اجتماعیاقتصادیخبر اولسیاسیمقالات

سرشماری جمعیت در عراق چه تاثیری بر اقتصاد این کشور خواهد گذاشت؟

کارشناسان بر این باورند که سرشماری در عراق می‌تواند نقش مهمی در مقابله با چالش‌های مربوط به بیکاری و فقر بازی کند و از طریق داده‌های به دست آمده دولت می‌تواند مناطقی را که از سطح بیکاری و فقر بالا رنج می‌برند بشناسد و منابع را به طور مستقیم برای توسعه و ایجاد فرصت‌های شغلی در آن مناطق به کار گیرد.

میدل ایست نیوز: وزارت برنامه‌‌ریزی عراق در تاریخ 24 فوریه گذشته نتایج سرشماری نفوس و مسکن در عراق را اعلام کرد و خبر داد جمعیت عراق به 46 میلیون و 118 هزار نفر رسیده است.

به گزارش الجزیره، این وزارتخانه اشاره کرد جمعیت عراق بر اساس وضعیت تاهل به این صورت است که 54.3 درصد از جمعیت متاهل، 41.62 درصد مجرد، 1.28 درصد مطلقه و 2.8 درصد بیوه هستند.

وزارت برنامه‌‌ریزی عراق افزود 60.44 درصد از جمعیت عراق در سن کار (15 تا 64 سال) قرار دارد و 70.17 درصد از جمعیت شهرنشین و 29.83 درصد از جمعیت روستانشین هستند.

بنا بر اعلام این وزارتخانه میزان باروری کلی در عراق 3.9 درصد است، در حالی که در اقلیم کردستان عراق به 3.5 درصد کاهش یافته است.

میزان بی‌سوادی در عراق برای افرادی که 10 سال یا بیشتر سن دارند، 15.31 درصد است و این میزان در اقلیم کردستان عراق به 16.23 درصد می‌رسد.

وزارت برنامه‌‌ریزی عراق در 27 فوریه نتیجه بررسی وضعیت اجتماعی و اقتصادی خانواده‌ها در عراق را اعلام و اشاره کرد که درصد فقر در عراق که در سال 2018، 20.05 درصد بوده، به 17.5 درصد کاهش یافته است.

کارشناسان بر این باورند که سرشماری در عراق می‌تواند نقش مهمی در مقابله با چالش‌های مربوط به بیکاری و فقر بازی کند و از طریق داده‌های به دست آمده دولت می‌تواند مناطقی را که از سطح بیکاری و فقر بالا رنج می‌برند بشناسد و منابع را به طور مستقیم برای توسعه و ایجاد فرصت‌های شغلی در آن مناطق به کار گیرد.

تاثیر سرشماری جمعیت بر بودجه

عبدالزهره الهنداوی، سخنگوی وزارت برنامه‌‌ریزی عراق اظهار داشت نتایج سرشماری تاثیر زیادی در اصلاحات بودجه آینده خواهد گذاشت چراکه این نتایج علاوه بر اهمیت آن در توزیع دقیق پروژه‌های خدماتی در مناطقی که نیاز به بودجه دارند یا با کمبود آن مواجه هستند، منجر به هدایت پروژه‌ها به شهرستان‌ها، بخش‌ها و استان‌ها خواهد شد.

الهنداوی بیان کرد نتایج سرشماری جمعیت برای توسعه عراق اهمیت زیادی دارد چرا که این نتایج تصویری واضح با جزئیات کامل از عراق ارائه می‌کند که بر اساس آن تشخیص شکاف‌های توسعه‌ای در تمامی حوزه‌ها آسان شده است.

وی اشاره کرد این جزئیات مفصل به برنامه‌ریزان، سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیرندگان کمک می‌کند تا بر اساس تراکم جمعیت و همچنین بر اساس مشکلات شناسایی‌شده در هر بخش، مسیرهای توسعه و پروژه‌ها را هدایت کنند تا  شکاف‌های توسعه‌ای پر شود.

سخنگوی وزارت برنامه‌ریزی عراق افزود این داده‌ها به پژوهشگران و محققان در انجام تحقیقات و مطالعاتشان که می‌توان از آن‌ها در فرآیند حمایت از توسعه استفاده کرد، کمک خواهد کرد.

الهنداوی در خصوص اعلام نتایج سرشماری هر استان، اظهار داشت نتایج سرشماری جمعیت در سطح استان‌ها، شهرستان‌ها و بخش‌ها به طور قطع اعلام خواهد شد، اما این تاخیر به دلیل فرآیند بررسی برخی مناطق، به ‌ویژه مناطق مورد مناشقه، بوده به این علت که یکی از اهداف اصلی سرشماری، تضمین توزیع عادلانه درآمدها میان استان‌ها بر اساس تراکم جمعیت هر استان است.

وی در خصوص اصلاحات بودجه ضمن اعلام اینکه بر اساس نتایج سرشماری به طور موثر از نتایج سرشماری استفاده خواهد شد، اشاره کرد فرآیند توزیع یا سهم استان‌ها از بودجه عمومی دولت، فراتر از سطح استان خواهد بود.

وضع طرح‌های راهبردی

حسین السعبری، معاون رئیس کمیته سرمایه‌ گذاری در پارلمان عراق، ضمن تاکید بر اهمیت بالای نتایج سرشماری اعلام شده اشاره کرد که این نتایج به ‌عنوان یک پایگاه حیاتی داده‌ها می‌توانند برای تدوین برنامه‌های راهبردی و پنج‌ساله برای آینده، قابل اتکا باشند.

السعبری در ادامه ضمن رد احتمال انجام تغییرات در بودجه فعلی بر اساس این نتایج بیان کرد این نتایج بیشتر در بودجه‌های آینده تاثیرگذار خواهد بود.

وی افزود که سرشماری جمعیت اطلاعات دقیقی پیرامون تعداد جمعیت و توزیع دموگرافیک آن‌ها فراهم می‌کند که این امر در شناخت نیازهای واقعی شهروندان و تخصیص منابع به‌ طور ویژه کمک خواهد کرد.

معاون رئیس کمیته سرمایه‌‌گذاری در پارلمان عراق گفت این دادها به طور ویژه در تعیین فرصت‌های سرمایه‌گذاری موجود موثر خواهند بود چراکه می‌توان از این طریق بخش‌هایی که برای ایجاد فرصت‌های شغلی و توسعه منابع انسانی به سرمایه‌گذاری بیشتری نیاز دارند، را مشخص کنند.

در خصوص نقش پارلمان عراق، السعبری بر اهمیت اقدام کمیته‌های تخصصی برای آماده‌سازی تحقیقات جامع با همکاری کارشناسان و متخصصان تاکید کرد تا بتوان از نتایج سرشماری در تدوین سیاست‌هایی به کاهش سطح فقر و تورم کمک و از بخش‌های حیاتی مانند صنعت و کشاورزی حمایت می‌کند، بیشترین بهره را برد.

وی ضمن اشاره به اینکه در اختیار داشتن داده‌های دقیق و واضح فرصت بزرگی برای پارلمان فراهم می‌کند تا سطح معیشت و اجتماعی شهروندان را بهبود بخشد، تاکید کرد که پارلمان باید با فعال ‌سازی نقش کمیته‌های تخصصی خود، نقش و اثر روشنی در این خصوص داشته باشد.

کیفیت پروژه‌ها

احمد الانصاری، کارشناس اقتصادی گفت سرشماری جمعیت تاثیر مستقیمی بر هدایت دولت برای تعیین نوع و حجم پروژه‌ها در برنامه‌های آینده خواهد داشت.

الانصاری تصریح کرد سرشماری نشان داد درصد بالای جمعیت عراق جوانان هستند، که این امر به طور گسترده در تعیین نوع و ماهیت پروژه2های آتی نقش ایفا خواهد کرد.

وی با بیان اینکه نتایج سرشماری در برنامه‌ریزی و توسعه و تدوین سیاست‌های اقتصادی هر کشور دارند نقش بسزایی دارند، به تاثیر و فواید این نتایج در برنامه ‌ریزی برای توسعه و خدمات عمومی، اقتصاد و بازار، برنامه ‌ریزی منابع و توزیع عادلانه ثروت و جذب سرمایه‌گذاری‌ها و سیاست‌های جمعیتی اشاره کرد.

وی با اشاره به اینکه سرشماری، گروه‌های سنی مختلف مانند گروه کودکان، سالمندان و طبقه کارگر را مشخص می‌کند، تاکید کرد که می‌توان از این نتایج در تدوین برنامه‌های توسعه و آینده اقتصادی بهره برد.

این کارشناس اقتصادی گفت در سرشماری جمعیت نشان داده شده که بزرگترین گروه جمعیت عراق با 60 درصد یا بیشتر، مربوط به قشر شاغل ینی جوانان تا افراد 60 ساله است.

الانصاری اظهار داشت سرشماری جمعیت اطلاعاتی را درباره تعداد جمعیت، نرخ رشد جمعیت، توزیع گروه‌های سنی، درصد نیروی کار، نرخ بیکاری، توزیع جغرافیایی جمعیت، نرخ مهاجرت داخلی و خارجی، سطح تحصیلات، تعداد افراد بی سواد، میانگین درآمد خانوارها، سطوح فقر و درصد مناطقی که به خدمات و توسعه نیاز دارند، در اختیار قرار داده است.

وی افزود که سرشماری جمعیت تاثیر مستقیمی بر هدایت دولت در تعیین نوع و حجم پروژه‌ها در برنامه‌های آینده داشته است، زیرا این امر اطلاعات دقیقی در مورد جمعیت و سطوح معیشت آن‌ها ارائه کرده که به هدایت موثرتر سرمایه‌گذاری‌ها و تشخیص اولویت‌های پروژه‌ها بر اساس تراکم جمعیت در هر منطقه کمک خواهد کرد.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد که سرشماری در شناسایی پروژه‌های زیرساختی که شهرها و مناطق به آن‌ها نیاز دارند از جمله توسعه مسکن و امکانات عمومی، حمایت از بخش‌های بهداشت و آموزش، آگاهی از تراکم جمعیت برای ارائه جایگزین‌هایی در راستای از بین بردن ترافیک، و حمایت از مناطق اقتصادی، مسکونی و صنعتی کمک کرده است.

الانصاری در پایان صحبت‌های اشاره کرد دولت از داده‌های سرشماری برای پاسخ به نیازهای واقعی هر منطقه و حمایت از توسعه پایدار در مناطق با رشد جمعیتی بالا بهره‌ برداری خواهد کرد.

منبع
الجزیره

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا