
میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه ایندیپندنت عربی، قدمت آشپزخانه بغدادی به زمان خلافت عباسی بازمی گردد که از سال 762 میلادی تا سال 1258 میلادی ادامه یافت، یعنی بیش از پنج قرن و در این دوره، اقوام و تمدن ها در هم آمیختند.
التبغدد
التبغدد، کلمه ای است که سایر شهرهای بزرگ برای توصیف زندگی مردم بغداد به کار می برند که به دلیل پر شدن خزانه های مالیاتی به سطحی از تجمل و رفاه و دانش رسیده اند که در بیت المال وزارتی ایجاد شده است و کارگران آن صدها نفر هستند و میلیون ها نفر از آن بازدید می کنند.

این ناز و نعمت زندگی عباسی بر غذا ها و نوشیدنی های مردم تاثیر گذاشت و زندگی در آن بر دو چیز وابسته بود: آب های جاری بر دو سمت رودخانه دجله و فرات و فراوانی کشاورزی که محصولات متعدد و متنوعی فراهم می کرد و وجود انواع محصولات کشاورزی باعث ایجاد تنوع غذا ها و نوشیدنی ها شد که آب آن از طریق شبکه آبیاری شگفت انگیزی از رودخانه دجله و فرات تامین می شد.
از آداب و رسوم مردم بغداد، صبحانه بغدادی آنهاست که در مناطق مختلف شهر متنوع است، تا جایی که فکر می کنید شهری است که برای صبحانه از خواب بیدار می شود و می نشیند تا غذاهای لذیذی را بچشد که بازارهایش را پر کرده و تا محله های مختلف امتداد یافته است.
کاهی و گیمر (کاهی و سرشیر )
غذاهای صبحگاهی بسیاری وجود دارند که مردم عراق عادت به استفاده از آنها دارند، از مهم ترین آنها کاهی و سرشیر است که یک غذای محبوب خاص عراق است.

این غذا، شیرینی طعم کاهی را که یک نوع نان برشته است که در آن روغن جامد و شیره استفاده شده است و در روغن غلطانده شده با طعم سرشیر در کنار هم دارد که یک نوع چربی حیوانی است که از شیر گاومیش های روستاهای اطراف بغداد به دست می آید و عملیات آماده سازی آن از ساعت چهار صبح و در زمان برودت هوا آغاز می شود.
کسانی که کاهی را تهیه می کنند با مهارت و با تجربه این کار را انجام می دهند تا طعم و بوی متفاوتی داشته باشد و کارگران ماهری آن را تهیه می کنند که تنها در صبح های زود می توانی آنها را ببینی و وسط روز، در ساعت دوازده ناپدید می شوند تا صبحانه ای را آماده کنند که به عنوان لطیفه، صبحانه عروس و داماد نامیده می شود و در سه روز اول عروسی رسم بر آن است که خانواده عروس و داماد، سینی های سرشیر و کاهی برشته در فرهای خاص را می آورند.
صبح مردم بغداد بدون خوردن کاهی و سرشیر همراه با عسل یا شیره، شیرین نمی شود و گروه های بسیاری از کارگران هستند که به تهیه و برشته کردن خمیر کاهی مخلوط با روغن مشغول هستند و همچنین زنان کشاورز بسیاری هستند که سحرگاهان، شیر گاومیش را به کارگاه ها و تولید کننده های سرشیر لذیذ تحویل می دهند.
زمان خوردن این غذا که با نوشیدن چای عراقی به پایان می رسد تا ساعت دوازده ظهر ادامه دارد.

باگله بالدهن ( باقلا در روغن) یک صبحانه بغدادی کامل !
از غذاهای مشهور دیگری که صبح ها خورده می شود، باقلا همراه با روغن حیوانی است که مردم بغداد به عنوان وعده صبحگاهی از آن استفاده می کنند و آن، غذایی مملو از روغن است که صبح ها معمولا در فصل زمستان خورده می شود.

برخی ترجیح می دهند که صبحانه بغدادی خود را با خوردن کبه موصلی یا کبه سرای مشهور آغاز کنند و این غذا با گوشت گوسفند و چاشنی های مختلف پر شده است که طعم خاصی به آن می دهند و مهم ترین آنها فلفل قرمز است و به همراه نان داغ مخصوص عراق خورده می شود که به آن صمون می گویند.
این غذاها غالبا انرژی لازم افراد برای کارکردن را تامین می کنند و آنها را قادر می سازند که منتظر ناهار معمولا دیرهنگام بمانند، به ویژه شاغلین و کارکنان کارگاه ها که معمولا تا ساعت پنج عصر قادر به خوردن ناهار در منازل خود نیستند، بنابراین به یک صبحانه چرب متوسل می شوند که به آنها انرژی می دهد تا گرسنگی خود را برطرف کنند.
کبه عراقی(كبة موصلية)
روش تهیه کبه عراقی در استان ها و شهرهای مختلف متفاوت است.
برخی دیگر غذای مخلمه را برای صبحانه ترجیح می دهند و مخلوطی از گوشت گوسفند و تخم مرغ سرخ شده و گوجه فرنگی و چاشنی های مختلف است که طعم لذیذ خاصی به آن می دهند.

آداب خوردن صبحانه در عراق تنها با نوشیدن چای به پایان می رسد که در ابتدای قرن گذشته به کشورهای عربی وارد شد.