
میدل ایست نیوز: یک منبع آگاه از شکست تلاش «هادی العامری»، رئیس ائتلاف فتح (شاخه نظامی الحشد الشعبی) در متقاعد کردن نیروهای جداشده از الحشد الشعبی به انصراف از موضعشان خبر داد.
اوایل هفته گذشته، چهار تیپ از نیروهای الحشد الشعبی که تابع مدیریت عتبات مقدسه در کربلا هستند و در رسانه ها از آنها به «حشد مرجعیت» یاد می شود با صدور بیانیه ای اعلام کردند که «با هدف اصلاح مسیرهای پیش گرفته شده» از سازمان الحشد الشعبی جدا و تابع دفتر فرماندهی کل نیروهای مسلح می شوند.
پس از صدور این بیانیه، هادی العامری در سفر به کربلا به دیدار «سید احمد الصافی»، نماینده مرجعیت عالی شیعه، رفت و درباره موضوع جدایی این نیروها با وی مذاکره کرد.
این منبع ضمن تأیید اخبار منتشرشده پیشین درباره پیشنهادهای العامری مبنی بر «برکناری ابوفدک المحمداوی از ریاست ستاد الحشد الشعبی و تعیین دو معاون رئیس سازمان حشد که یکی از آنها نماینده گروه های تابع عتبات باشد»، گفت که این پیشنهاد با مخالفت قاطع نماینده آیت الله سیستانی مواجه شده است.
به گفته این منبع، در پی این مخالفت پروژه العامری برای بازگرداندن این نیروها کاملا شکست خورده است.
این منبع همچنین تأکید کرد که 10 گروه مسلح دیگر که ازجمله شامل همه گروه های مسلح اهل سنت و سرایا السلام می شود در آینده ای بسیار نزدیک از سازمان حشد جدا خواهند شد و افزود که مجموع این نیروها شامل 90 هزار نیروی مسلح (کل نیروهای حشد 164 هزار نفر برآورد شده است) می شود.
ازسوی دیگر، «هشام الهاشمی»، کارشناس مسائل امنیتی در عراق، تأکید کرد که به اطلاعاتی دست یافته که نشان می دهد گروه های مسلح موسوم به حشد عشایری که از عشایر اهل سنت تشکیل شده اند در پی انضمام به حشد مرجعیت هستند.
الهاشمی تأکید کرد که نیروهای مسلح عشایری استان های انبار و صلاح الدین و جنوب نینوا و منطقه موسوم به سهل نینوا مذاکرات خود را با نیروهای حشد تابع عتبات آغاز کرده و برای انضمام به آنها اعلام آمادگی کرده اند.
او گفت که علاوه بر 4 تیپ جدا شده، حدود 10 تیپ دیگر به اضافه 14 تیپ حشد عشایری و همچنین سرایا السلام (شاخه نظامی جریان صدر) تصمیم گرفته اند که دست به اقدامی مشابه بزنند.
وی تأکید کرد که در صورت تحقق چنین چیزی سازمان الحشد الشعبی صرفا متشکل از نیروهای وابسته به ایران و نهادی بسیار ضعیف خواهد بود به خصوص که همه گروه های جدا شده و گروه هایی که در آستانه جدایی هستند بر ضرورت «رعایت عدالت در تقسیم مناصب» تأکید کرده اند که نتیجه آن چیزی جز تضعیف موقعیت نیروهای وابسته به ایران در سازمان حشد نخواهد بود.
او گفت که نیروهای وابسته به ایران به لحاظ نیروی انسانی 35 درصد نیروهای الحشد الشعبی را تشکیل می دهند.
الهاشمی همچنین خبر شکست وساطت العامری برای حل اختلاف را نیز تأیید کرد.
به گفته منابع، نیروهای تابع عتبات خود را بخشی از دستگاه نظامی عراق می دانند و عملکرد آنها تاکنون نشان داده که تمایلی به دخالت در مسائل سیاسی یا دیپلماتیک یا حتی مشکلات محلی استان های محل استقرارشان ندارند.
به نظر الهاشمی این شکاف عمیق باعث در کنار اختلاف ها و تنوع دیدگاه ها میان گروه های مسلح تابع ایران باعث می شود که سازمان الحشد الشعبی به میدان مجادلات عمیق و سختی تبدیل شود که امکان تصمیم گیری را از آن بگیرد.
او افزود که گروه های مسلح وابسته به ایران برای موجه نشان دادن وجود خود که برآمده از فتوای مرجعیت عالی شیعه درباره جهاد کفایی با تروریست های داعش است نیازمند حشد تابع مرجعیت هستند.