سیاسی

نفوذی‌ها در کشتار مردم عراق دست داشتند

کمیسیون حقیقت یاب دولت عراق از دست داشتن افراد نفوذی وابسته به جناح‌های مختلف در کشتار مردم عراق و نیروهای امنیتی این کشور در جریان اعتراضات ماه گذشته در مناطق جنوب عراق خبر داد.

میدل‌ایست نیوز: کمیسیون حقیقت یاب دولت عراق خبر داد که افراد نفوذی وابسته به برخی از جناح‌ها در کشتار مردم عراق و نیروهای امنیتی این کشور در جریان اعتراضات گسترده ماه گذشته در مناطق جنوب عراق دست داشته‌اند. این اعتراضات به ویژه در استان بصره برگزار شد که علی رغم ثروت نفتی عظیم، اما ساکنان آن با فقر، بیکاری، نبود آب سالم دست به گریبان هستند و در محیطی آلوده زندگی می‌کنند.

این کمیسیون، متشکل از بازپرس‌های دستگاه‎های امنیتی و اطلاعاتی عراق، 15 سپتامبر گذشته به دستور «حیدر العبادی»، نخست‌وزیر پیش برد امور این کشور، فعالیت‌های خود را آغاز کرده بود. این کمیته مسئولیت داشت که در خصوص فعالیت‌های خشونت‌آمیزی که در روزهای ابتدایی ماه گذشته بر تظاهرات مردمی در عراق سایه افکند، تحقیق کند که به کشته‌ و زخمی شدن افراد عادی و نیروهای امنیتی، سوزاندن ساختمان نهادهای دولتی، دفاتر احزاب و گروه‌‌های مسلح نزدیک به ایران در بصره منجر شد. علاوه بر این در جریان این آشوب‌ها ساختمان کنسولگری ایران در بصره نیز به آتش کشیده شد.

در این میان نسبت به بی‌طرف بودن این کمیسیون شک و تردیدهایی وجود داشت؛ مبنی بر اینکه هدف اولیه این نهاد عبور از یک تنگنای دوگانه است. موضوع اول که باید توسط این نهاد حل و فصل می‌شد هجوم نیروهای امنیتی و گروه‎‌های مسلح وابسته به برخی از جناح‌ها به تظاهرات‌کنندگان بود که به کشته و زخمی شدن آنان منجر شده بود و مسأله دوم هجوم تظاهرات‌کنندگان خشمگین به سمت مقرهای احزاب سیاسی بود که در دولت عراق حضور دارند. علاوه بر این ساختمان کنسولگری ایران نیز از خشم مردم و آسیب در امان نماند.

در گزارشی که کمیسیون حقیقت یاب منتشر کرده اشاره شده بود که نیروهای امنیتی به سمت تظاهرات‌کنندگان شلیک نکرده‌اند و کشته شدن برخی از افراد –که در این گزارش به احترام خانواده‌هایشان از آنان با نام شهید یاد شده بود- و نیز زخمی شدن گروهی دیگر از شهروندان و نیروهای امنیتی نتیجه شلیک گلوله از سوی افراد نفوذی به سمت آنان بوده است. همچنین در این گزارش آمده که این عناصر خراب‌کار، وابسته به برخی از احزاب بوده‌اند اما نامی از این احزاب به میان نیامده است.

 یکی از فعالان جنبش اعتراضی جنوب عراق معتقد است که آوردن نام «احزاب» در این گزارش ضعف آن را دو چندان می‌کند و نشان می‌دهد که برخی از نهادهای حزبی در این کمیسیون حضور دارند که درصدد تصفیه حساب با رقیبان سیاسی خود هستند.

همچنین این فعال که نخواست نامش فاش شود با انتقاد از نتایج به دست آمده در طول این بررسی‌ها گفت: این نتایج برای کمرنگ کردن موضوع است و به طور متعمدانه مشخص نمی‌کند که مسئولیت وقوع این اتفاقات برعهده چه کسانی است؛ حال آن که باید در حق قربانیان منصفانه رفتار شود و مسئولان این امر تحت پیگرد قرار بگیرند.

وی ادامه داد که گزارش منتشر شده بیشتر برای تحریف حقیقت، منتشر شده است نه شفاف‌سازی آن. این گزارش تداوم وجود فساد گسترش‌یافته در کشور است. فساد در عراق تنها ثروت مردم را نابود نمی‌کند بلکه خون و جان آنان را نیز هدر می‌دهد.

کمیسیون حقیقت یاب در گزارش خود منتشر کرده بود که 9 تن از تظاهرات‌کنندگان در جریان فعالیت‎های خشونت آمیز جان خود را از دست داده‌اند و در عین حال بسیاری از نیروهای امنیتی نیز مجروح شده‌اند.

این کمیسیون با انتقاد از پلیس استان بصره آورده بود که این نهاد مسئولیت خود را در محافظت از ادارات دولتی به خوبی انجام نداده و نیروهای خود را به درستی در سطح استان مستقر نکرده است. همچنین واکنش فرماندهی عملیات بصره -تحت اوامر ارتش- به این موضوع فوری نبوده و برای بررسی آن اقدام نکرده و تنها به اطلاعات به دست آمده بسنده کرده است. در نتیجه تمام این شرایط دست به دست هم داده تا بی‌ثباتی در استان به اوج خود برسد

کمیسیون حقیقت یاب دولت عراق یکی از دلایل ترک مسئولیت نیروهای پلیس استان بصره را وابستگی‌های حزبی آنان دانسته است.

در جریان این اعتراضات که تظاهرات‌کنندگان شعارهای مخالف با احزاب سیاسی و گروه‌های مسلح سر می‌دانند، انگشت اتهام به سمت طرفداران «مقتدی صدر» یکی از رهبران شیعه در عراق نشانه رفت که خود منتقد شدید احزاب حاکم بر عراق است. احزاب شیعی عراق به محض آغاز اعتراضات با شوک قابل ملاحظه‌ای مواجه شدند، چراکه این تظاهرات در مناطقی برگزار شد که به عنوان یک آغوش ملی برای این احزاب تلقی می‌شد.

همچنین کمیسیون حقیقت یاب با انتقاد از حاضر نبودن «اسعد العیدانی» استاندار بصره، و نیز رئیس و اعضای مجلس این استان در صحنه اتفاقات و عدم کمک‌رسانی آنان برای حل بحران به وجود آمده نوشت: فعالیت‌های اطلاعاتی پیشدستانه در این برهه زمانی ضعیف بوده که به کاهش سرعت انجام اقدامات امنیتی منجر شده است. 

منبع: العرب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا