امارات در پی بازگشت به سوریه؟
گزارش ها نشان می دهد که سه گروه از هم پیمانان لبنانی امارات به ابوظبی دعوت شده اند تا «درباره مسائل منطقه» به خصوص سوریه و ایران مذاکراتی داشته باشند.
میدل ایست نیوز: سه روز پی در پی وزیر مشاور در امور خارجی امارات با سه نماینده مجلس لبنان، «تیمور جنبلاط» و «سامی الجمیل» و «ملحم الریاشی»، دیدار کرد. هدف ظاهری امارات متحده از این دیدارها (که برخی آن را اعلام نکردند و برخی دیگر درباره هدف آن حرف های دیگری زدند) این بود که بگوید همچنان در صحنه سیاسی لبنان حضور دارد و مضمون دیدارها رساندن پیغامی درباره تحولاتی در مواضع در سطح منطقه ای و به خصوص سوریه بود.
به گزارش الاخبار، روز 12 اکتبر تیمور جنبلاط و وائل ابوفاعور، نمایندگان مجلس لبنان با «انور محمد قرقاش»، وزیر امور مشاور در امور خارجی امارات، دیدار کردند و فردای آن سامی الجمیل، رئیس حزب کتائب لبنان، به همراه «صلیم الصائغ» و «آلان حکیم»، وزرای سابق دولت لبنان، به دیدار قرقاش رفتند و باز روز بعد از آن قرقاش ضیافت شامی برای ملحم الریاشی وزیر اطلاع رسانی و رئیس حزب «نیروهای لبنانی» برپا کرد.
جنبلاط در بیانیه رسمی ای که درباره دیدار خود منتشر کرد تأکید کرد که این سفر «به دعوت شورای تجاری لبنان» بوده و او با فعالان اقتصادی لبنانی در ابوظبی دیدار کرده و سپس برای دیداری مشابه به منظور بررسی فعالیت های انتخاباتی «حزب ترقی خواه سوسیالیست» به دبی رفته است. برخلاف جنبلاط، جمیل به دیدار خود «اعتراف» و دریافت دعوتی از سوی سران حکومت امارات را مایه افتخار دانست. اما سفر وزیر اطلاع رسانی حالتی محرمانه پیدا کرد. جالب است که برخلاف سفرهای جمیل و جنبلاط که با هیئت همراه بود، الریاشی به صورت شخصی و به نمایندگی از حزب نیروهای لبنانی دعوت شده بود. اینگونه بود که دو جناح از جریان موسوم به 14 مارس «به صورت کاملا تصادفی» با یک پرواز به امارات رسیدند. حتا سه دیدار جداگانه ولی همزمان با یک مقام اماراتی آن هم در آستانه تشکیل دولت در لبنان هم «کاملا تصادفی» بوده است. این چیزی است که انتظار دارند باور کنیم.
طراح این سه دیدار «حمد الشامسی» سفیر امارات در بیروت بوده است، دیپلماتی با سوابق امنیتی که هربار احساس می کند که عربستان به نوعی پا پس کشیده برای «جبران کاستی ها» وارد عمل می شود. این شخص نظریه ای دارد با مضمون «خالی گذاشتن صحنه برای حزب الله». مشکل این سفیر این است که کشورش در صحنه منطقه ای جز زیر سایه عربستان «بازی نمی کند». مثلا «هر فلس پولی که ابوظبی به احزاب لبنانی می دهد با اطلاع و رضایت خاطر ریاض است». این ذهنیت آقای سفیر امارات در بیروت و سیاستی که ابوظبی و ریاض در لبنان پیشه کرده اند باعث می شود که سخت بتوانیم باور کنیم که آن دیدارها با «حسن نیت» انجام شده است، حتی اگر منابع بخواهند اینگونه جا بزنند که «هدف از این دیدارها اطمینان بخشی به طرف لبنانی است تا بدانند امارات همچنان از آنها حمایت می کند و پیگیر امور لبنان است».
الجمیل در نشست دفتر سیاسی حزب کتائب، پس از دیدارش با وزیر مشاور در امور خارجی امارات، گفت که دعوت امارات را پذیرفته و با میزبان خود درباره مسائل منطقه ای گفت وگو کرده و با آنان درباره «ضرورت بی طرف ماندن شهروندان لبنانی ساکن امارات در مواضع سیاسی نیروهای محلی لبنان و اینکه این شهروندان هزینه آن اظهارات را نپردازند» بحث کرده است. اما کسانی دیگری که با قرقاش دیدار کرده اند تأکید می کنند که موضوع شهروندان لبنانی ساکن امارات در این دیدارها مطرح نشده است.
آن منابع می گویند که «این دیدارها کاملا معمولی و بدون دستاورد خاصی» بوده است و آن را در چارچوب «تمایل ابوظبی برای اطلاع از اوضاع منطقه و بررسی آن» می دانند. گفته شد که امارات «تمایل دارد ما را به عنوان دوستانش در جریان تحولات منطقه ای در پرونده های ایران و قطر و سوریه قرار دهد». خنده دار نیست؟ حتما شما هم می پرسید که حزب کتائب با سه نماینده در مجلس در سطح محلی هم حاشیه ای محسوب می شود، حالا چرا باید در جریان مسائل «منطقه» ای قرارش داد؟ چرا دولت امارات برایش مهم است که «دیدگاه هایش درباره منطقه» را با تیمور جنبلاط درمیان بگذارد که هنوز از زیر سایه پدرش درنیامده و بزرگ ترین دغدغه خودش و پدرش «حضور» در صحنه سیاسی است؟ تنها گروهی که می شود دعوت شدنش به لبنان را درک کرد حزب نیروهای لبنانی است که ابزار اصلی برای اجرای نقشه های کشورهای حاشیه خلیج فارس در لبنان دانسته می شود. تبادل اطلاعات با این گروه به منظور استفاده از این اطلاعات در سطح محلی موضوعی مهم است و به سبب همین اهمیت است که سفر الریاشی محرمانه مانده است.
«واقعا درباره هیچ موضوع مهمی از جمله تشکیل دولت لبنان بحثی نداشتیم». آیا امارات در پی راه اندازی کارزاری تازه (کارزاری سیاسی و اقتصادی و چه بسا امنیتی) علیه حزب الله و لبنان نیست؟ «هیچ. اماراتی ها اساسا چشمشان به امریکاست و بر اساس آن مصالحشان را تعیین می کنند». امریکا آماده اجرای دور تازه ای از تحریم ها علیه ایران است و هر روز شمار تازه ای از شرکت ها و بازرگانان لبنانی را در سیاهه تحریم هایش قرار می دهد. با این همه آن منابع همچنان پافشاری می کنند که خبری از جبهه ای تازه نیست «هرچند پیش بینی امارات درباره مرحله تازه منطقه این است که مرحله دشواری خواهد بود». برخی از کسانی که با قرقاش دیدار کرده اند می گویند که «در این گفت وگو نگاه باز امارات به سوریه را دیدیم که هنوز در اولین مراحل است». این تأییدی است بر آنچه روزنامه الاخبار در نیمه سپتامبر گذشته درباره دیدار علی محمد بن حماد الشامسی، نایب رئیس شورای عالی امنیت ملی امارات، با سرلشکر «دیب زیتون»، رئیس اداره عمومی اطلاعات سوریه، منتشر کرده بود. منابع لبنانی افزوده اند که مقامات ابوظبی در پی «تشکیل تجمعی عربی برای مشارکت در آینده سیاسی و اقتصادی سوریه» هستند و با این موضوع که «بشار اسد در ریاست جمهوری سوریه بماند» کنار آمده اند.