خبر اولسیاسی

میدل ایست آی: ریاست جمهوری بهانه است، بارزانی کرکوک را می خواهد

منابع بلندپایه در حزب دموکرات کردستان خبر دادند که عامل اصلی اختلافات احزاب کرد بر سر ریاست جمهوری مسئله کرکوک و منابع نفتی آن است.

میدل ایست نیوز: منابع بلندپایه در حزب دموکرات کردستان خبر دادند که عامل اصلی اختلافات احزاب کرد بر سر ریاست جمهوری مسئله کرکوک و منابع نفتی آن است.

پایگاه خبری تحلیلی «میدل ایست آی» در گزارشی به ناکامی مجلس عراق در برگزاری جلسه انتخاب رئیس جمهوری در این کشور در روز گذشته (دوشنبه 8 فوریه) پرداخت.

در این گزارش آمده که در حالی که سران دو حزب اصلی کرد یعنی حزب دموکرات به ریاست مسعود بارزانی و حزب اتحادیه میهنی به ریاست بافل طالبانی وارد رقابتی سخت برای معرفی نامزد ریاست جمهوری شده‌اند.

از سال 2005، بدون آنکه مبنای قانونی برای آن وجود داشته باشد، روند تقسیم قدرت میان سه طیف اصلی اجتماعی عراق به این ترتیب بوده که ریاست جمهوری سهم کردها و نخست‌وزیری سهم شیعیان و ریاست مجلس سهم اهل سنت باشد. همزمان دو حزب اصلی کرد با یکدیگر توافق کردند که حزب دموکرات ریاست اقلیم کردستان و حزب اتحادیه میهنی ریاست جمهوری عراق را به دست بگیرد.

اما حزب دموکرات این بار به این توافق بی توجهی نشان می‌دهد و وارد رقابت سخت با اتحادیه میهنی برای معرفی رئیس جمهوری شده و در این راستا با مقتدی صدر نیز توافق کرده است.

با وجود این، رهبران سیاسی نزدیک به مسعود بارزانی تأکید می‌کنند که مسئله ریاست جمهوری در واقع برای سران حزب دموکرات اهمیتی چندانی ندارد و دغدغه اصلی آنها بازیابی سلطه بر استان نفت‌خیز کرکوک است.

یکی از سران اتحادیه میهنی کردستان تأکید کرد: «ریاست جمهوری در واقع برای ما اهمیت چندانی ندارد، رقابت ما بر سر این منصب اقدامی تاکتیکی برای تحت فشار گذاشتن اتحادیه میهنی است».

این مقام افزود: «حزب دموکرات مطالبات مشخصی دارد و اگر اتحادیه میهنی متعهد به اجرای آنها شود، مقام ریاست جمهوری را به آنها واگذار می‌کنیم، اصلا رئیس جمهوری چه اهمیتی دارد، مسئله ما استاندار کرکوک است که برای ما از ریاست جمهوری و ریاست مجلس مهم‌تر است».

کرکوک مهم‌ترین منطقه مورد مناقشه میان بغداد و اربیل و در بر دارنده یکی از بزرگ‌ترین میدان‌های نفتی عراق است. در سال 2014 نیروهای پیشمرگه، وابسته به اقلیم کردستان عراق، با سوءاستفاده از آشوب امنیتی ناشی از حملات داعش و درگیری ارتش عراق به جنگ با تروریسم، وارد کرکوک شد و کنترل استان را به دست گرفت.

در سال 2017، با برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان، دولت مرکزی عراق با ارسال یک تیپ نظامی ارتش به کرکوک، که در کنترل اقلیم کردستان عراق بود، نیروهای پیشمرگه را از استان بیرون انداخت و کنترل استان را دوباره به دست گرفت.

مقام حزب دموکرات تأکید کرد که اهمیت کرکوک برای حزب دموکرات هم به لحاظ نفت آن است هم به لحاظ اهمیت کلیدی آن برای تأمین امنیت اربیل.

به گفته این عضو ارشد حزب دموکرات از شرق هم‌مرز ایران است و در جنوب به مناطق تحت کنترل گروه‌های وابسته به ایران نزدیک است و از شمال نیز با خطر داعش موجه است.

در سال 2021، اربیل دست‌کم 4 بار هدف حملات راکتی قرار گرفت که در یکی از آنها 9 سرباز امریکایی زخمی شدند.

یکی دیگر از سران حزب دموکرات تأکید می‌کند: «ما الان نمی‌دانیم در کرکوک چه خبر است، هیچ سلطه‌ای بر آن نداریم و این منطقه محل نفوذ «گروه‌های شبه‌نظامی» شده و این تهدیدی واقعی برای امنیت اربیل است».

او می‌افزاید: «از اتحادیه میهنی خواسته‌ایم که تعهد مکتوب درباره واگذاری منصب استانداری کرکوک به حزب دموکرات و اجرای اصل 140 قانون اساسی عراق درباره مناطق مورد مناقشه بدهند و در عوض ما مقام ریاست جمهوری را به آنها وگذار می‌کنیم».

همچنین بخوانید:

پشت پرده پافشاری حزب دموکرات بر ریاست جمهوری «هوشیار زیباری»

از طريق
ناس نیوز
منبع
میدل ایست آی

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا