خبر اولدیدگاهمقالات

عراق چگونه می‌تواند جلوی حملات مکرر ترکیه را بگیرد؟

نصب سامانه پدافند هوایی پیشرفته، استفاده از مبادله تجاری به عنوان اهرم فشار و پیگیری از طریق روش های دیپلماتیک از جمله اقداماتی است که کارشناسان امنیتی آن را عامل بازدارنده حملات مکرر ترکیه به شمال عراق می دانند.

میدل ایست نیوز: متخصصان امنیتی معتقدند دولت عراق می تواند با اتخاذ اقداماتی مانع از حملات مکرر ترکیه به شمال عراق شود.

آنها برخی از این اقدامات را نصب سامانه پدافند هوایی پیشرفته، استفاده از مبادله تجاری به عنوان اهرم فشار و پیگیری این موضوع از طریق روش های دیپلماتیک عنوان کردند.

کارشناسان امنیتی در این رابطه بیان کردند که عملیات نظامی ترکیه در عراق با هدف تنش آفرینی و نفوذ در خاک عراق انجام می شود. آنها اشاره کردند که ترکیه از سکوت دولت عراق و اقلیم کردستان سوء استفاده می کند و گفتند که عراق می تواند برای مقابله با حملات مکرر ترکیه، از مبادله تجاری دو کشور که حجم آن به بیش از ده ملیارد دلار می رسد، به عنوان اهرم فشار استفاده کند.

عملیات اخیر ترکیه در عراق تحت عنوان قفل المخلب (قفل پنجه) تنها چند روز پس از سفر رسمی مسرور بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق به ترکیه و دیدار با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه آغاز شد.

در همین راستا، فاضل ابو رغیف، کارشناس مسائل امنیتی در گفت وگویی با العالم الجدید گفت: ترکیه به دنبال انجام عملیات و تشدید تنش در شمال عراق است و برای افزایش حملات خود دلایل مختلفی را ذکر می کند؛ گاهی حضور حزب دموکرات را بهانه می کند و گاهی به معاهده لوزان اشاره می کند که همه این ها بهانه های واهی و غیر قابل توجیه هستند.

وی افزود: وزارت خارجه ترکیه سال گذشته 37 موضع در خاک عراق را از جمله اردوگاه و پایگاه به نیروهای ترکیه برای استقرار پیشنهاد داد. عراق قدرت زیادی برای مقاومت در برابر ترکیه به واسطه بیش از 16 میلیارد حجم تبادل تجاری سالانه دارد. عراق می تواند به صورت حرفه ای با این پرونده تعامل کند به ویژه با توجه به آنکه لیر ترکیه دچار سقوط و فروپاشی آشکاری شده است.

این کارشناس امنیتی در ادامه بیان کرد که عراق باید از محکوم کردن عملیات ترکیه فراتر برود و این موضوع را در شورای امنیت و برای صدور قطعنامه ای که مانع از نفوذ بیشتر ترکیه در خاک عراق شود، مطرح کند.

وی خواستار نصب پدافند هوایی یا سامانه پاتریوت یا C300 شد و گفت که حاکمیت هر کشور از پدافند هوایی آغاز می شود بنابراین باید آسمان و حریم هوایی عراق حفاظت شود و در صورت ناتوانی در مقابله با این خطر از سوی ترکیه به جامعه بین الملی متوسل شد.

از سوی دیگر حسین الکنانی، دیگر کارشناس امور امنیتی در گفت وگویی با العالم الجدید گفت: ترکیه اهداف زیادی در خاک عراق دارد و از بی ثباتی این کشور استفاده می کند و تلاش می کند وضعیت جدیدی را بر دولت فدرال عراق و دولت ایالتی اقلیم کردستان تحمیل کند.

الکنانی افزود: اقلیم کردستان تنها نظاره گر است و اقدامی در مقابل نفوذ ترکیه به خاک عراق نمی کند. ترکیه جاه طلبی هایی در شمال عراق دارد که برای آن بهانه می تراشد تا عملیات نظامی انجام دهد و تلاش می کند به عمیق ترین نقطه از خاک عراق برسد که این امر نقض صریح حاکمیت عراق است.

وی بیان کرد: دولت عراق نیز نظاره گر است و بسیاری از سیاسیون نیز به دلیل ارتباط منافع خود با ترکیه نظاره گرند و بعید است دولت بتواند از طریق نظامی مانع حملات ترکیه شود.

این کارشناس مسائل امنیتی گفت که عراق اهرم فشار زیادی دارد و بارزترین آن مبادله تجاری با ترکیه است که اگر از آن استفاده کند، عامل بازدارنده محکمی در برابر سیاست ترکیه در قبال عراق خواهد بود.

دولت عراق علاوه بر سکوت در برابر تکرار حملات ترکیه به خاک عراق و نقض صریح حاکمیت آن، هیچ‌گونه اقدام و سازوکاری برای جلوگیری از فعالیت های ترکیه اتخاذ نمی کند.

روز گذشته، وزارت دفاع ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که یک عملیات نظامی با استفاده از جنگنده و بالگرد و پهپاد برای پشتیبانی از نیروهای ویژه و کوماندوهای ترکیه در شمال عراق آغاز شده است.

وزارت امور خارجه عراق امروز با صدور بیانیه ای شدید اللحن حمله نظامی ترکیه به خاک این کشور را با قاطعیت محکوم کرد و آن را خلاف قوانین بین‌المللی و اصل حسن همجواری دانست.

گفتنی است پارلمان ترکیه در 26 اکتبر 2021 به تمدید حضور نیروهای نظامی ترکیه در عراق و سوریه به مدت دو سال دیگر رای مثبت داد.

ترکیه از ابتدای سال 2021 عملیات نظامی خود در عراق را در سطح گسترده ای افزایش داد و عملیات های هلی برن زیادی در خاک عراق انجام داد. این کشور مراکز امنیتی متعددی در مناطق مختلفی از دهوک و نینوا ایجاد کرد و از ایجاد یک پایگاه نظامی جدید در خاک عراق با هدف تعقیب عناصر حزب کارگران کردستان به ویژه در شهر سنجار در استان نینوا خبر داد.

همچنین بخوانید

نقض صریح‌ حاکمیت عراق با بیش از هفت هزار نیرو و ۳۰ پایگاه نظامی ترکیه

منبع
العالم الجدید

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا