اقتصادیخبر اولمقالات

آیا انرژی خورشیدی در تابستان به داد عراق می‌رسد؟

یک کارشناس انرژی عراق گفت تابستان سختی که امسال شهروندان را تهدید می‌کند، دولت را بر آن داشته تا به طور جدی به انرژی خورشیدی فکر کند.

میدل ایست نیوز: نگرانی از قطع صادرات گاز ایران به عراق، دولت بغداد را به سمت تکیه به انرژی خورشیدی سوق داد.

از نظر کارشناسان این امر به میزان فراهم کردن تسهیلات مورد نیاز شهروندان از جمله تجهیز پنل‌ها و باتری‌ها با قیمت‌های مناسب و اقساط آسان توسط دولت بستگی دارد.

با وجود تاکید آن‌ها بر این امر که انرژی پاک، جایگزین شبکه ملی برق نمی‌شود، پیشنهاد کردند که از آن در بخش کشاورزی و صنعتی و نهادهای دولتی فعال که در طول روز فعالیت می‌کنند، استفاده شود.

به گزارش العالم الجدید، پس از پایان معافیت اعطا شده به عراق توسط امریکا برای واردات گاز ایران، دولت عراق دوشنبه تصمیم‌های جدیدی برای اجرای پروژه‌های هوشمند انرژی خورشیدی اتخاذ و بر ضرورت تسریع در آماده‌سازی تهیه زمین‌هایی برای این پروژه‌ها تاکید کرد.

«کوفند شیروانی»، کارشناس انرژی عراق در گفت‌وگو با العالم الجدید گفت تابستان سختی که امسال شهروندان را تهدید می‌کند، دولت را بر آن داشته تا به طور جدی به انرژی خورشیدی فکر کند.

شیروانی افزود بحران برق همچنان ادامه دارد و کسری برق به ۲۶ هزار مگاوات می‌رسد. این کسری پس از قطع واردات گاز طبیعی و برق از ایران افزایش خواهد یافت و در نتیجه به حدود ۳۶ هزار مگاوات خواهد رسید که این درصد زیادی است و نشان دهنده نیاز ۷۰ درصدی به آن در حال حاضر است.

محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق با وزیر برق، گروه ملی راه حل‌های هوشمندانه و انرژی‌های تجدیدپذیر و شماری از استانداران و مشاوران، جنبه‌های فنی و راه حل‌های هوشمندانه در سازوکار و نحوه اجرای پروژه انرژی خورشیدی را بررسی کرد و در این نشست عملکرد سیستم‌های انرژی و میزان تولید آن‌ها از طریق وابستگی سامانه‌های انرژی خورشیدی و ارزیابی هوشمندانه و راه‌ها و روش‌های جمع‌آوری بررسی شد.

شیروانی افزود این کمبود شدید و نیاز به وجود جایگزین برای گاز، ممکن است با اتصال برق و گاز از کشورهای عضو شورای همکاری جبران شود اما حتی این راه حل‌ها به زمان زیادی نیاز دارد بنابر این یکی از جایگزین‌های عملی، حرکت به سمت انرژی خورشیدی است.

وی خاطرنشان کرد تنها پروژه امضا شده و در حال انجام، پروژه‌ای است که شرکت فرانسوی توتال انرژی با ظرفیت هزار مگاوات در حال اجرای آن است.

این کارشناس عراقی افزود عراق نیاز به احداث ۵ یا ۶ نیروگاه خورشیدی در مناطق مختلف کشور دارد به خصوص آنکه احداث این نیروگاه‌ها هزینه زیادی در بر نخواهد داشت و نگهداری آن آسان است و به سوخت نیاز ندارد.

وی افزود: آب و هوای عراق نیز به طور زیادی به احداث نیروگاه‌های انرژی خورشیدی کمک می‌کند. ما در ۳۵۶ روز از سال، حدود ۳۰۰ روز آفتابی داریم و در نتیجه فکر کردن به انرژی خورشیدی درست است و می‌توان انرژی بسیاری از استان‌های عراق را با این انرژی تامین کرد به ویژه اگر با شرکت‌های بزرگ قرار داد بسته شود.

حیدر محمد مکیه، رئیس سازمان ملی سرمایه گذاری عراق در ژوئیه ۲۰۲۴، مجوز سرمایه گذاری ویژه در پروژه نیروگاه برق انرژی خورشیدی با ظرفیت هزار مگاوات را با شرکت فرانسوی توتال انرژی در استان بصره امضا کرد. مکیه گفت این پروژه اولین فرصت سرمایه گذاری برای ساخت نیروگاه برق با انرژی خورشیدی در چارچوب طرح دولت برای تنوع بخشیدن به منابع انرژی تجدیدپذیر به شمار می‌آید.

این کارشناس انرژی بر این باور است که عراق همچنان در سرمایه گذاری در انرژی خورشیدی بسیار عقب مانده است در حالی که کشورهای شورای همکاری مانند امارات و عربستان پس از بی‌نیازی این سیستم‌ها ساخت آن‌ها را آغاز کردند که این امر به این معناست که این کشورهای برنامه‌ریزی برای دوره پس از نفت را آغاز کردند.

شیروانی افزود بودجه مالی موجود در وزارت برق برای احداث دو تا سه نیروگاه هر کدام با هزار مگاوات ظرفیت در سال کافی و هزینه هر یک نیروگاه بیش از ۸۰۰ میلیون دلار است. این یعنی پنج سال از این کار، کافی است تا بخش بزرگی از کسری موجود حل شود. این امر همچنین شهروندان و نهادهای رسمی را برای تکیه به انرژی‌ای که در حل این بحران کمک خواهد کرد، تشویق می‌کند.

در شنبه گذشته مصادف با ۸ مارس ۲۰۲۵، مدت زمان معافیت‌های داده شده به عراق از تحریم‌های امریکا بر ایران به پایان رسید و در نتیجه دولت بغداد نمی‌تواند گاز ایرانی لازم برای فعال‌سازی نیروگاه‌های برق سراسر کشور را وارد کند.

وزارت خارجه امریکا در یکشنبه گذشته تاکید کرد پایان دادن به معافیت‌هایی که به عراق اجازه می‌داد از ایران برق بخرد در چارچوب سیاست حداکثری دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور امریکا علیه ایران قرار دارد. این وزارتخانه با اشاره به تاکید واشنگتن بر مخالفت با ارائه هرگونه کمک اقتصادی به ایران تصریح کرد هدف از این کار پایان دادن به تهدید هسته‌ای ایران و محدود کردن برنامه‌های موشکی این کشور و جلوگیری از حمایت ایران از گروه‌های مسلح است.

از طرفی دیگر حمزه الجواهری، کارشناس نفت و انرژی عراق معتقد است فکر کردن به انرژی خورشیدی بسیار عالی است اما نمی‌تواند جایگزینی برای نیروگاه‌های گازسوز باشد چرا که انرژی خورشیدی تنها در روز فعالیت دارد و در شب برای ذخیره و کارکرد به باتری نیاز دارد بنابراین فعالیت این نیروگاه‌ها در شب ممکن نیست چرا که هزینه ذخیره‌سازی بیشتر از تامین انرژی از دیگر منابع مانند گاز است.

الجواهری افزود جهان تا کنون به کمتر از ۵ درصد از استفاده انرژی‌های پاک از مجموع انرژی تولیدی جهانی نرسیده است بنابر این هنوز بخش عظیمی از نیروگاه‌ها با سوخت‌های فسیلی و پس از آن انرژی هسته‌ای کار می‌کنند بنابراین طی قرن گذشته، سهم انرژی پاک تنها به ۵ درصد رسیده است.

این کارشناس انرژی بر این باور است که استفاده از انرژی خورشیدی در عراق برای بخش‌های کشاورزی و صنعتی و تامین انرژی نهاد‌های رسمی امکان پذیر است چرا که زمان فعالیت این بخش‌ها در طول روز است بنابراین تامین انرژی پاک برای کشاورزی و صنعت طی روز از طریق خورشید از نظر اقتصادی امری امکان پذیر است و بار زیادی را از دوش شبکه ملی عراق بر می‌دارد.

زیاد علی فاضل، وزیر برق عراق در فوریه گذشته از ساماندهی ۸ شرکت متخصص در زمینه انرژی خورشیدی طی مرحله اول ابتکار بانک مرکزی عراق خبر داد.

علاوه بر این همام الشماع، پژوهشگر امور اقتصادی اشاره کرد در بسیاری از خانه‌های عراق با صفحه‌های خورشیدی که حدود ۲۰ آمپر برق تولید می‌کند و هزینه آن تقریباً ۶ هزار دلار است، از انرژی خورشیدی استفاده می‌شود و با وجود اینکه این انرژی جایگزین دیگر منابع نمی‌شود، از فشار بر شبکه ملی عراق، می‌کاهد.

الشماع افزود پروژه انرژی خورشیدی در صورتی موفق می‌شود که دولت صفحه‌های خورشیدی و باتری‌های لیتیوم را با قیمت‌های مناسب و اقساط آسان از طریق وام بانک مرکزی که به طبقه متوسط داده می‌شود فراهم کند.

عراق برای فعال‌سازی نیروگاه‌های برق خود به ویژه در جنوب کشور به طور زیادی به گاز ایران وابسته است که این امر، عراق را در برابر هرگونه نوسانات در تامین گاز از ایران آسیب پذیر می‌کند.

ایران روزانه حدود ۵۰ میلیون متر مکعب از گاز عراق را که حدود یک سوم از نیاز این کشور است، تامین می‌کند.

این میزان برای تولید حدود ۶ هزار مگاوات برق کافی است اما برای تامین نیاز عراق در زمان اوج مصرف کافی نیست.

همچنین بخوانید

پایان معافیت‌های تحریمی امریکا؛ عراق در مسیر کاهش وابستگی انرژی به ایران

منبع
العالم الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 − 8 =

دکمه بازگشت به بالا