اقتصادیخبر اولسیاسی

درباره میدان گازی الدره/ آرش چه می دانیم؟

نزاع ایران و کویت بر سر میدان گازی «الدره/ آرش» به دهه 1960 مربوط می‌شود که هر یک از این کشورها حقوق حفاری برای کشف گاز را به دو شرکت مختلف واگذار کرد.

میدل ایست نیوز: به نظر می‌آید که موضوع میدان گازی «الدره/ آرش» به مسئله تازه‌ای برای اختلاف در روابط ایران با کویت و عربستان شده است.

به گزارش «العربی الجدید»، نزاع بر سر این میدان گازی میان ایران و کویت به دهه 1960 مربوط می‌شود که هر یک از این کشورها حقوق حفاری برای کشف گاز را به دو شرکت مختلف واگذار کرد.

در سال 2011، ایران حفاری در این میدان را از سر گرفت و این باعث شد که کویت و عربستان درباره ترسیم مرزهای دریایی خود و ترسیم میدان‌های نفتی مشترک به توافق برسند.

سپس به مدت چند سال ایران و کویت مذاکراتی برای حل اختلافات بر سر منطقه کمربند ساحلی در مرز دریایی دو کشور اجرا کردند که نتیجه‌ای در پی نداشت.

در دسامبر 2019 کویت و عربستان یادداشت تفاهم «همکاری مشترک برای توسعه میدان الدره/ آرش» امضا کردند که در مارس 2022 عملی شد.

در 21 مارس عربستان و کویت، توافقی را برای توسعه این میدان گازی امضا کردند که به موجب آن شرکت نفط کویت و شرکت آرامکو اقدامات لازم برای توسعه این میدان گازی و استخراج آن را انجام می‌دهند.

«سعید خطیب زاده»، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به توافق اعلام شده میان عربستان و کویت درخصوص میدان مشترک گازی آرش/ الدره تاکید کرد بر اساس مقررات و رویه‌های بین المللی هرگونه اقدام در بهره برداری و توسعه این میدان باید با هماهنگی و همکاری هر سه کشور انجام شود و لذا اقدام اخیر کویت و عربستان در قالب یک سند همکاری، مغایر با رویه های جاری و مذاکرات انجام شده قبلی بوده و غیرقانونی است و تاثیری بر وضعیت حقوقی میدان نداشته و مورد تایید ایران نیست.

سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود که میدان گازی آرش/ الدره یک میدان مشترک بین کشورهای ایران، کویت و عربستان است و بخش‌هایی از آن در محدوده آب‌های تحدید حدود نشده بین ایران و کویت قرار دارد.

روز سه شنبه (29 مارس) «احمد ناصر الصباح»، وزیر خارجه کویت با انتشار بیانیه‌ای تأکید کرد که میدان الدره (آرش) کاملا متعلق به کویت و عربستان است و فقط این دو کشور حق سرمایه‌گذاری و بهره‌برداری در این میدان نفتی و گازی را دارند.

او این بیانیه را در توضیح آنچه در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای فرانسوی خود «ژان ایو لودریان» مطرح کرده بود منتشر کرد.

الصباح در این کنفرانس مطبوعاتی گفته بود که میدان گازی الدره پرونده‌ای سه‌جانبه میان کویت و عربستان و ایران است و ابراز امیدواری کرد که در این باره تفاهماتی انجام شود.

وزیر خارجه کویت در بیانیه خود تأکید کرد که منظور وی نه مالکیت بر میدان گازی الدره که بر اختلافات سه کشور بر سر کمربند ساحلی این منطقه بوده است.

همزمان «جواد اوجی» وزیر نفت ایران اعلام کرد که مطالعات جامع ‎میدان مشترک آرش با حفاری چاه اکتشافی و انجام لرزه‌نگاری تکمیل شده است.

وی تاکید کرد: بزودی با نصب جکت (پایه)، ‎عملیات‌ حفاری در این میدان آغاز خواهد شد.

بر اساس برآوردها حجم گازی که از میدان گازی «الدره/ آرش» قابل استخراج است 220 میلیارد مترمکعب است.

با توسعه این میدان گازی می‌توان روزانه یک ملیارد متر مکعب گاز طبیعی و 84 هزار بشکه گاز مایع استخراج کرد.

منبع
العربی الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا