خبر اولمقالاتنگاه خاورمیانه

رژیم صهیونیستی از سوریه جدید چه می‌خواهد؟

آرزوی رژیم صهیونیستی، دیدن سوریه ضعیف است که کردها در شمال شرق و دروزی‌ها در جنوب و علوی‌ها در غرب آن برای خودشان تشکیلاتی حکومتی به راه اندازند.

میدل ایست نیوز: آرزوی رژیم صهیونیستی، دیدن سوریه ضعیف است که کردها در شمال شرق و دروزی‌ها در جنوب و علوی‌ها در غرب آن برای خودشان تشکیلاتی حکومتی به راه اندازند. این رژیم به دنبال فشار بر امریکا برای جلوگیری از تشکیل دولت مرکزی قدرتمند در سوریه و اجازه دادن به روسیه برای حفظ پایگاه هایش در سوریه برای مقابله با نفوذ فزاینده ترکیه است.

وبسایت «عربی 21» در مقاله‌ای به قلم حسن ابوهنیه نوشت، رویکرد رژیم صهیونیستی به سوریه جدید به روشنی خصمانه است. حاکمیت این رژیم به تحولات ژئوپلتیکی اخیر در سوریه به چشم یک تهدید برای امنیت ملی خود نگاه می‌کند به طوری که از نخستین لحظات سقوط نظام اسد، این رژیم دست به یک رشته تجاوزات و حملات هوایی زد و با آغاز پیشروی زمینی در جنوب سوریه، مقدار بیشتری از خاک این کشور را به اشغال خود در آورد. رژیم صهیونیستی بدون هیچ ابهامی خصومت خود را با حاکمیت جدید سوریه اعلام و تمایل و عزم خود را برای باقی نگه داشتن سوریه به عنوان کشوری شکننده و ضعیف و از هم گسیخته بدون وجود دولت مرکزی قدرتمند، علنی کرد. این رژیم همچنین به روشنی نگرانی و هراس خود را از افزایش نفوذ فزاینده ترکیه اعلام و از احیای اسلام سیاسی سنی در سوریه و سیطره آن بر دمشق و تاثیرات و پیامدهای آن برای امنیت خود و خطر آن برای امنیت منطقه، اعلام کرد.

سرنگونی نظام بشار اسد در هشتم دسامبر 2024 رویداد غیرمنتظره ناخوشایندی برای رژیم اسرائیل، ولی خبری خوشحال کننده برای ترکیه بود. در شرایطی که ترکیه می خواهد سوریه جدید کشوری موفق باشد، اسرائیل آن را کشوری ورشکسته می‌خواهد. به همین علت اسرائیل با سقوط رژیم اسد، یک رشته حملات به سوریه را آغاز کرد و علاوه بر اشغال منطقه حائل در جولان، قله راهبردی «جبل الشیخ» را نیز اشغال کرد و در بیش از 300 حمله هوایی، زیرساخت‌های نظامی باقی مانده از رژیم سابق و انبارهای سلاح و موشک‌های راهبردی و مراکز تحقیقات علمی و صنایع نظامی سوریه را نابود کرد.

ترکیه و اسرائیل، برندگان سقوط اسد

ترکیه و اسرائیل هر دو از متلاشی شدن محور تحت رهبری ایران به ویژه در سوریه سود زیادی بردند ولی ترکیه برنده اصلی بود و اسرائیلی‌ها حس دوگانه ای داشتند و سرخوشی موقت آنان به نگرانی دائمی تبدیل شد. خصومت بین اسرائیل و ترکیه قابل مقایسه با کشمکش طولانی و خونین بین اسرائیل و ایران و گروه‌های نیابتی آن نیست. چالش‌هایی که روابط ترکیه و اسرائیل در خاورمیانه بعد از اسد با آن مواجه است، به شکل گیری نقطه عطفی تعیین کننده در ژئوپلتیک منطقه اشاره دارد که روابط تاریخی بین ترکیه و اسرائیل را به شکلی اساسی تغییر خواهد داد. روابط دو طرف قبلا بین هم پیمانی عملگرایانه و اختلاف ایدئولوژیکی در نوسان بود و از میان برداشته شدن دشمن مشترک آنها در سوریه، به تغییر در توازن قوای منطقه‌ای منجر شد و چالش‌های جدیدی ایجاد کرد و روابط شکننده بین آنها را تحت تاثیر قرار داد.

تل آویو به سرعت احساس کرد محور اسلام‌گرای سنی جدید به رهبری ترکیه ممکن است به خطری تبدیل شود و خطر آن با گذشت زمان حتی بیشتر شود. حمایت علنی رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان از دشمنان اسرائیل و در رأس آنها جنبش حماس، ممکن است مرزهای جدیدی را در نوردد.

احیای خلافت عثمانی، چالش امنیتی اسرائیل

در گزارش کمیته «جاکوب ناجل» درباره بودجه دفاعی اسرائیل که ششم ژانویه 2025 منتشر شد تاکید شده است جاه طلبی ترکیه برای بازگشت به دوره عظمت خلافت عثمانی، چالش امنیتی جدی برای اسرائیل محسوب می‌شود. این کمیته در گزارشی که تقدیم بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل شد توصیه کرد با توجه به هم‌پیمانی آنکارا با حکومت جدید سوریه، اسرائیل برای جنگ احتمالی آماده شود. در این گزارش درباره خطر هم‌پیمانی سوریه و ترکیه هشدار داده شده و آمده است این هم‌پیمان می‌تواند به تهدیدی جدید و بزرگ برای امنیت اسرائیل تبدیل شود و ممکن است به معضلی خطرناک‌تر از تهدید ایران تبدیل شود.

افزایش نفوذ ترکیه در سوریه با توجه به تحولات ژئوپلتیکی بین‌المللی و منطقه‌ای، چالشی بزرگ برای امنیت اسرائیل محسوب می‌شود چرا که ارتش ترکیه یکی از بزرگترین و قدرتمندترین ارتش‌های خاورمیانه است. همچنین نفوذ فزاینده ترکیه در سوریه به عنوان نیروی مسلط ایجاب می کند که توان نظامی این کشور به شکل جدی‌تری بررسی شود. شبه نظامیان مورد حمایت ترکیه در سوریه مثل «ارتش آزاد سوریه» تهدیدی احتمالی برای اسرائیل به ویژه در مرز سوریه و اسرائیل محسوب می‌شوند. همچنین اردوغان می‌تواند از گروه‌هایی مثل هیئت تحریرالشام به رهبری احمد الشرع علیه اسرائیل بهره‌برداری کند.

سناریوی ترجیحی اسرائیل برای سوریه

سناریوی ترجیحی اسرائیل برای سوریه، از هم گسستن وحدت ملی این کشور و ایجاد تشکیلات متعدد ضعیف و شکننده است. تقسیم شدن سوریه به چند کشور کوچک ضعیف بر مبنای نژاد و مذهب، تنها راهی است که اسرائیل را به رغم نژادپرست بودن، دولتی طبیعی در منطقه جلوه می‌دهد. آرزوی اسرائیل، دیدن سوریه ضعیف است که کردها در شمال شرق و دروزی‌ها در جنوب و علوی‌ها در غرب آن برای خودشان تشکیلاتی حکومتی به راه اندازند. خبرگزاری رویترز نیز اخیرا گزارش داد اسرائیل به دنبال فشار بر امریکا برای جلوگیری از تشکیل دولت مرکزی قدرتمند در سوریه و اجازه دادن به روسیه برای حفظ پایگاه‌هایش در سوریه برای مقابله با نفوذ فزاینده ترکیه است.

اسرائیل در سیاست خصمانه خود در سوریه به حمایت نظامی و سیاسی مطلق امریکا تکیه کرده است و هرچیزی که حاکمان اسرائیل آن را برای حفظ امنیت ملی خود ضرری بدانند، از حمایت دولت امریکا برخوردار خواهد شد. واشنگتن اقدامات تجاوزکارانه اسرائیل را، دفاع از خود تلقی می‌کند و از حاکمان جدید سوریه نیز خواسته است به امنیت اسرائیل متعهد باشند و با هر گروه یا تشکیلات ضداسرائیلی مقابله کنند.

خلاصه این که سوریه جدید زیر سایه تصورات استعمارگران صهیونیست که از حمایت بی قید و شرط امریکا برخوردار هستند باقی خواهد ماند. بنابراین تلاش حاکمیت جدید سوریه برای اطمینان خاطر دادن به امریکا و اسرائیل، نتیجه بخش نخواهد بود و این حاکمیت به بهانه «تروریسم» زیر فشار و تخریب باقی خواهد ماند. امریکا و اسرائیل جز به تسلیم شدن کامل و بدون قید و شرط حاکمیت جدید سوریه رضایت نخواهند داد. بنابراین اولویت سوریه جدید باید تقویت هم‌پیمانی با ترکیه و تلاش جدی برای تشکیل ارتش متحد و قدرتمند و از بین بردن هرگونه گرایش جدایی طلبانه باشد. پاسخ دادن به اقدامات رژیم اسرائیل باید در درجه نخست، در سطح داخلی و با اتخاذ تدابیر و تصمیمات قانونی و نظامی و سیاسی قاطع در برابر هرگونه جدایی طلبی همراه باشد که از نیروهای سوریه دموکراتیک آغاز می‌شود و سپس نوبت به بقیه تشکل‌های موازی می‌رسد.

بیشتر بخوانید:

تفاوت رویکرد عربستان و مصر در سوریه؛ علت چیست؟

منبع
عربی 21

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا