میدل ایست نیوز: به نوشته وبگاه الجزیره، مسجد اموی دمشق همان مسجدی است که «محمد ابوالهدی الیعقوبی»، عالم سوری درباره آن گفت: مسجدی است که در همه شهرهای اسلامی نظیر ندارد.
«ابن جبیر»، جهانگرد و شاعر اندلسی آن را مشهورترین مساجد اسلام در زیبایی و استحکام بنا و معماری عجیب و تزیینات توصیف کرد.
بر اساس گفته «فیلیپ حتی»، پژوهشگر لبنانی، مسجدی که امروز به نام مسجد بزرگ بنی امیه یا مسجد جامع دمشق شناخته می شود، هزاران سال پیش معبد خدایان دو تمدن کنعانی و اموری بوده است و پس از آن معبدی برای حدد، خدای آرامی بود و سپس ژوپیتر، الهه رومی و در عصر بیزانس در قرن ششم پس از میلاد به کلیسای جامع یوحنا المعمدان تبدیل شد.
این کلیسا توسط «ولید بن عبدالملک»، خلیفه اموی و فاتح شهر دمشق در سال 13 هجری به مسجد تبدیل شد.
خانواده های سوری هر سال پیش از آغاز ماه مبارک رمضان برای ورود به این ماه آماده می شوند و شهر دمشق همچنان آداب و رسوم خاص خود را در ماه رمضان حفظ کرده است که آن را از بقیه کشورهای اسلامی متفاوت می کند؛ چنان که فعالیت ها و مراسمی در همه مساجد و مراکز مذهبی و در راس آنها مسجد جامع اموی در فاصله زمانی میان افطار و سحر برگزار می شود.
گروه تواشیح خاص مسجد اموی یکی دو ساعت قبل از نماز صبح با حضور جمع کثیری از مردم شهر دمشق، خواندن آوازهای مذهبی را آغاز می کند و یک ربع قبل از اذان صبح، اذان آغاز زمان روزه داری گفته می شود و آیات قرآن کریم تلاوت می شود و اذان توسط مؤذن خوانده می شود.
یک ساعت پیش از زمان افطار، یکی از علمای دینی شهر موظف می شود که برای نمازگزارانی که در مسجد جمع شده اند، خطبه بخواند و پس از آن، آوازهای مذهبی خوانده می شود.
مسجد اموی در سنت گفتن اذان دسته جمعی منحصر به فرد است و در گذشته گروه کاملی از مؤذنین اذان را می گفتند تا صدای آن به دورترین مسافت ممکن برسد.
پس از آنکه بلندگو ها مورد استفاده قرار گرفتند، اذان گروهی در حیاط مسجد به عنوان یک آیین ویژه مسجد اموی اجرا می شود.
پس از ادای نماز مغرب به صورت جماعت توسط نمازگزاران، برخی از مردم دمشق وظیفه توزیع آنچه را موائد الرحمن(سفره های رحمن) نامیده می شود میان فقرا و نیازمندان به عهده می گیرند که شامل صرف افطار گروهی در حیاط مسجد است.
این رسم در سال های اخیر که شهر با بحران های اقتصادی و معیشتی بسیاری رو به رو شده، رواج یافته است.