مصر ساخت نیروگاه هسته ای را آغاز کرد
پیمانکار ساخت نخستین نیروگاه هسته ای مصر شرکت روسیه ای روساتم است.

میدل ایست نیوز: مصر اعلام کرد که پس از اخذ مجوزهای لازم برای پایگاه «ضبعه» در حال دریافت پروانه راه اندازی نیروگاه هسته ای در این پایگاه است.
وزارت برق و انرژی تجدیدپذیر مصر در 8 آوریل با صدور بیانیه ای رسمی اعلام کرد که این مجوز ازجانب هیئت نظارت هسته ای مصر صادر شده است و در مرحله بعد هیئت پایگا های هسته ای برای تولید برق با پیمانکاری روسی، شرکت «روساتم» استانداردهای مربوط به ایمنی پایگاه را تأمین می کند.
هیئت نظارت هسته ای مسئول نظارت بر همه فعالیت های هسته ای در مصر به منظور تأمین سلامت و ایمنی افراد و محیط زیست است و اختیار تعدیل و تعطیل و لغو پروانه را دارد.
صدور این مجوز به معنای آن است که پایگاه ضبعه استانداردهای لازم برای تبدیل شدن به نیروگاه هسته ای را دارد. این استانداردها همان است که آژانس بین المللی انرژی هسته ای تعیین کرده است.
وزارت برق و انرژی تجدیدپذیر مصر اعلام کرد که ساختمان های لازم برای بخش اداری و منطقه مسکونی کارشناسان مستقر و نیز دیواره خارجی پایگاه و دیواره داخلی اطراف رأکتورها را ساخته است.
«کریم الادهم»، سخنگوی رسمی هیئت نظارت هسته ای مصر گفت که این هیئت مجوز لازم درباره مکان نیروگاه را صادر کرده است. او افزود که هم اکنون هیئت مزبور در حال بررسی های گزارش مربوط به ایمنی هسته ای این پایگاه است.
نیروگاه هسته ای ضبعه قرار است چهار رآکتور هسته ای داشته باشد که آنها را شرکت روسیه ای Gidropress طراحی کرده است. این پایگاه در استان مرسی در ساحل دریای مدیترانه در فضایی به مساحت 45 کیلومتر مربع ساخته می شود و خط ساحلی آن 15 کیلومتر امتداد دارد.
در سال 2008 مصر و روسیه توافق نامه همکاری در بخش انرژی هسته ای غیر نظامی و در سال 2015 توافق نامه همکاری در ساخت نیروگاه هسته ای ضبعه را امضا کردند و در 2017 قراردادهای تجاری ساخت آن بسته شد.
این پروژه در 8 مرحله اجرا می شود. مرحله نخست آن ساخت رأکتورهاست که تا 2020 نهایی خواهد شد و کل پروژه قرار است در سال 2025 پایان یابد. هزینه برآوردشده برای این پروژه در مرحله اول 10 میلیارد دلار و هزینه کلی آن 25 میلیارد دلار است که بخش اعظم آن در قالب وام از روسیه به مصر پرداخت خواهد شد. وام روسیه 85 درصد کل هزینه های پروژه را تأمین می کند و بقیه آن را دولت تأمین می کند. قرار است سود وام روسیه بعد از تصفیه 5 میلیارد دلار باشد.
مصر در چارچوب «سند راهبری توسعه پایدار 2030» می کوشد که استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را تا سال 2030 تا 44 درصد افزایش دهد. هم اکنون 9 درصد انرژی استهلاکی در مصر تجدیدپذیر است.
«منیر جاهد» مدیر سابق نیروگاه ضبعه و مشاور فنی ساخت نیروگاه هسته ای درباره نگرانی های ایمنی و بهداشتی ساخت این نیروگاه می گوید که قرار است سوخت هسته ای مصرف شده از پلوتونیوم و اورانیوم به روسیه منتقل شود و شرکت روساتوم پس از بررسی های لازم آن را در شیشه های نشکن مخصوص بسته بندی کند و به مصر بفرستد و آنجا زیر زمین دفن شود.
«مدحت سابق» استاد فیزیک هسته ای و کارشناس ایمنی اشعه نیز تأکید کرد که انتخاب منطقه بضعه برای همین بود که این منطقه بسیار ایمن و مناسب و نزدیک آب است که به از آن برای سرد کردن نیروگاه استفاده می شود. زمین نیروگاه نیز از کمربند مناطق زلزله خیز دور است و احتمال تشعشعات را کم می کند. ضمن اینکه نزدیک ترین مجموعه مسکونی از آن 60 کیلومتر فاصله دارد.
این نیروگاه قرار است برای تولید برق در مصر استفاده شود.
رؤیای ساخت نیروگاه هسته ای در مصر به دهه 1950 و حکومت «جمال عبدالناصر» برمی گردد. آن زمان شوروی متحد قدرتمند عبدالناصر بود و همکاری های دو کشور برای ساخت نیروگاه هسته ای در منطقه انشاص در شمال شرقی قاهره در 1961 آغاز شد. این پروژه بعدتر در زمان «انور السادات» با همکاری ایالات متحده پیگیری شد اما هیچ گاه به ساخت نیروگاه نینجامید.