نقش نشست ریاض و قاهره در ناکام گذاشتن طرح کوچاندن فلسطینیان
ناظران تاکید کردند که نشست ریاض، به عنوان فرصتی تعیینکننده برای جهان عرب در راستای اتخاذ اقداماتی که نشاندهنده اراده سیاسی حقیقی باشد، است و زمینه را برای تصمیمات سرنوشتسازی در نشست قاهره فراهم میکند.

میدل ایست نیوز: در حالی که نگاهها به نشست پنج جانبه قریب الوقوع در ریاض در روز پنجشنبه و پس از آن نشست اضطراری اتحادیه عرب در مصر است، ناظران بر این باورند که این دو نشست در شرایط سیاسی حساسی در میان طمعورزیهای رژیم اشغالگر و امریکاییها و چالشهای حساسی که قضیه فلسطین با آن مواجه است، برگزار میشوند.
به گزارش «الغد»، ناظران تاکید کردند که نشست ریاض، به عنوان فرصتی تعیینکننده برای جهان عرب در راستای اتخاذ اقداماتی که نشان دهنده اراده سیاسی حقیقی باشد، است و زمینه را برای تصمیمات سرنوشتسازی در نشست قاهره فراهم میکند.
قرار است ریاض روز پنجشنبه میزبان سران عربستان، مصر، امارات، قطر و اردن و نمایندهای از تشکیلات خودگردان فلسطین برای بررسی طرح دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا در خصوص نوار غزه و تصمیمگیری درخصوص پاسخ یکپارچه جهان عرب به این طرح باشد.
یک هفته پس از نشست ریاض نیز، قاهره میزبان نشست اضطراری سران جهان عرب برای بررسی آخرین تحولات قضیه فلسطین است که هدف از آن بررسی اوضاع غزه و کرانه باختری و تدوین یک استراتژی یکپارچه از سوی کشورهای عربی برای مقابله با چالشها و هماهنگی مواضع و راههای جایگزین برای مقابله با طرح کوچاندن فلسطینیان از سرزمین خود است.
ترامپ اوایل ماه جاری در یک کنفرانس با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفت که کشورش قصد دارد پس از کوچاندن ملت فلسطین در غزه به کشورهای دیگر، بر این باریکه تسلط یابد.
نشست ریاض و تحولی ویژه در موضع کشورهای عربی
در همین راستا، صدام الحجاحجه، تحلیلگر مسائل سیاسی گفت که در نشست ریاض، پروندههای سرنوشت ساز از جمله مخالفت با کوچاندن اجباری اهالی غزه، حمایت از بازسازی آن و تضمین بازگشت زندگی به این منطقه بررسی خواهد شد.
وی افزود که انتظار میرود در این نشست، راههای مقابله با شهرکسازی و یهودیسازی قدس و اتخاذ گامهایی برای تقویت پایداری فلسطینیان و مقاومت با طرحها برای هدف قرار دادن مقدسات اسلامی و مسیحی نیز بررسی شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی توضیح داد که نتایج نشست ریاض، اهمیت ویژهای دارد چرا که با نشست سران کشورهای عربی در قاهره مرتبط است و نتایج نشست قاهره نیز، آزمونی مهم و تعیین کننده برای اتحاد کشورهای عربی و سطح توان برای مجسم کردن یک موضع یکپارچه در حمایت از حقوق فلسطین در محافل بینالمللی است.
وی افزود که نشانهها حاکی از آن است که نشست ریاض، تحول ویژهای در موضع کشورهای عربی و اتخاذ اقدامات موثر و الزامآور که نشان دهنده اراده سیاسی جهان عرب باشد، ایجاد میکند و کشورهای عربی را با یک موضع عملی برای مقابله با چالشها به ویژه در سایه تشدید تنش نظامی رژیم صهیونیستی و یهودیسازی کرانه باختری و قدس متحد خواهد کرد.
نشست ریاض و قاهره نقطه تحولی در تعامل با طرح کوچاندن ملت فلسطین
از طرفی دیگر محمد فهمی الغزو، رئیس سابق دانشکده حقوق در دانشگاه الزیتونه معتقد است که نشست ریاض، نشان دهنده رویکرد اردن و مصر برای تشکیل یک انسجام میان کشورهای عربی برای موفقیت آمیز بودن نشست قاهره است.
وی بر اهمیت وجود اجماع واضح میان کشورهای عربی و فلسطین بر سر مخالفت با کوچاندن با وجود تداوم اختلافات بر سر پروندههای دیگر از جمله بازسازی غزه و تامین مالی آن تاکید کرد.
الغزو درباره جزئیات طرح مصر برای بازسازی غزه گفت که واضح است که این طرح با هماهنگی با فلسطینیان و با مشارکت طرفهای بینالمللی انجام خواهد شد و شامل ورود تجهیزات آواربرداری، تامین مناطقی امن برای آوارگان و سپس بازسازی تدریجی غزه است.
وی بیان کرد که این طرح مصر مورد حمایت کشورهای عربی بوده و این مسأله یک پویایی سیاسی جدید به وجود میآورد و جایگزین طرح امریکا برای کوچاندن مردم غزه خواهد بود.
این استاد دانشگاه بر اهمیت اتکا به نتایج نشست ریاض در نشست قاهره که فرصتی تاریخی برای اثبات قدرت جهان عرب برای مقابله با چالشها است، تاکید کرد و گفت که مردم کشورهای عربی منتظر مواضع تعیین کننده از سوی سران کشورهای خود در این نشست هستند.
وی تصریح کرد که نشستهای ریاض و قاهره، نقطه تحولی در تعامل با طرحهای رژیم اشغالگر و امریکا در خصوص غزه است و انتظار میرود طی آن تاکید شود که کوچاندن گزینه مورد قبول کشورهای عربی نیست و تنها راه حل مورد قبول باید مبتنی بر قطعنامههای بینالمللی و حق فلسطینیان در داشتن کشوری مستقل باشد.
نشست ریاض و قاهره و زمان حساس برگزاری آن
از طرفی دیگر احمد الخصیلات، حقوقدان اردنی تاکید کرد که نشست ریاض، به عنوان مقدمهای برای نشست قاهره در راستای انسجام بر سر یک تصور مشترک میان سران جهان عرب در سایه فاش شدن طرح مصر در نشست ریاض پیش از برگزاری نشست قاهره است.
وی گفت که کوچاندن اهالی غزه از لحاظ عملی ناممکن است چرا که ملت فلسطین قاطعانه با آن مخالف هستند و اردن و مصر نیز رسماً عدم پذیرفتن هر گونه مهاجر از غزه را اعلام کردند.
الخصیلات اشاره کرد که نشست قاهره، مواضعی در مخالفت با الحاق کرانه باختری به رژیم صهیونیستی و کوچاندن ملت فلسطین اتخاذ خواهد کرد.
وی تاکید کرد که آنچه مطلوب است، مقابله با طرحهای دولت امریکا، یکپارچهسازی موضع کشورهای عربی و تدوین یک طرح جامع با عبور از مسائل انسانی و بازسازی و ورود به اصل قضیه فلسطین از طریق پایان اشغالگری و برپایی کشور مستقل با کمک کشورهای عربی و تاکید بر وحدت صف در فلسطین و کشورهای عربی به عنوان کلید اساسی موفقیت این تلاشها برای مقابله با طرحهای امریکا و رژیم صهیونیستی است.
الخصیلات توضیح داد که زمان نشستهای ریاض و قاهره، اتفاقی نیست بلکه پاسخ به مرحله حساسی است که نیازمند تحرکات دیپلماتیک قوی کشورهای عربی است، این دو نشست ممکن است ویژگیهای مرحله آتی درخصوص هماهنگی عربی، امنیت منطقهای و موضع نسبت به قدرتهای بینالمللی را مشخص کنند.
وی بر اهمیت اقدام کشورهای عربی در کسب حمایت اروپا به ویژه آلمان، فرانسه و بریتانیا علاوه بر ارتباط با طرفهای بینالمللی نظیر روسیه و چین برای حمایت از موضع کشورهای مخالف طرح ترامپ برای کوچاندن مردم غزه تاکید کرد.
این حقوقدان در پایان تاکید کرد که این دو نشست در زمانی حساس پس از مطرح شدن طرح کوچاندن فلسطینیان و در میان پرسشها درباره رویکردهای آتی سیاست امریکا در قبال منطقه و تلاش کشورهای عربی برای تعیین یک استراتژی یکپارچه برای مقابله با چالشهای مرتبط با طرح ترامپ به ویژه با توجه به اینکه با فلسطینیان و حق آنها در داشتن کشوری مستقل به پایتختی قدس شرقی ارتباط دارد، برگزار میشود.