادهای عربی؟ مدت زمان بازسازی 10 ساله خواهد بود یا بیشتر؟ یا همانطور که مصر میگوید 3 سال؟».
وی افزود «در اینجا سؤالی درباره بازسازی وجود دارد که باید پاسخ داده شود که آن این است که بازسازی چه زمانی آغاز خواهد شد؟ نوع بازسازی آتی و شکل آن به چه صورت است؟ تامین کنندگان مالی از بازسازی چه چیزی را میخواهند؟ آیا آنها به دنبال سرمایه گذاری سودآورد یا سیاسی هستند؟».
عوض بر این باور است که «نشست آتی کشورهای عربی سرنوشت ساز خواهد بود چراکه خطر شدیدی امنیت سراسر منطقه را تهدید میکند به خصوص ایده کوچاندن فلسطینیها که سیستمها را تحت تاثیر قرار میدهد. بر این اساس، راه حلی جایگزین و طرحی برای اقدام و موضعی سیاسی سخت در برابر امریکا در این خصوص وجود خواهد داشت».