خبر اولسیاسیمقالات

تلاش اردن برای دفاع از منافع حیاتی خود در اجلاس امنیتی امان

اردن در برابر چالش‌های دشوار در جنوب سوریه مقاومت می‌کند. از سرگیری فعالیت هسته‌های خفته «داعش» در مناطق نزدیک به مرز اردن از یک سو، و احیا شدن قدرت باندهای تولید و قاچاق مواد مخدر برای تهدید کردن مرزهای شمالی اردن و از سرگیری عملیات قاچاق، می‌تواند نیروهای مرزبانی اردن را به تنهایی در برابر خطراتی قرار دهد که از جنوب سوریه متوجه اردن است.

میدل ایست نیوز: سیاستمداران اردنی معتقدند رژیم صهیونیستی تحت رهبری یک دولت راستگرای افراطی، اکنون به علت برنامه‌هایش برای تجزیه کردن سوریه، چالشی امنیتی برای منافع اردن در جنوب سوریه محسوب می‌شود. همچنین با توجه به ماهیت تحولات کنونی در کرانه باختری و پافشاری وزیران راست افراطی در دولت نتانیاهو بر کوچاندن فلسطینی‌ها از کرانه باختری و فرستادن آنها به سمت اردن، رژیم صهیونیستی به خطری جدی در مرزهای غربی اردن تبدیل شده است.

روزنامه «الشرق الاوسط» در مقاله‌ای نوشت: امان پایتخت اردن امروز یکشنبه میزبان نشست کشورهای همسایه سوریه برای بررسی ساز و کار همکاری در زمینه مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و سلاح، و مقابله با چالش‌های مشترک دیگر است. وزارت امور خارجه اردن اعلام کرد در این نشست، وزیران امور خارجه، وزیران دفاع و رؤسای ستاد ارتش و مدیران دستگاه‌های اطلاعاتی کشورهای اردن، ترکیه، سوریه، عراق و لبنان شرکت خواهند کرد.

طبق بیانیه وزارت امور خارجه اردن، در این نشست راه‌های حمایت از تلاش‌های مردم سوریه برای بازسازی کشور خود به شکلی که تضمین کننده یکپارچگی و حاکمیت و امنیت و ثبات این کشور و رهایی آن از تروریسم باشد و شرایط را برای بازگشت داوطلبانه آوارگان فراهم و حقوق همه مردم سوریه را حفظ کند، بررسی خواهد شد.

منابع «الشرق الاوسط» اعلام کردند اردن در این نشست بر پرونده‌های انرژی و آب متمرکز خواهد شد در حالی که مبارزه با تروریسم و باندهای قاچاق مواد مخدر نیز در رأس اولویت‌های این کشور قرار دارد. همچنین حملات رژیم صهیونیستی به مناطق جنوبی سوریه و تلاش تل‌آویو برای دائمی کردن شرایط تحمیل شدۀ نظامی کنونی بر غرب استان درعا، موجب شده است مسائل امنیتی و نظامی در اولویت بالایی قرار گیرند.

نگرانی‌های اردن

اردن زودهنگام یعنی از زمان سقوط بشار اسد رژیم رئیس‌ جمهور پیشین سوریه و مداخله نظامی رژیم صهیونیستی در جنوب این کشور و تلاش آن برای تحمیل واقعیتی جدید از طریق مصادره بخش‌هایی از اراضی سوریه، به حملات مداوم این رژیم به سوریه توجه نشان داده است. طبق اطلاعات مراکز تصمیم‌گیری در اردن، رژیم صهیونیستی با توجه به روی کار آمدن دولت جدید در دمشق، طرح‌هایی برای تجزیه سوریه در دست دارد و به دنبال ایجاد آشوب و بی‌ثباتی در شمال و جنوب سوریه است به طوری که فقط مناطق میانی سوریه تحت سطره حاکمیت جدید باقی بماند.

اردنی‌ها معتقدند طرف‌های متعددی از گسترش هرج و مرج در مناطق ساحلی سوریه سود می‌برند و تل‌آویو توافق نکردن ائتلاف نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) با حاکمیت جدید دمشق را به نفع خود می‌داند. همچنین حضور دروزی‌ها در جنوب سوریه برگه‌ای در دست صهیونیست‌ها برای اجرای موفقیت آمیز طرح تجزیه سوریه است که می‌تواند فرصت تشکیل کشور یکپارچه و متحد سوریه در مرزهای رژیم صهیونیستی را از بین ببرد.

به نظر نمی‌رسد که دولت بنیامین نتانیاهو از اتحاد حکومت جدید دمشق با ترکیه راضی باشد به همین علت تلاش می‌کند قبل از موفقیت برنامه‌ها و طرح‌ها برای بازسازی اقتصادی و سیاسی سوریه، به این اتحاد پایان دهد. دولت نتانیاهو آگاه است که آنکارا در شمال سوریه منافعی دارد و با حمایت امریکا از نیروهای «قسد» که مراکز نگهداری اعضای داعش و خانواده‌هایشان را اداره می‌کنند، موافق نیست.

در این رابطه، امان نگران است که رژیم صهیونیستی با بهره‌گیری از سکوت امریکا و بی‌توجهی دونالد ترامپ و دولت او به آنچه پس از سرنگونی نظام اسد در سوریه می‌گذرد، دست به تکروی در سیاست‌های نظامی خود بزند. به خصوص که دولت ترامپ به آینده همکاری با حکومت احمد الشرع رئیس دورۀ انتقالی سوریه بی‌اعتنا است در حالی که الشرع به نوبه خود تلاش می‌کند پیام‌هایی اطمینان بخش برای واشنگتن بفرستد بدون آن که این پیام‌ها واکنش صریح امریکا را به دنبال داشته باشد.

رژیم صهیونیستی و سوریه

تهدید رژیم صهیونیستی برای منافع اردن در جنوب سوریه

اردن در برابر چالش‌های دشوار در جنوب سوریه مقاومت می‌کند. از سرگیری فعالیت هسته‌های خفته «داعش» در مناطق نزدیک به مرز اردن از یک سو، و احیا شدن قدرت باندهای تولید و قاچاق مواد مخدر برای تهدید کردن مرزهای شمالی اردن و از سر گیری عملیات قاچاق، می‌تواند نیروهای مرزبانی اردن را به تنهایی در برابر خطراتی قرار دهد که از جنوب سوریه متوجه اردن است. همچنین سیطره هر طرفی به‌جز دولت سوریه بر منابع آب جنوب این کشور، به معنای تهدید حقوق اردن برای استفاده از این منابع است که به 100 میلیون متر مکعب می‌رسد.

در این رابطه برخی منابع آگاه به گفتند، احمد الشرع پیام‌هایی برای عبدالله دوم پادشاه اردن ارسال کرده و در آن خواستار ایفای نقش نظامی اردن در مناطقی از جنوب سوریه شده است. هدف از این درخواست، محافظت از دولت جدید سوریه در برابر گروه‌های مسلحی است که زیر بار حکومت الشرع بر سوریه نرفته‌اند. به این مسئله باید نارضایتی برخی دروزی‌های جنوب سوریه از فقدان عدالت در تعامل با شهرهای مرزی سوریه که عمدتا اقلیت‌ها در آنجا ساکن هستند را افزود.

دولت اردن روابط خوبی با برخی گروه‌های مسلح در جنوب سوریه دارد ولی امان دیگر به دنبال حمایت از گروه‌های وابسته به خود در جنوب سوریه نیست که در سال‌های بحران سوریه، خط مقدم دفاع از مرزهای اردن محسوب می‌شدند.

سیاستمداران اردنی که با الشرق الاوسط گفت‌وگو کردند معتقدند رژیم صهیونیستی تحت رهبری یک دولت راستگرای افراطی، اکنون به علت برنامه‌هایش برای تجزیه کردن سوریه، چالشی امنیتی برای منافع اردن در جنوب سوریه محسوب می‌شود. همچنین با توجه به ماهیت تحولات کنونی در کرانه باختری و پافشاری وزیران راست افراطی در دولت نتانیاهو بر کوچاندن فلسطینی‌ها از کرانه باختری و فرستادن آنها به سمت اردن، رژیم صهیونیستی به خطری جدی در مرزهای غربی اردن تبدیل شده است. این‌ها عناوین بحران‌های در حال ظهور بین تل‌آویو و امان با توجه به قطع ارتباطات دیپلماتیک و سیاسی بین دوطرف هستند.

بیشتر بخوانید:

برگزاری نشست هیئت‌های بلندپایه عراق، اردن، سوریه و ترکیه در امان

منبع
الشرق الاوسط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا